foto

Olga Sommerová

  • nar. 2.8.1949 (66 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se v Praze roku 1949. Po úspěšném ukončení střední školy šla studovat katedru dokumentární tvorby na FAMU. Na konci 70. let byla redaktorkou v Československé televizi. Věnovala se tomu pouhý rok. Pak šla dělat do Krátkého filmu Praha. Byla tam v letech 1989-1993. V roce 1991 šla dělat pedagožku na FAMU, pak předsedkyni Akademického senátu FAMU.

V roce 1994 se stala vedoucí katedry dokumentární tvorby FAMU. Chvíli poté byla jmenována docentkou. Osm let vedla katedru dokumentární tvorby. Začala spolupracovat s Filmovou školou v Písku, kde přednášela dokumentaristické semináře. V roce 2005 nastoupila na Akademii umění v Bánské Bystrici. 12 let točila dokumentární filmy pro kina. Její filmy poznáme podle toho, že se zabývají sociálními tématy a mezilidskými vztahy.

Zrežírovala úspěšný film O ČEM SNÍ ŽENY a rozhodla se, že vydá tři knihy. Ty se nakonec staly bestsellery. Většinou je také členkou v porotách a to doma i v zahraničí na mezinárodních filmových festivalech.

Celkem natočila devadesát sedm dokumentárních filmů. Měla s nimi velký úspěch a právem za ně dostala třicet cen doma i v zahraničí. Má velmi ráda letní rána, jízdu autem a svého psa Dandu. Byla vdaná za skladatele Vladimíra Sommera, s nímž měla syna Jakuba (1976) a později za dokumentaristu Jana Špátu, který je otcem dcery Olgy (1984). Obě děti jdou v rodičovských šlépějích - věnují se rovněž režii.

Marian "duklak2" Hamrla

Režijní filmografie

Dokumentární

2015 Samoživy (TV film)
Svoboda podle Ságla (TV film)
13. komnata Lídy Rakušanové (TV film)
2014 Magický hlas rebelky
Příběhy neobyčejné energie (TV seriál)
2013 Popelčin komplex (TV film)
2012 Věra 68
2011 Inventura Febia: Iva Janžurová a Miroslav Donutil (TV film)
Inventura Febia - Josef Kemr a teologové (TV film)
Inventura Febia: O čem sní muži a Pavel Tykač (TV film)
Inventura Febia: O čem sní ženy a Dolly Buster (TV film)
Inventura Febia: Olga a Dagmar Havlové (TV film)
Inventura Febia: Sametoví lidé (TV film)
13. komnata Soni Červené (TV film)
24 (TV film)
2009 České milování (TV seriál)
Drž rytmus! (TV film)
Špalíček (TV film)
21 mluvčích Charty 77 (TV film)
2008 Do samoty v tanci (TV film)
Sedm světel (TV film)
2007 Medela
13. komnata Jiřiny Šiklové (TV film)
2006 Přežili jsme svoje děti (TV film)
Táta jako máma (TV seriál)
13. komnata Michala Horáčka (TV film)
2005 Láska včera, dnes a zítra (TV film)
Moje 20. století
13. komnata Kamily Moučkové (TV film)
2004 Děti pod Karpaty
Tomáš Garrigue Masaryk (TV film)
2003 Cesta domů
Dva muži na Sibiři
Máňa po deseti letech (TV film)
2002 Konec světa v srdci Evropy
Příběhy slavných (TV seriál)
Ztracená duše národa (TV seriál)
2000 Andělé tě hlídají (TV film)
Zábradlí (TV film)
1999 Curriculum vitae (TV seriál)
O čem sní muži (TV film)
O čem sní ženy (TV film)
Zavřené světy
1998 Nevyjasněná úmrtí: Požehnaný prokletý básník (TV film)
1997 Nesmrtelná hvězda Božena Němcová
Příběhy slavných: Jó, to jsem ještě žil (TV film)
1996 A znovu Žebrácká opera
1995 Mít nebo být? (TV film)
Žena v ohrožení (TV film)
Život fotografky Dagmar Hochové podle Olgy Sommerové (TV film)
1993 Spřízněni bláznovstvím (TV film)
1992 Máňa
Zdenka Hůly Svěcení jara (TV film)
1991 Přítelkyně (TV film)
1990 Bůh žehnej Československu
Miluj bližního svého
Svobodný člověk Václav Malý
1989 Máte rádi Smetanu?
1988 Baví mě vyhrávat
1987 Zkus to dokázat
1982 Ty to překonáš
1981 Jednotřídka
S tebou, táto
1980 Doma
1979 Konkurs na rok 2000

TV pořady

2012 Tajemství rodu (TV pořad)
Věra Čáslavská jde na Blaník aneb gratulace k narozeninám (TV pořad)
2006 Ženy Charty 77 (TV pořad)
2004 Dvanáct odvážných (TV pořad)
2000 Diagnóza (TV pořad)
1999 Zpověď (TV pořad)
1998 Jak se žije (TV pořad)
1995 GENUS (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Dokumentární

2015 Samoživy (TV film)
2014 Magický hlas rebelky
2012 Věra 68
2011 Inventura Febia: Iva Janžurová a Miroslav Donutil (TV film)
2007 13. komnata Jiřiny Šiklové (TV film)
2003 Máňa po deseti letech (TV film)
2002 Konec světa v srdci Evropy
1999 Curriculum vitae (TV seriál)
1990 Svobodný člověk Václav Malý
1976 Jakou barvu má Písek

TV pořady

2012 Tajemství rodu (TV pořad)
2006 Ženy Charty 77 (TV pořad)
1998 Jak se žije (TV pořad)

Herecká filmografie

2001 ELFilm (studentský film)
1999 Kanárek

Dokumentární

2013 Popelčin komplex (TV film)
2010 Česko na provázku (TV film)
2007 13. komnata Ireny Obermannové (TV film)
2005 (Ne)cenzurované rozhovory

TV pořady

2015 Český lev 2014 (TV pořad)
2014 Český lev 2013 (TV pořad)
Kancelář Blaník (TV pořad)
Konfrontace Petra Fischera (TV pořad)
2012 Živě na jedničce (TV pořad)
2011 Na kávě u Kamily (TV pořad)
Trumfy Miroslava Donutila (TV pořad)
Všechno nejlepší (TV pořad)
2009 Talkshow Jana Saudka (TV pořad)
2008 Čtenářský deník (TV pořad)
Intimní zpověď (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2002 Ženský hlas (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(43)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace