foto

Hanna Schygulla

  • nar. 25.12.1943 (72 let)
    Königshütte, Hornoslezsko, Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Hanna Schygulla sa narodila 25. decembra 1943 v Hornosliezskych Katowiciach v dnešnom Poľsku, ako dcéra obchodníka s drevom Josepha Schygullu a matky Antonie rodenej Mzyk. Tí sa presťahovali v roku 1945 do Mníchova. Otec sa vrátil z vojenského zajatia v roku 1948. Po maturite na Luisengymnasium v Mníchove bola rok opatrovateľkou v v Paríži.

Po návrate začala študovať v roku 1964 germanistiku a romanistiku a neskôr herectvo v štúdiu Fridl-Leonhard v Mníchove. V septembri 1967 ju angažoval do svojho divadla Action-Theater spolužiak zo štúdií herectva Rainer Werner Fassbinder. Počnúc malou úlohou vo fime „Liebe ist kälter als der Tod“ v roku 1969 hrá Schygulla do roku 1972 vo všetkých Fassbinderových filmoch a divadelných hrách.

Od roku 1974 sa prestala fixovať na Fassbindera a príjíma ponuky aj iných režisérov. V roku 1978 zasa točí s Fassbinderom “Die Ehe der Maria Braun“ (Manželstvo Márie Braunovej). V 90-tych rokoch vystupuje aj ako úspešná šansoniérka a recitátorka.

V posledných rokoch spolupracuje s režisérmi mladej generácie ako Hans Steinbichler vo filme „Winterreise“ (2006) alebo s Fatih Akin vo filme „Auf der anderen Seite“ (2007). Za vedľajšiu úlohu v tomto filme dostala v roku 2008 Nemeckú filmovú cenu „Deutschen Filmpreis 2008“.

Od roku 1981 žije Hanna Schygulla v Paríži. Je nositeľkou niekoľkých nemeckých a medzinárodných filmových ocenení.

Dr.Štefan "Cicis" Rencz

Herecká filmografie

2016 Milada
Unless
2014 Tichý křik
2012 Avanti
Pandemia
2011 Faust
2009 Clara, une passion française (TV film)
2007 Na druhé straně
2006 Zimní cesta
2005 Die blaue Grenze
Pátek anebo jiný den
2004 Promised Land
2001 Absolitude (TV film)
2000 Werckmeisterovy harmonie
1999 Hanna Schygulla Sings
1998 Angelo nero (TV film)
Black Out
Dívka tvých snů
1996 Lea
Milim
1995 Associations de bienfaiteurs (TV seriál)
Cent et une nuits de Simon Cinéma, Les
Pakten
1994 Aux petits bonheurs
Hey Stranger
Le bel horizon
1993 Golem, le jardin pétrifié
Madame Bäurin
Mavi Surgun
Monologues (TV seriál)
1992 André (TV film)
Frauen über R. W. Fassbinder (TV film)
Gibellina, Metamorphosis of a Melody
Golem, l'esprit de l'exil
Warszawa. Année 5703
1991 Znovu po smrti
1990 Abrahams Gold
Aventure de Catherine C.
1989 Miss Arizona
1988 Verano de la señora Forbes, El (TV film)
1987 Casanova (TV film)
Forever, Lulu
1986 Barnum (TV film)
Delta Force
Petr Veliký (TV seriál)
1984 Aide-mémoire, L' (TV film)
Futuro è donna, Il
1983 Heller Wahn
Láska v Německu
Příběh Piery
1982 Antonieta
Noc ve Varennes
Passion
1981 Fälschung, Die
Lili Marleen
1980 Berlín, Alexandrovo náměstí (TV seriál)
1979 Manželství Marie Braunové
Třetí generace
Útěky (TV film)
1977 Dämonen, Die (TV seriál)
1976 Klaunovy názory
1975 Chybný pohyb
1974 Effi Briestová
1973 Wildwechsel (TV film)
1972 Acht Stunden sind kein Tag (TV seriál)
Brémská svoboda (TV film)
Haus am Meer (TV film)
Hořké slzy Petry von Kantové
1971 Ahnfrau - Oratorium nach Franz Grillparzer, Die (TV film)
Jakob von Gunten (TV film)
Obchodník se zeleninou
Posádka v Ingolstadtu (TV film)
Rio das Mortes (TV film)
Varování před svatou děvkou
Whity
1970 Baal (TV film)
Götter der Pest
Kaffeehaus, Das (TV film)
Mathias Kneissl
Niklashausenské putování (TV film)
Proč posedl amok pana R.
1969 Katzelmacher
Kuckucksei im Gangsternest, Das
Liebe ist kälter als der Tod
Lovecké výjevy z Dolních Bavor
Revolte, Die (TV film)
1968 Bräutigam, die Komödiantin und der Zuhälter, Der

Dokumentární

2015 Fassbinder
2012 Lullaby to My Father
2010 Fantasia Lusitana
2008 Po-lin. Okruchy pamieci
2005 Filmlegenden. Deutsch (TV film)
2003 Il était une fois... (TV seriál)
2002 Fassbinder in Hollywood
2001 Deutsche Lebensläufe (TV seriál)
Janela da Alma
2000 Für mich gab's nur noch Fassbinder
1998 Life, Love & Celluloid
1995 Nacht der Regisseure, Die
1992 Nechci, aby mě milovali
1978 Silvesternacht - Ein Dialog (studentský film)
1970 Ende einer Kommune

TV pořady

1997 Metropolis (TV pořad)
1991 DAS! (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace