foto

Stephen Rea

  • nar. 31.10.1946 (69 let)
    Belfast, Severní Irsko, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Charismatický herec se narodil 31.10.1946 v Belfastu v Severním Irsku. Usadil se však v Dublinu v Irsku. Než ho natrvalo pohltil svět divadla, filmu a televize, vystudoval Anglickou literaturu na Queens University.

Poprvé vstoupil na prkna, která znamenají svět, v dublinském Abbey Theatre. Na konci 70. let hrál v Dublinu ve Focus Company po boku Gabriela Byrnea a Colma Meaneyho. V letech osmdesátých už společně s dramatikem Brianem Frielem založil vlastní soubor Field Day Theatre Company. No a v letech devadesátých získává nominaci na cenu Tony za broadwayské představení Someone Who'll Watch Over Me.

Před filmové kamery se poprvé dostal díky režiséru Neilu Jordanovi, který ho obsadil do hlavní role v dramatu Angel (1982). Role v dalším Jordanově snímku Hra na pláč (The Crying Game, 1992) mu vynesla nejen celosvětovou popularitu, ale i nominaci na Oscara - skutečně zaslouženou. Ukázal se i v komedii Bad Behaviour (1993), naše televize uvedla snímek Princezna Caraboo (1994).

Poslední zmiňovaný rok přinesl i filmy jako Pret-a-Porter a Interview s upírem, kde hrál sice menší ale rozhodně zapamatovatelné role. Za zmínku stojí, že byl dvacet let (1983-2003) ženat s bývalou členkou IRA Dolours Price. Z tohoto manželství má tři děti.

Hana "Saara" Klimešová

Herecká filmografie

2016 Vojna a mír (TV seriál)
2015 Dickensian (TV seriál)
Ruby Strangelove Young Witch
2014 Asylum
Out of the Dark
Styria
The Honourable Woman (TV seriál)
2013 Menú degustació
Utopia (TV seriál)
2012 Underworld: Probuzení
Vlkodlak: Bestie mezi námi
2011 Blackthorn
Chaos (TV seriál)
Shadow Line, The (TV seriál)
Stella Days
V pařátech smrti (TV film)
2010 Velká fuška
2009 Father & Son (TV seriál)
Nothing Personal
Ondine
Špion(i)
2008 Devil's Mercy, The
Heidi 4 Paws
10 dní do války (TV seriál)
2007 Až do smrti
Célébration (TV film)
Krvavá sklizeň
Střet
2006 Rok '66
Sestry
2005 Dům na Tara Road
Královna řeky
Snídaně na Plutu
V jako Vendeta
2004 Fluent Dysphasia
Pod kontrolou
Tajná zpověď
Ztráta paměti
2003 Bloom
Halo Effect, The
2002 Evelyn
Kodaň (TV film)
Strach.com
2001 Armadillo (TV seriál)
Hrůzostrašný dějepis (TV seriál)
Klub sebevrahů
Mušketýr
Srpnový sníh (TV film)
1999 Hranice lásky
Krásná Guinevere
Life Before This, The
Přízraky ze snů
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
1998 Still Crazy - Pořád naplno
This Is My Father
1997 Fotbalové opojení
Further Gesture, A
Hacks
Malý řezník
Rána jistoty
1996 Michael Collins
Poslední ze slavných králů
Trojan Eddie
Zločin století (TV film)
1995 All Men Are Mortal
Lumière & spol.
Mezi dvěma ohni
Občan X (TV film)
Shadow of a Gunman (TV film)
Witch Hunt, The
1994 Angie
Interview s upírem
Pret-A-Porter
Princezna Caraboo
1993 Hedda Gabler (TV film)
Špatné chování
1992 Hra na pláč
Performance (TV seriál)
1990 Not with a Bang (TV seriál)
Život je sladký
1989 Endgame by Samuel Beckett (TV film)
Nobody Here But Us Chickens (TV film)
1987 Lost Belongings (TV seriál)
1985 Doktor a ďáblové
Four Days in July (TV film)
Ztracené vztahy
1984 Shergar (TV film)
Společenství vlků
The House (TV film)
1982 Anděl
Joyce in June (TV film)
1978 On a Paving Stone Mounted
Seagull, The (TV film)
1977 Professional Foul (TV film)
1976 Early Struggles (TV film)
1975 I Didn't Know You Cared (TV seriál)
1974 K Is for Killing (TV film)
1970 Play for Today (TV seriál)
Volání smrti

TV pořady

2009 9th Meteor Ireland Music Awards, The (TV pořad)
2007 Xposé (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace