foto

Paolo Sorrentino

  • nar. 31.5.1970 (46 let)
    Neapol, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Režisér a scénárista Paolo Sorrentino se narodil v Neapoli roku 1970. Jeho první celovečerní film L’uomo in più, s Toni Servillem a Andrea Renzim v hlavních rolích, byl v roce 2001 uveden na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách a získal tři nominace na cenu David di Donatello (ceny italské akademie) a získal cenu Nastro d’Argento (ceny italských filmových novinářů) pro nejlepšího debutujícího režiséra.

V roce 2004 režíroval Sorrentino Následky lásky, které se promítaly v soutěži filmového festivalu v Cannes a které si získaly uznání italských i mezinárodních kritiků. Snímek vyhrál mnoho významných italských ocenění, včetně pěti cen David di Donatello: pro nejlepší film, režiséra, scénář, herce a kameru.

O tři roky později jeho třetí film Rodinný přítel byl taktéž vybrán do soutěže na MFF v Cannes. V roce 2008 si Sorrentino zopakoval spolupráci s Toni Servillem ve filmu Božský a již potřetí svůj film zařadil do soutěže MFF Cannes. Tentokrát vyhrál cenu poroty – Prix du Jury. Film byl nominován za nejlepší masky také na Oscara a získal sedm cen David di Donatello, pět cen Ciak d’Oro a pět cen Nastri d’Argento.

V roce 2010 vydal svoji první knihu, Hannu tutti ragione, která byla vřele přijata jak kritiky, tak i čtenáři a byla nominována na nejprestižnější cenu italské literatury, Premio Strega. Tady to musí být je Sorrentinův první anglicky mluvený film a čtvrtý, který byl uveden na soutěži Mezinárodního filmového festivalu v Cannes.

Film Europe

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

2014 Tre tocchi
2009 Questione di cuore
2006 Kajman

Dokumentární

2015 Twenty-Five Palms
2013 Tutte le storie di Piera

TV pořady

2008 Evropské filmové ceny 2008 (TV pořad)
La grande librairie (TV pořad)
1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(254)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace