foto

Josef Goebbels

  • nar. 29.10.1897
    Rheydt, Německá říše
  • zem. 1.5.1945 (47 let)
    Berlín, Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Paul Joseph Goebbels jako čtyřletý onemocněl zánětem kostní dřeně pravého bérce. Následkem byla pokřivená noha, kvůli které s sebou celý život vláčel ortopedické zařízení. V roce 1914 nebyl odveden, těžce to nesl, nenáviděl sebe, nenáviděl ostatní. Byl vynikající student, přinášelo mu to kompenzaci. Skrýval se před ostatními, před okolním světem. Byl skvělý řečník a manipulátor, vstoupil do NSDAP. Kde se stal vedoucím propagandistou.

Goebbels, mrzák, pravý opak čistého Němce, dokázal přesvědčit davy občanů, že Židé jsou příčinou špatného stavu Německa. Ovládal celou kulturu, používal ji k šíření nacistických ideí. Tisk, rozhlas, televize i knihy vpravovaly do hlav rasistické myšlenky. Byl to on, kdo připravil půdu pro převzetí moci nacistům. Od roku 1933 zastával post ministra propagandy a osvěty. Byl ženatý, přesto navázal milostný vztah s českou herečkou Lídou Baarovou, Hitler mu to však brzy zakázal a Goebbels se vrátil ke své ženě. Ve své řeči v berlínském Sportpalastu v roce 1943 vyzval lid k totální válce. Jak dopadne válka, bylo už jasné, přesto Goebbels i nadále vtloukal lidem do hlavy vidinu vítězství, v žádném případě nepřipouštěl možnost porážky. Byl konec, zatímco většina zradila, on stále stál vedle Führera.

Hitler než spáchal sebevraždu, jmenoval Goebbelse svým nástupcem. Ten ale poprvé v životě Hitlera neuposlechl a spolu se svou ženou a dětmi (Jméno každého dítěte začínalo na písmeno H.) spáchali sebevraždu. Goebbels zemřel ve věku nedožitých osmačtyřiceti let. Byl nepřekonatelným demagogem, přesto považoval ty masy lidí, které ho poslouchaly za hloupé. Srovnávat ho s Michaelem Moorem nebo třeba Oliverem Stoneem by tedy rozhodně postrádalo sebemenší náznak smyslu. Jen ti úplně nejinteligentnější se jeho slovům dokázali ubránit.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

2005 Zákonitosti života včelstva (studentský film) - a.z.
2001 Enigma - a.z.
Na miskách vah - a.z.
1999 Sluneční jas - a.z.
1983 Zelig - a.z.
1978 Zio Adolfo, in arte Führer - a.z.
1964 Loutky - a.z.
1959 Verboten! - a.z.
1948 Zahraniční aféra - a.z.
1942 The First of the Few - a.z.
Thunder Rock - a.z.

Dokumentární

2015 Apokalypsa Stalin (TV seriál) - a.z.
2014 Kódy a spiknutí (TV seriál) - a.z.
Muž, který zachránil Louvre (TV film) - a.z.
2012 Nacistický Titanic (TV film)
2011 Apokalypsa: Vzestup Hitlera (TV film) - a.z.
Josef Goebbels: Génius propagandy
Poslední tajemství Třetí říše (TV seriál) - a.z.
2010 Kolaborovali s nacisty (TV seriál) - a.z.
Mannerheim - Jörn Donnerin kertomana (TV seriál) - a.z.
2008 Hitlerovi bodyguardi (TV seriál) - a.z.
Hitler & Stalin: The Roots of Evil - a.z.
Nacističtí pohlaváři: Hermann Göring a Joseph Goebbels
2007 True Bond (TV film) - a.z.
2005 Adolf Hitler (TV film) - a.z.
Goebbelsův pokus - a.z.
Churchillův bodyguard (TV seriál) - a.z.
2004 Devátá - a.z.
Hidden Fuhrer: Debating the Enigma of Hitler's Sexuality (TV film) - a.z.
2003 Comic Book Superheroes Unmasked (TV film) - a.z.
2002 Century of the Self, The (TV seriál) - a.z.
Epizody války 3 - Stíhací esa - a.z.
Jahrhundert des Theaters, Das (TV seriál) - a.z.
Leben geht weiter, Das (TV film)
Mýtus jménem Rommel (TV seriál) - a.z.
Odhalení (TV seriál) - a.z.
Prisoner of Paradise - a.z.
Tajemství mrtvých mužů (TV seriál) - a.z.
Tramp and the Dictator, The - a.z.
2001 Hitlerovy ženy (TV seriál)
War Stories with Oliver North (TV seriál)
1999 Televize ve službách hákového kříže (TV film)
1998 Beyond Titanic (TV film)
Hitlerovi válečníci (TV seriál)
In Our Own Hands
Last Days, The
Nazis: The Occult Conspiracy
Třetí říše v barvě (TV film)
Utajená historie 2.světové války
1997 Assignment: Rescue
Nacismus, varování dějin (TV seriál)
1996 Hitlerovi muži (TV seriál)
Ilmojen ritari: Illu Juutilainen (TV film) - a.z.
1994 Století válek (TV seriál)
1993 Degenerate Art (TV film)
1939 - a.z.
1991 Joseph Goebbels gesehen von dem Ufa-Star Lida Baarova (TV film) - a.z.
1989 Luftwaffe
Undergångens arkitektur
1988 Panttipataljoona (TV film) - a.z.
1986 13. artikla (TV film) - a.z.
1982 Genocide
1981 Gelbe Stern, Der
1980 Man Who Saw Tomorrow, The
1977 Hitlerova kariéra
1973 Svět ve válce (TV seriál) - a.z.
1966 Jesse Owens Returns to Berlin (TV film)
1965 Obyčejný fašismus - a.z.
1957 The Twentieth Century (TV seriál)
1950 Ce siècle a cinquante ans
1946 Nuremberg
1945 Druhá světová válka 6: Začátek války v Americe
Hitler Lives
1943 Druhá světová válka 2: Vpád nacistů
Druhá světová válka 3: Rozdělení & dobytí
Vítězství v poušti
1942 Divide and Conquer
1938 March of Time: Inside Nazi Germany - a.z.
Přehlídka národů
Wort und Tat - a.z.
1936 Max Schmelings Sieg - Ein deutscher Sieg
1935 Triumf vůle
1933 Deutschland erwacht
Vítězství víry
1932 Hitler über Deutschland

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace