foto

Geraldine James

  • nar. 6.7.1950 (66 let)
    Maidenhead, Berkshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Geraldine James má britské občanství. Narodila se 6.7.1950 v Maidenhead - Berkshire v Anglii do rodiny otce kardiologa a matky alkoholičky, která dceru inspirovala k zapojení se do organizace NACoA.

Po základní škole začala studovat dramatickou střední školu na Drama Center v Londýně. Strávila tři roky v repertoáru divadla a divadelní školy, před zahájením své televizní kariéry. V Londýně a na Broadwayi ztvárnila vdovu Porcii s Dustinem Hoffmanem v proslulé inscenaci Williama Shakespeara KUPEC BENÁTSKÝ. Stala se známou již před 30 lety svými výkony jako Sarah ve snímku LAYTON V EPOSU, oskarovém GÁNDHÍ, dále v oceňované sérii PERLA V KORUNĚ o problému kolonizace Indie Británií. Ale hrála i více zemité role – v jednom snímku ukázala reálný život o neslyšící dívce. Zahrála si i prostitutku v seriálu ZLATÁ KLEC, v níž zvítězila za kritiku v TV. Nejčastěji hrála ve známých filmech podle renomovaných klasiků – MOLL FLANDERSOVÁ (Daniel Defoe), PES BASKERVILLSKÝ (A. C. Doyle), LUŽINOVA OBRANA (Vladimir Nabokov), v adaptaci gotického románu MRTVÁ A ŽIVÁ, ale také v komedii MUŽ, KTERÝ VĚDĚL PŘÍLIŠ MÁLO a spoustu dalších. Mezi její další snímek z roku 2003, patří HOLKY Z KALENDÁŘE, kde si zahrála Marii po boku další velké hvězdy Helen Mirren. V netradičním zpracování klasického díla A. C. Doyla SHERLOCK HOLMES, v režii Guye Ritchiho, si střihla roli hospodyně Hudson.

Svou rolí v TV filmu SHE´S BEEN AWAY (1989) získala Geraldine James na festivalu v Benátkách cenu za nejlepší ženský herecký výkon. Hostovala také v rádiové sérii BBC Rádia o záhadných vraždách s názvem BALDI. Přesto je spíše uznávaná jako seriálová herečka. V současnosti je vdaná za herce a divadelního režiséra JosePHa Blatchleye a mají spolu jednoho potomka. Naposledy si zahrála v adaptaci známé pohádky ALENKA V ŘÍŠI DIVŮ postavu Lady Ascot a nejnověji v komedii ARTHUR matku Arthura Vivien. Brzy se objeví v dalším pokračování SHERLOCKA HOLMESE, opět pod taktovkou Guye Ritchiho.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

2017 Daphne
2016 Alenka v říši divů: Za zrcadlem
Anne (TV film)
2015 Black Work (TV seriál)
45 let
2014 Robot Overlords
2013 Diana
Legacy (TV film)
Utopia (TV seriál)
2012 Playhouse uvádí (TV seriál)
The Other Woman (S01E10)
13 Steps Down (TV seriál)
2011 Arthur
Muži, kteří nenávidí ženy
Sherlock Holmes: Hra stínů
Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Fit pro vraždu (S13E08)
2010 Alenka v říši divů
Vyrobeno v Dagenhamu
2009 Sherlock Holmes
2008 Caught in a Trap (TV film)
Fairy Tales (TV seriál)
Heist (TV film)
Malá Velká Británie v USA (TV seriál)
Phoo Action (TV film)
Poslední nepřítel (TV seriál)
2007 Northangerské opatství (TV film)
The Time of Your Life (TV seriál)
2006 Battle for Rome, The (TV seriál)
Hercule Poirot (TV seriál)
Rodinné sídlo (S10E03)
The Amazing Mrs Pritchard (TV seriál)
2004 Fever, The
He Knew He Was Right (TV seriál)
2003 Hearts of Gold (TV film)
Holky z kalendáře
Malá Velká Británie (TV seriál)
Pohádka mého života (TV film)
State of Play (TV seriál)
2002 May a její anděl (TV film)
Pes baskervillský (TV film)
Tom a Tomáš
White Teeth (TV seriál)
2001 Prokletý láskou
2000 Hříchy (TV seriál)
Lužinova obrana
Testimony of Taliesin Jones, The
1998 Seesaw (TV film)
1997 Drovers' Gold (TV seriál)
Gold (TV seriál)
Mrtvá a živá (TV film)
Muž, který věděl příliš málo
1996 Moll Flandersová
Over Here (TV film)
1995 Zlatá klec (TV seriál)
1994 Doggin' Around (TV film)
Healer, The (TV film)
Words Upon the Window Pane
1993 No Worries
1992 A Doll's House (TV film)
Losing Track (TV film)
The Bridge
1991 Backstage at Masterpiece Theatre (TV film)
Beltenebros
Ex (TV film)
Přísně tajné prázdniny
Stanley and the Women (TV seriál)
1989 She's Been Away (TV film)
Tall Guy, The
Wolves of Willoughby Chase, The
1988 Echoes (TV seriál)
Zeď strachu (TV film)
1985 Blott on the Landscape (TV seriál)
Screen One (TV seriál)
Time and the Conways (TV film)
1984 Perla v koruně (TV seriál)
1982 Gándhí
I Remember Nelson (TV seriál)
1981 History Man, The (TV film)
1980 Sweet William
1979 Bloody Kids
Love Among the Artists (TV seriál)
The Dumb Waiter
Who's Who (TV film)

Dokumentární

2011 Planet of the Apemen: Battle for Earth (TV seriál)
2006 Behind the Scenes: Agatha Christie's Poirot (TV film)
2002 John Thaw Story, The (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace