foto

Laura Linney

  • nar. 5.2.1964 (52 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Sympatická, fyzicky krehkejšia (170 cm), ale psychicky odolná Newyorčanka Laura Linneyová. Lásku k herectvu v nej vyvolal otec Romulus, rešpektovaný divadelník (matka bola zdravotná sestra). Po štúdium (Brownova univerzita + Juilliardova škola) sa dostala cez menej reprezentatívne dosky, znamenajúce svet, až na Broadway (napr. „Šesť stupňov odlúčenia“). Po niekoľkých seriáloch (LAW AND ORDER, FRASIER a predovšetkým TALES OF THE CITY) sa čoraz úspešnejšie prebojovávala na veľké plátno. Spočiatku hrala v menej známych filmoch zaujímavých režisérov: George Miller (skutočný LIEK PRE LORENZA), Gregory Hoblit (televízny ROČNÍK ´61), Ivan Reitman (DAVE o zámene amerického prezidenta), Steven Zaillian (šachový SEARCHING FOR BOBBY FISCHER). Tu však hrali prím renomovanejší herci (Nick Nolte & Susan Sarandonová či Sigourney Weaverová & Kevin Kline).

Prvý zaznamenania hodný úspech dosiahla až paradoxne v neúspešnej adaptácii džungľového techno-thrilleru Michaela Crichtona KONGO. V ňom stelesnila po technických výdobytkoch túžiacu Dr. Karen Rossovú, zamestnankyňu boháča Travisa (Joe Don Baker), vyšlúcu ju s družinou dobrodruhov (napr. Ernie Hudson, Tim Curry...) hľadať bájne diamantové mesto Zinj. Od tejto chvíle si Lauru začali všímať (napriek komerčnému aj umeleckému fiasku Marshallovho filmu) producenti.

Akiste jej pomáha aj obľúbenosť u ľudí, s ktorými už spolupracovala. Tí si ju vyberú aj do svojho ďalšieho projektu. Gregory Hoblit, ktorý ju režíroval v „Ročníku ´61“, si ju obsadil i do svojho právnického thrilleru PRVOTNÝ STRACH. Tu hrala právničku, idúcu po mladíkovi (Edward Norton) obvineného z brutálnej vraždy. Jeho obhajcu (a jej ex-manžela) si zahral Richard Gere. Ten si zase Linneyovú po rokoch vybral ako partnerku (hrala šerifku v mestečku, kde sa dejú zvláštne veci) do mysterióznej drámy, údajne nakrútenej podľa skutočných udalostí, PROROCTVO Z TEMNÔT. S režírujúcim hercom Clintom Eastwoodom sa prvý krát stretla v neúspešnom thrilleri ABSOLÚTNA MOC, podľa knihy Davida Baldaccia. Starnúci šľachovitý kovboj jej v roku 2003 ponúkol vďačnú, silnú rolu manželky priemerného muža (Sean Penn), zaplietajúceho sa do prípadu vraždy ich dospievajúcej dcéry, v ktorom figurujú aj jeho kamarátmi z detstva (Tim Robbins a Kevin Bacon) v dvoj-oscarovej TAJOMNEJ RIEKE (adaptácia románu Dennisa Lehanea). Takisto sa k Laure vrátil aj herec Liam Neeson. Najskôr hrali v mozaikovej LÁSKE NEBESKEJ. Tu L.L. stelesnila Sarah, ktorej sa splní sen, keď si ju všimne jej kolega v práci. Avšak nie je schopný akceptovať jej chorého brata, ustavične jej vyvolávajúceho na mobil. S Neesonom sa Linneyová následne stretla ako s profesorom, známym svojimi revolučnými štúdiami ohľadne sexuálnej výchovy v Spojených Štátoch (KINSEY). Za rolu jeho manželky si odniesla nomináciu na Zlatý glóbus.

Za zmienku stojí, v koľkých filmoch Laury Linneyovej, či už v nich hrá podporné alebo hlavné úlohy, sa paralelne s príbehom odvíja pocit, že niečo nieje v poriadku. Čo aj, ako sa ukáže, skutočne nie je. V „Dave“ je sekretárkou namiesto ťažko chorého prezidenta USA naňho sa podobajúceho dvojníka (Kevin Kline). Ide hľadať bájne Stratené mesto Zinj hlboko do džungle aby našla snúbenca; ten však už dávno leží mŕtvy v zelenom poraste. Život mladého Trumana (Jim Carrey) je v skutočnosti len divadlom pre celý svet v réžii geniálneho režiséra (Ed Harris). A kto vie, kam až môže zájsť jej manželstvo so sympatickým majiteľom obchodíka v malom mestečku, avšak s minulosťou rázneho gangstera („Tajomná rieka“).. veď vo svete, v ktorom sa americký prezident (Gene Hackman) dopustí vraždy, je možné všetko („Absolútna moc“).

Laura Linneyová má skrátka rada prekvapivé, vopred ťažko odhadnuteľné príbehy. Ak má niečo radšej, tak sú to snáď už len filmové manželky hviezdnych a rešpektovaných mužských hollywoodskych ikôn. Avšak bez toho, aby bola len ich nečinnou ozdobou. Na rozdiel od Demi Mooreovej si vždy dokáže odolnou náturou svojich ženských hrdiniek vypestovať samostatnosť v príbehu. Do úzadia ju nezatlačili ani mená ako Richard Gere, Kevin Spacey či Liam Neeson.

Vynikajúci part odviedla v prehliadnutej dráme Alana Parkera, venovanej komplikovaným témam, ako sú eutanázia a trest smrti (ŽIVOT DAVIDA GALEA). Tu stelesnila Constance Harrawayovú, kamarátku a kolegyňu texaského profesora filozofie (Spacey), za mrežami sa pred trestom smrti spovedajúcim drsnej žurnalistke (Kate Winsletová). V roku 2005 zaujala príbehom na motívy skutočných udalostí; v THE EXORCISM OF EMILY ROSE sa predstavila ako advokátka kňaza (Tom Wilkinson), obvineného za neúmyselnú vraždu počas vyháňania diabla z tela a duše dievčiny (Jennifer Carpenterová).

Za úlohy v drámach NA MŇA SA MOŽEŠ SPOĽAHNÚŤ (2000) a „Kinsey“ bola nominovaná na Oscara.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2017 The Dinner
2016 Genius
Noční zvířata
Sully: Zázrak na řece Hudson
Želvy Ninja 2
2015 Mr. Holmes
2013 WikiLeaks
2012 Královský víkend
2011 Na slovíčko s básničkou (TV seriál)
The Details
Velká vánoční jízda
2010 Mocná síla soucitu
Morning
Ve znamení raka (TV seriál)
2009 Město Osudu
2008 Druhý muž
John Adams (TV seriál)
2007 Divoši
Holka na hlídání
Osudové selhání
2006 Hořká krajina
Jindabyne
Lekce řízení
Man of the Year
2005 Sépie a velryba
V moci ďábla
2004 Kinsey
P.S.
2003 Láska nebeská
Tajemná řeka
Život Davida Galea
2002 Projekt Laramie
Proroctví z temnot
2001 Historky z města (TV seriál)
Iris (TV film)
2000 House of Mirth, The
Milenky v akci (TV film)
Na mě se můžeš spolehnout
Tápající
1999 Lush
Milostné dopisy (TV film)
1998 More Tales of the City (TV seriál)
Truman Show
1997 Absolutní moc
1996 Prvotní strach
1995 Kongo
1994 Život naruby
1993 Dave
Frasier (TV seriál)
Nevinné tahy
Ročník 61 (TV film)
Slepý bod (TV film)
Tales of the City (TV seriál)
1992 Lék pro Lorenza

Dokumentární

2013 Letters to Jackie: Remembering President Kennedy
2009 Barack Obama: Koncert 2009 (koncert)
2008 Speechless (TV film)
2005 The American Experience: Mary Pickford (TV film)
2004 Frasier - analýza smíchu (TV film)
2003 Day by Day: A Director's Journey Part I
2002 Woodrow Wilson and the Birth of the American Century
2001 You Can Count on Me: A Look Inside

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2011 63. Emmy Awards (TV pořad)
2010 Postavte se rakovině (TV pořad)
The 64th Annual Tony Awards (TV pořad)
2009 Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2008 80. Annual Academy Awards (TV pořad)
2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2004 Tavis Smiley (TV pořad)
The 56th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
2002 The 54th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2001 73. Annual Academy Awards (TV pořad)
1994 Inside the Actors Studio (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace