foto

Laura Dern

  • nar. 10.2.1967 (49 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Laura Elizabeth Dern si už od svého narození v roce 1967 musela zvykat na zájem novinářů. Vyrůstala totiž v rodině hollywoodských herců Bruce Derna a Diane Ladd. Dětsví tedy často trávila na place a několikrát si i jako malá ve filmu zahrála. Objevila se například ve Scorseseho oscarovém snímku ALICE UŽ TU NEBYDLÍ (1974). Rodiče se rozvedli, když byly Lauře pouhé dva roky. Dcera tímto ztratila na několik let kontakt se svým otcem. S matkou se několikrát stěhovaly, ale nakonec zakotvily opět v Los Angeles.

„Mám k sobě závazek: chci být herečkou a točit filmy, které mají význam. Musí lidmi pohnout.“

Díky povolání rodičů i vlastním zkušenostem ji herectví přitahovalo stále víc a víc. Nejspíš ji k tomu vedl i fakt, že se v dětství dokázala jen obtížně zařadit mezi spolužáky v katolické škole. Provázela ji pověst dítěte umělců, kteří vyznávají východní náboženství a politický radikalismus. Ani fyzický vzhled ji tuto pozici příliš neusnadňoval. Na svůj věk byla dost vysoká, proto se neustále hrbila (dodnes trpí skoliózou). Jako jedináček často pobývala ve společnosti matčiných kamarádek a poslouchala debaty o feminismu. Laura nakonec nalezla útočiště během hodin herectví v Divadelním institutu Lee Strasberga.

První větší herecká příležitost přišla v roce 1980, kdy ji režisér Adrian Lyne nabídl roli ve svém snímku FOXES. Postupně následovaly i další filmy. Převážně kvůli své výšce byla nucena hrát starší dívky. Svou účast na LADIES AND GENTLEMEN, THE FABULOUS STAINS (1981) si musela třináctiletá Laura doslova vydupat. Její matce se natáčení zdálo pro mladou dívku příliš náročné. V roce 1985 Laura zvládla dvě obtížné role, které významně posunuly její dosavadní kariéru. V dramatu MASKA (1985) si zahrála slepé děvče, které se zpřátelí se zmrzačeným chlapcem. Ve SMOOTH TALK (1985) ztvárnila dospívající Connie, v níž se pomalu probouzejí sexuální touhy.

„Vždycky jsem si přála letět na Jupiter. To jsem plánovala už od narození. A David Lynch mi dal lístek.“

V této době se Laura začala osamostaňovat. Bydlela společně s duchovní psychoterapeutkou Marianne Williamson. Snad i to herečku později ovlivnilo a začala studovat na Jihokalifornské univerzitě náboženství a psychologii (zajímala se především o Jungovy teorie). MODRÝ SAMET (1985) ji přinesl nejen větší zájem médií, ale i nové vztahy. Stala se blízkou přítelkyní režiséra Davida Lynche i herečky Isabelly Rossellini. Navíc začala chodit s Kylem MacLachlanem. Jejich vztah vydžel čtyři roky.

Přelom osmdesátých a devadesátých let znamenal pro Lauru hektické pracovní období. Objevila se například po boku Paula Newmanna v historickém dramatu TLUSŤOCH A CHLAPEČEK (1989). V roce 1991 nemohla odmítnout roli v novém Lynchově projektu ZBĚSILOST V SRDCI. V této bizarní road-movie si zahrála Lulu, která s milencem Námořníkem prchá před svou zlomyslnou matkou. Tu hraje Diane Ladd, skutečná hereččina matka. S ní účinkovala i ve snímku POPÍNAVÁ RŮŽE (1991). Za své výkony byly obě nominovány na Oscara. Ocenění za své herectví Laura získala až další rok. Byl jí udělen Zlatý Glóbus za ztvárnění vdovy v televizním snímku F-16 ZABÍJÍ (1992).

“Odjela jsem na natáčení a když jsem se vrátila domů, byl můj přítel ženatý. Už nikdy jsem o něm neslyšela. Bylo to jako náhlá smrt.”

V roce 1993 si zahrála v DOKONALÉM SVĚTĚ a především ve Spielbergově veleúspěšném JURSKÉM PARKU. Po natáčení se dala dohromady s kolegou Jeffem Goldblumem. Později dokonce oznámili zasnoubení, v roce 1994 se ale rozešli. Krátce se objevila v roli lesbičky v seriálu ELLEN, za níž byla nominována na cenu Emmy. Ve stejné době hrál v ELLEN i Billy Bob Thornton. Poté co se Thornton rozvedl se čtvrtou manželkou nic nebránilo jejich lásce. On dokonce napsal scénář k filmu DADDY AND THEM (2001), kde si oba zahráli. Thorntonův sňatek s Angelinou Jolie znamenal pro Lauru náhlý rozchod.

„Dinosauři žijí v Bílém domě.“

Herečka hledala útěchu u nejlepší přítelkyně Meg Ryan. Ta ji po roce seznámila s hudebníkem Benem Harperem. Přišel rok 2001 a s ním snad nejúspěšnější období v Lauřině herecké kariéře. V JURSKÉM PARKU 3 se vrátila ke své nejznámější roli paleobotaničce Ellie Sattler. Dále si zahrála ve snímcích JMENUJI SE SAM, OHNISKO NENÁVISTI nebo POSLEDNÍ ŠANCE. Určitě nejšťastnějším momentem v tomto roce ale bylo narození syna Elleryho Walkera. Mezi její poslední výrazné projekty patří filmy UŽ TADY NEŽIJEME (2004) a ŠŤASTNÉ KONCE (2005). David Lynch ji svěřil hlavní roli ve svém novém snímku INLAND EMPIRE (2006).

„Náš hrdina? Arnold Schwarzenegger? Používat tělo jako štít proti kulkám? To je příšerné.“

Laura se snaží své poselství vyjádřit i jinými způsoby než hraním. Mimo jiné pracovala na knize rozhovorů s lidmi bez domova nebo se účastnila kampaně za ženská práva v Afghanistánu. Cvičí jógu a studuje teologii. Svůj režisérský debut už má taky za sebou. Během natáčení filmu DOKONALÝ SVĚT (1993) vytvořila třicetiminutový snímek THE GIFT (1994). Nyní je již vdaná za Bena Harpera. V roce 2004 se jim narodilo druhé dítě, dcera Jaya.

Lucie "Fabienne" Roušová

Herecká filmografie

2016 Big Little Lies (TV seriál)
Certain Women
The Founder
Wilson
2015 F is for Family (TV seriál)
Město statečných
2014 Divočina
Hvězdy nám nepřály
Na vítězné vlně
99 Homes
2013 Back Beyond
Kroll Show (TV seriál)
2012 Mistr
2011 Fight For Your Right Revisited
Mé nové Já (TV seriál)
2010 Everything Must Go
Fotři jsou lotři
2009 Něha
2008 Monday Before Thanksgiving, The
Nové sčítání hlasů (TV film)
2007 More Things That Happened
Život je pes
5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2006 Inland Empire
Zabijáci osamělých srdcí
2005 Prize Winner of Defiance, Ohio, The
Štastné konce
2004 Už tady nežijeme
2002 Damaged Care (TV film)
2001 Jmenuji se Sam
Jurský park 3
Novocaine
Ohnisko nenávisti
Poslední šance (TV film)
Táta a ti druzí
2000 Dr. T a jeho ženy
1999 Čas zázraků (TV film)
Říjnové nebe
1998 Dítě na prodej (TV film)
1996 Bastard Out of Carolina
Občanka Ruth
Siege at Ruby Ridge, The (TV film)
1995 Hajzl (TV film)
1993 Dokonalý svět
Jurský park
Padlí andělé (TV seriál)
1992 F-16 zabíjí (TV film)
1991 Popínavá růže
1990 Industrial Symphony No. 1: The Dream of the Broken Hearted (TV film)
Zběsilost v srdci
1989 Nightmare Classics (TV seriál)
Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde, The (TV film)
Tlusťoch a Chlapeček
1988 Strašidelné léto
1987 Grizzly II: The Predator
1986 Modrý samet
1985 Maska
Smooth Talk
1984 Three Wishes of Billy Grier, The (TV film)
Učitelé
1983 Šťastný konec (TV film)
1982 Ladies and Gentlemen, the Fabulous Stains
1980 Liščata
1974 Alice už tu nebydlí
1973 Na straně zákona

Dokumentární

2014 Bystander Revolution (TV seriál)
Hollywood Film Awards (TV film)
2013 Trespassing Bergman
2009 Byl jednou jeden film: Zběsilost v srdci (TV film)
2005 All We Are Saying (TV film)
2003 Il était une fois... (TV seriál)
Intimate Portrait: Rosanna Arquette (TV film)
2002 Becoming Sam
Mysteries of Love (TV film)
Searching for Debra Winger
2001 Beyond Jurassic Park
Shelley Winters: Full Disclosure (TV film)
2000 Režiséři: Clint Eastwood
1999 Film-Fest DVD: Issue 1 - Sundance
Film-Fest DVD: Issue 2 - Cannes
Intimate Portrait: Kelly Preston (TV film)
Intimate Portrait: Laura Dern (TV film)
The Directors (TV seriál)
1994 Century of Women, A (TV seriál)
1993 Last Party, The
1990 Jonathan Ross Presents for One Week Only: David Lynch (TV film)

TV pořady

2015 Oscar's Red Carpet 2015 (TV pořad)
87. Annual Academy Awards (TV pořad)
2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
Off Camera with Sam Jones (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2012 2012 Film Independent Spirit Awards, The (TV pořad)
2009 Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
1999 71. Annual Academy Awards (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1996 American Film Institute Salute to Steven Spielberg, The (TV pořad)
1994 The 66th Annual Academy Awards (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Režijní filmografie

2013 Pět příběhů šílenství (TV film)
1994 Gift, The (TV film)

Scenáristická filmografie

2011 Mé nové Já (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(151)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace