foto

Christian Marin

  • nar. 8.2.1929
    Lyon, Rhône, Francie
  • zem. 5.9.2012 (83 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Čeští diváci znají francouzského herce Christiana Marina hlavně díky četnické sérii, on sám ale celý život upřednostňuje divadlo, i když přiznává, že jeho široká popularita vychází především ze společných filmů s Louisem de Funèsem. Narodil se v Lyonu a po druhé světové válce začal účinkovat v kabaretech, do Paříže se dostal v roce 1953, kdy jako divadelní herec debutoval v Pirandellově hře Každý má svou pravdu na scéně Comédie de Saint-Etienne.

Ve druhé polovině padesátých let byl Christian Marin vytíženým divadelním hercem, působil především na jevištích Théâtre Marigny a Théâtre Saint-Antoine a účinkoval ve francouzské klasice i světové moderně (Hotel touhy srdce, Návštěva staré dámy, Romanoff a Julie). Film i televize jej objevily prakticky současně v závěru padesátých let, před filmovou kamerou stál poprvé v rámci Borderieho dramatu DÁMY PREFERUJÍ MAMBO (Ces dames préfèrent le mambo, 1957), krátce nato začal účinkovat i v televizi, převážně v adaptacích divadelních nebo literárních předloh.

S Louisem de Funèsem se setkal poprvé jako jeho asistent v komedii MRZÁCI (Les tortillards, 1960), později spolu hráli ve filmu POUIC-POUIC (1963) režiséra Jeana Giraulta. Girault také stál u zrodu slavné četnické série a Christian Marin hrál četníka Merlota ve filmech ČETNÍK ZE SAINT-TROPEZ (Le gendarme de Saint-Tropez, 1964), ČETNÍK V NEW YORKU (Le gendarme à New York, 1965), ČETNÍK SE ŽENÍ (Le gendarme se marie, 1968) a ČETNÍK VE VÝSLUŽBĚ (Le gendarme en balade, 1970). Velkou roli poskytl Girault Marinovi také v komedii PAN PREZIDENT – GENERÁLNÍ ŘEDITEL (Monsieur le président – directeur général, 1965).

Mezitím se Christian Marin proslavil i díky televizní obrazovce; jednu z hlavních rolí hrál v dobrodružném seriálu NEBEŠTÍ RYTÍŘI (Les chevaliers du ciel, 1967-1969). Co se týče filmu, připomeňme mezinárodně obsazený dobrodružný snímek STROGOFF (1970) italského režiséra Eripranda Viscontiho, v následujících letech hrál Marin v několika průměrných komediích, například pod režijním vedením Raoula André. V Andrého filmech POSLEDNÍ BOURRÉE V PAŘÍŽI (La dernière bourrée a Paris, 1973) nebo V MLÝNKU UŽ NENÍ ANI KOST (Y′a un os dans la moulinette, 1974) hrál se svým „četnickým“ kolegou Michelem Galabru. U nás jsme Christiana Marina mohli vidět také v populárním televizním seriálu DOBRÝ DEN, PANE OFFENBACHU (Les folies Offenbach, 1977).

Účast na posledních dvou pokračováních četnické série musel Christian Marin odmítnout kvůli divadelním závazkům v Théâtre de l′Atelier, během osmdesátých let se prosadil mimo jiné také v dabingu a jeho hlas zazníval ze zahraničních animovaných filmů, zatímco filmovému herectví se začal spíše vyhýbat. I když se ani dnes Christian Marin divadla nevzdává, vystupuje spíše již jen výjimečně, před kamerou stál zatím naposledy v chorvatsko-francouzském filmu DVA SLUNEČNÉ DNY (Dva sunčana dana, 2010).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2012 Dead Man Talking
2011 A dix minutes des naturistes (TV film)
2010 Dva sunčana dana
2000 Carpe Diem
1998 Chômeurs mais on s'soigne
1992 Derrick contre Superman (TV film)
1990 Pépé la gâchette (TV film)
1989 Les pique-assiettes (TV seriál)
Nuits révolutionnaires, Les (TV seriál)
1986 Été 36, L' (TV film)
1984 Neuville ma belle
1983 Microbidon (TV film)
1982 Au théâtre ce soir: Jean de la lune (TV film)
George Dandin (TV film)
Serin du major, Le (TV film)
Toutes griffes dehors (TV seriál)
1981 Histoire contemporaine (TV seriál)
Holanďanova cesta (TV film)
1980 Brouček z lesa
Les maîtres sonneurs (TV film)
1979 Au théâtre ce soir: Une nuit chez vous Madame (TV film)
1977 Deux cloches dans la neige
Dobrý den, pane Offenbachu (TV seriál)
Turlututu (TV film)
1976 Grande récré, La
1975 Commando des chauds lapins, Le
Théâtre de Tristan Bernard, Le (TV film)
1974 Y'a un os dans la moulinette
1973 Dernière bourrée à Paris, La
1972 Habits neufs du Grand-Duc, Les (TV film)
1971 Cabaret de l'absurde, Le (TV film)
1970 Četník ve výslužbě
Strogoff
1969 Auvergnat et l'autobus, L'
Faites donc plaisir aux amis
1968 Četník se žení
La permission
Les joueurs
Mois le plus beau, Le
1967 Bien-aimée, La (TV film)
Deslouettes père et fils (TV seriál)
Chevaliers du ciel, Les (TV seriál)
Max le débonnaire (TV seriál)
1966 Monsieur le président-directeur général
Také velké bankovky mohou být falešné
1965 Četník v New Yorku
Dis-moi qui tuer
Chant du monde, Le
La pierre et la corde
Mon royaume pour un lapin (TV film)
Or du duc, L'
Zločin v expresu
29 degrés à l'ombre (TV film)
1964 Copains, Les
Četník ze Saint Tropez
Do toho, do toho!
Mégère apprivoisée, La (TV film)
Méliès, magicien de Montreuil-sous-Bois (TV film)
1963 Abominable homme des douanes, L'
Bébert et l'omnibus
Contrebasse, La
Ctihodný Stanislav
Foire aux cancres, La
Honba za kytarami
Magot de Josefa, Le
Pouic Pouic
Tout ceux qui tombent (TV film)
1962 Crime ne paie pas, Le
Jak získat úspěch v lásce
1961 Gamberge, La
Le temps des copains (TV seriál)
Monsieur Antoine
Radosti velkoměsta
Théâtre de la jeunesse: Don Quichotte (TV film)
Všechno zlato světa
Výhodná koupě
1960 De fil en aiguille (TV film)
Les tortillards
1959 Marquise d'O, La (TV film)

Dokumentární

2003 Histoires de fiction (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace