foto

Milan Stehlík

  • nar. 13.4.1944 (72 let)
    Mladá Boleslav, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Milan Stehlík pochází z uměleckého prostředí, jeho rodiči byli režisér a dramaturg Miloslav Stehlík (1916-1994) a herečka Věra Budilová (1930-1999). Vyrůstání v divadelní rodině vedlo Stehlíkovy kroky po maturitě celkem logicky na DAMU, kde vystudoval herectví (1966) a své první angažmá našel v Městských divadlech pražských (1966-1970), kde si zahrál například ve Zkrocení zlé ženy nebo v Hrátkách s čertem. Již na této scéně zaujal svým hereckým projevem a po čtyřech sezónách dostal nabídku do Národního divadla. Nastoupil v roce 1970 a na naší první scéně působí již bezmála čtyřicet let. Začal rolemi mladých milovníků nebo komických typů, postupně se přehrál do charakterních úloh.

Ve svých počátcích založil Stehlík působivost svého hereckého projevu na kontrastu mezi mladistvým naivním zevnějškem a drsnými psychologickými rysy hraných postav. Na jevišti Národního divadla hrál ve stovce her různé provenience a žánrů, za zmínku stojí klasické kusy jako například Richard III., Lakomec, Sluha dvou pánů nebo Rok na vsi, po boku Dany Medřické se objevil také ve slavné Kočičí hře. V Národním divadle si vyzkoušel i jiné profese, ke dvěma představením v 70. letech například napsal písňové texty. V poslední době spolupracuje i s jinými scénami, hraje například v představeních divadelního spolku Kašpar, které má své působiště v Divadle v Celetné (hry Řekni větší lež nebo Proměny Briana Friela). Hostuje také v Divadle Komedie, kde vyniká v představení Humanisti.

Spolupráce Milana Stehlíka s filmem a televizí má jen příležitostný a nárazový charakter. Debutoval nevelkou postavou studenta v hudebním filmu TA NAŠE PÍSNIČKA ČESKÁ (1967), později v několika filmech kriminálního ražení ztvárnil příslušníky bezpečnosti (ČLOVĚK NENÍ SÁM, 1971; SVĚDECTVÍ MRTVÝCH OČÍ, 1971; SÁZKA NA TŘINÁCTKU, 1977). Častěji pracoval pro televizi, hrál v inscenacích a seriálech (TŘICET PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, 1974; ZLÁ KREV, 1986), nejpočetnější položku v jeho televizní filmografii tvoří pohádky a filmy pro děti a mládež (DOBRODRUŽSTVÍ HUCKLEBERRYHO FINNA, 1966; PRINC A CHUĎAS, 1971; KRÁSNÁ ČARODĚJKA, 1997). Občas nadále točí i pro film, v poslední době jsme jej mohli vidět jako hostinského ve filmu ANGLICKÉ JAHODY (2008).

Milan Stehlík se také věnuje dabingu, jeho hlas zazněl v zahraničních filmech a seriálech, nejvíce se do povědomí (nejen) dětských diváků zapsal jako Vilík v seriálu VČELKA MÁJA (1975).

Manželkou Milana Stehlíka je divadelní herečka Ivana Vondrovicová (*1944).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2015 Cizí příbuzní (studentský film)
2008 Anglické jahody
David a Goliáš aneb Pepička to zařídí (divadelní záznam)
2006 Naši furianti (divadelní záznam)
2005 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2001 Brnění a rolničky (TV film)
2000 Sluha dvou pánů (divadelní záznam)
1998 Smůla (TV film)
1997 Celý muž (TV film)
Pražský písničkář (TV seriál)
1995 Rok na vsi (divadelní záznam)
1994 Laskavý divák promine (TV seriál)
O zlatém pokladu (TV film)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Giovane Mussolini, Il (TV film)
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Noc pastýřů (TV film)
Světýlka z blat (TV film)
1991 Krásná čarodějka (TV film)
Princezna za dukát (TV film)
1990 O hloupé havířce (TV film)
Pernikářka a větrný mládenec (TV film)
Princezna Slonbidlo (TV film)
1987 Dan (TV film)
Hádání s Hadovkou (TV film)
Jak se princ učil řemeslu (TV film)
Kouzelný cedníček (TV film)
Zatmění všech sluncí (TV film)
1986 O Popelákovi (TV film)
O rybáři a rybce (TV film)
Peníze a krev (TV film)
Zlá krev (TV seriál)
1985 Jubileum (TV film)
My holky z městečka (TV seriál)
1984 Čertův švagr (TV film)
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Štěstí (TV film)
1983 Hodina splněných přání (TV film)
Naši furianti (divadelní záznam)
1982 Děkuju, pane profesore (TV film)
Střepy nesou někdy štěstí (TV film)
1981 Prstýnek ze zlata kočičího (TV film)
1980 Loupežnická pohádka (TV film)
1979 Bakaláři: Potvrzení (TV film)
O chudém královstvíčku (TV film)
Zadržitelný vzestup Arthura Uie (divadelní záznam)
1977 O líném Honzovi (TV film)
Paličova dcera (TV film)
Sázka na třináctku
1976 Nezbedná pohádka (TV film)
1975 Jak se ševcem šili čerti (TV film)
1974 Chytrost má děravé šaty (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 O ševci Matějovi (TV film)
Poklad krále Davida (TV film)
1971 Člověk není sám
Princ a chuďas (TV film)
Svědectví mrtvých očí
1969 Učedník kouzelníka Čáryfuka (TV film)
1968 České pohádky: O dvou poutnících (TV film)
O Honzovi a princezně Félince (TV film)
1967 Dobrodružství Toma Sawyera (TV film)
Princezna Pampeliška (TV film)
Ta naše písnička česká
1966 Dobrodružství Huckleberryho Finna - Jak jsme osvobozovali Jima (TV film)
Dobrodružství Huckleberryho Finna - Král a vévoda (TV film)
Dvě z Říma (TV film)
1963 Strach a bída třetí říše

Dokumentární

2009 Jan Hus - mše za tři mrtvé muže

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace