foto

David Kraus

  • nar. 13.2.1980 (34 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

David Kraus, talentovaný zpěvák, textař, skladatel a příležitostný herec se narodil 13. února 1980. Spolu se svými rodiči – moderátorem a hercem Janem Krausem a akademickou malířkou a herečkou Janou Krausovou – vyrůstal v Praze na Letné.

V letech 1987 až 1996 navštěvoval základní školu se speciálním hudebním zaměřením, současně se v lidové škole věnoval hře na violoncello. Poté studoval Ježkovu hudební konzervatoř, kde mu řekli, že je „nerealizovatelný“. David pak v jednom rozhovoru vysvětlil, co tím bylo myšleno – že údajně nemůže vystupovat před lidmi; nemůže ani zpívat, ani hrát. Ve třetím ročníku z konzervatoře odešel a působil v kapele Laura a její tygři jako sólový zpěvák.

V roce 2000 vydal samizdatem album s názvem Holky, které se prodávalo spolu s časopisem Elle. Roku 2002 následovala deska David Kraus. Toto CD staví na milostných výpovědích, snad nejvíce upoutala píseň s názvem „Zuzana“, kterou David věnoval zpěvačce a herečce Zuzaně Norisové. S tou se seznámil na nacvičování muzikálu Starci na chmelu, oba v něm ale nakonec nevystupovali.

Mezitím se věnoval i filmu a herectví. V pohádce Královský slib (2001) si zahrál roli prince. Ve stejném filmu vystupoval i jeho otec Jan Kraus, který ztvárnil šaška. O rok později účinkoval ve filmu Archa pro Vojtu, pro který nazpíval i píseň „Proč?“. V roce 2003 spolupracoval se svým tátou, jež se ujal scénáře a režie filmu Městečko, pro který David složil hudbu. Zazpíval si zde i písničku „Rodné lány“.

V září stejného roku zahajuje se svou kapelou v pražském Lucerna Music Bar své první koncertní turné, které je hned od začátku úspěšné. V roce 2004 si ve filmu podle skutečnosti Bolero zahrál Artura Aksmana. Na jeho natáčení má David rozporuplné vzpomínky. Ze začátku si prý natáčení užívali, smáli se, ale později jim do smíchu už moc nebylo. Natáčeli se totiž scény znásilňování a topení Po jedné scéně, kdy David a další měli svazovat a poté polévat herečku Báru Seidlovou, se Bára doopravdy rozbrečela. Herci pak měli pocit, jako by to skutečně spáchali, ne že to bylo jen pro film.

Roku 2006 se podílel i na filmu režisérky Věry Chytilové Hezké chvilky bez záruky. A to jak hudebně, tak i herecky. Zahrál si zde společně se svou matkou, která i ve filmu hrála jeho maminku. Ve filmu pak byla použita i Davidova hudba. Dalším jeho hudebním počinem pro film je písnička „Nevinná“, kterou nazpíval pro snímek podle bestselleru Michala Viewegha Účastníci zájezdu.

Dlouhodoběji také obstarává hudební vložku do otcova pořadu Uvolněte se, prosím. Nejnověji ho můžeme vidět v muzikálu Obraz Doriana Graye, kde hraje a zpívá hlavní postavu, tedy Doriana Graye. Mimo to také ilustroval otcovy knihy Tak to vidím já. Sám rád poslouchá Prince, Jemiroquai, King Crimson a černošskou muziku 70. let. Z domácí tvorby kapely Wohnout, Guločar nebo Chetane.

Má mladší bratry Adama a Jáchyma (matkou je Ivana Chýlková) a nedávno nalezeného Marka. Zajímavostí na závěr může být, že David ač (mj.) skladatel a zpěvák, neumí noty. Hájí se tím, že je dysgrafik a noty jsou pro něj prostě text. Když tedy skládá, vybavuje si současně text i melodii. Tu si nezapisuje, ale jen zpívá a následně zkouší zahrát.

Denisa "Nine" Hořejší

Herecká filmografie

2014 Šťastná
2013 Happy End (amatérský film)
2010 Obraz Doriana Graye (divadelní záznam)
2009 Vyprávěj (TV seriál)
2008 Vy nám taky, šéfe!
2006 Hezké chvilky bez záruky
2005 Náves (TV seriál)
2004 Bolero
2002 Archa pro Vojtu
2001 Královský slib
1990 Ohrožené prázdniny (TV seriál)

Dokumentární

2011 Pátá čtvrť: zmizelé město pražské
2010 Království poezie Gabriely Vránové (TV film)
2007 Alexandrovci (koncert)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)

TV pořady

2014 MISS Slovensko 2014 (TV pořad)
2013 Krása pomoci (TV pořad)
2012 Drzá Diana (TV pořad)
2011 Souboj seriálů... vy rozhodnete! (TV pořad)
2010 Show Jana Krause (TV pořad)
2009 Uvoľnite sa, prosím (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2002 Taxi, prosím ! (TV pořad)
1999 Noc s Andělem (TV pořad)

Hudební videoklipy

2012 Alternativa (hudební videoklip)