Reklama

Reklama

Karpo Ačimović Godina

Karpo Ačimović Godina

nar. 26.06.1943 (80 let)
Skopje, Jugoslávie

Zajímavosti (6)

I Miss Sonia Henie (1971)

  • V anotacích se často uvádí, že Karpo Ačimović Godina oslovil ke spolupráci na tomto filmu 7 nebo 8 dalších režisérů. Ve skutečnosti požádal o spolupráci jen 6 režisérů: Bucka Henryho za režiséra nešlo považovat (tehdy to byl ještě nerežírující scenárista, který jen doprovázel na festival Miloše Formana) a v titulcích uvedený Bogdan Tirnanić také nebyl režisér, nýbrž filmový kritik. (Stegman)

I Miss Sonia Henie (1971)

  • Citát: „I miss Sonia Henie,“ který zazní v každém ze 7 segmentů filmu, pochází z komiksu „Peanuts“ (však je také Snoopy uveden v úvodních titulcích mezi scenáristy). Autoři celého projektu Karpo Ačimović Godina a Branko Vučićević se totiž inspirovali v komiksovém stripu, kde Snoopy bruslí a dělá tolik otoček na ledě, až ani není vidět jeho tvář... a najednou řekne: „I miss Sonia Henie.“ Právě takové pocity chtěli autoři vyvolat u svého filmu. (Stegman)

I Miss Sonia Henie (1971)

  • Ve skutečnosti kameraman a režisér Karpo A. Godina vyčkával před začátkem festivalu v hotelové lobby, kde ihned oslovil každého režiséra, kterého osobně znal. Každý z oslovených dostal dvě stránky zadání. Godina počítal s tím, že na jeho hru přistoupí maximálně tři z oslovených, ale k jeho nemalé radosti souhlasilo všech osm. (Kubrickon)

I Miss Sonia Henie (1971)

  • Režisér Karpo A. Godina patřil k jugoslávskému uměleckému hnutí Amateur Movement a Black Wave, které byly obdobou české „nové vlny“ a hlásili se k němu filmaři, kteří se v sedmdesátých letech snažili v Jugoslávii tvořit nezávislé snímky. (Kubrickon)

I Miss Sonia Henie (1971)

  • Podkrovní byt, který Godina vybral jako lokaci, se v Bělehradu nacházel blízko divadla, odkud si tvůrci mohli zapůjčit nejrůznější rekvizity a kostýmy. Byt byl tak maličký, že bylo možné dobře nasvítit jen jednu jeho část, a to vstupní uličku a část pokojíku. (Kubrickon)

Režisér

Scenárista

Krátkometrážní
1970

Gratinirani mozak Pupilije Ferkeverk

Střihač

Krátkometrážní
1970

Gratinirani mozak Pupilije Ferkeverk

Ovládací panel

Reklama

Reklama