foto

Jan Špáta

  • nar. 25.10.1932
    Náchod, Československo
  • zem. 18.8.2006 (73 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jan Špáta se narodil 25.října 1932 v Náchodě. V roce 1952 absolvoval Průmyslovou školu grafickou - obor fotografie. V letech 1952 - 1957 studoval kameru na FAMU. Od roku 1957 pracoval jako kameraman filmových týdeníků, reportážních a dokumentárních filmů.

v Krátkém filmu Praha. Jako kameraman pracoval téměř se všemi tehdejšími dokumentaristy. Nejvýznamnějším spolupracovníkem byl pro něj Evald Schorm. Tato spolupráce silně ovlivnila i jeho touhu po samostatné režii. Od jeho prvního autorského filmu NEJVĚTŠÍ PŘÁNÍ z roku 1964 se datuje jeho samostatná režijní tvorba, přestože nadále pracuje jako kameraman. Hned tento jeho první film spolu s následujícím RESPICE FINEM získaly nejvyšší pocty na domácích i zahraničních festivalech. V roce 1968 získal ocenění ministra kultury Za vynikající tvůrčí přínos do dokumentární kinematografie.

Od šedesátých let natočil pro zahraniční společnosti několik cestopisů na všech kontinentech světa. Za 41 let filmařské dráhy pracoval jako kameraman na stovkách dokumentárních filmů. Za třicet čtyři roků režijní práce natočil 107 autorských filmů, za něž obdržel přes šedesát cen na domácích a zahraničních filmových festivalech.

V šedesátých letech vyučoval a na německé Hochschule für Film und Gestaltung v Ulmu a na FAMU kameru. Od vzniku katedry dokumentární tvorby byl jejím pedagogem, v devadesátých letech jmenován docentem a později profesorem.

Zdroj: VOŠP (Vyšší odborná škola publicistiky, Praha 1)

Režijní filmografie

1986 Hlavně hodně zdraví

Dokumentární

2012 Jan Špáta: 18 dokumentárních filmů klasika české kinematografie
2011 Inventura Febia: Helena Růžičková a Ljuba Hermanová (TV film)
Inventura Febia: Jiřina Bohdalová a Radek Brzobohatý (TV film)
Inventura Febia: Josef Kemr a teologové (TV film)
Inventura Febia: Ročník 1920 - Jiří Sovák a Vlastimil Brodský (TV film)
Inventura Febia: Rudolf Hrušínský a Miroslav Horníček (TV film)
Inventura Febia: Srdce na dlani a Jak se žije život po životě (TV film)
2009 Restaurované filmy Jana Špáty
1998 Láska, kterou opouštím (TV film)
1996 Teologové učedníci lásky Boží (TV film)
1993 Baroko, secese (TV film)
Evangelíci z Železných hor (TV film)
Parta
1992 Japonsko, má láska (TV film)
Máňa
777 vteřin v Československu (TV film)
1991 Konec světa (TV film)
Zmatený poutník
1990 Bůh žehnej Československu
Mezi světlem a tmou
Největší přání II.
1988 Carpe Diem (TV film)
1987 Vstaň a choď (TV film)
1986 Pohár federace
1983 Druhý domov
1982 Atletické variace
Normální kluk
Vyrýt stopu do tváře času (TV film)
1981 Pře o vepře (TV film)
1980 Milujeme život
Variace na téma Gustava Mahlera
1979 Jdi za štěstím
Kreutzerova sonáta (TV film)
Pocta Komenskému (TV film)
1978 Promoce
1977 Plechová muzika
Soupeřky
1976 Drak
1975 Šumavské pastorále
1974 Matějská pouť
1973 Koně
1971 Velikonoce v Mexiku
1970 Poslední dějství (TV film)
Svítí slunce? (TV film)
Země a lidé
1969 Nechte nás kvést
1968 Kavkazský podzim
Lidé z hor
Nezorané meze
Tbilisi - město neznámé
Vracejí se domů
Znamení krve
1967 Respice finem
Země sv. Patricka
1965 Hallo Satchmo
Neděle
Okamžik radosti
1964 Největší přání I. (TV film)

TV pořady

2011 Inventura Febia (TV pořad)
1998 Jak se žije (TV pořad)
1995 GENUS (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)

Kameramanská filmografie

Herecká filmografie

Dokumentární

2002 Marnost nad marnost (TV film)
1998 Láska, kterou opouštím (TV film)
1993 Zrcadlení Evalda Schorma (TV film)

TV pořady

2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Dokumentární

1993 Evangelíci z Železných hor (TV film)
1965 Hallo Satchmo
Okamžik radosti
Zrcadlení

TV pořady

2011 Inventura Febia (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(39)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace