foto

Marko Škop

  • nar. 1974
    Prešov, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Absolvoval žurnalistiku na Filozofické fakultě UK (1996) a dokumentární tvorbu na bratislavské VŠMU (2001). Točil dokumentární filmy pro Slovenskou televizi, televizi Markíza a italskou televizi RAI. S Českou televizí spolupracoval na dokumentech Slávnosť osamelej palmy (2005) a Iné světy (2006). První jmenovaný byl oceněn na festivalu v italském Bergamu, Iné svety pak získaly Zvláštní uznání poroty a Diváckou cenu deníku Právo na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, cenu na festivalu Dok Leipzig a slovenskou národní cenu Slnko v sieti za nejlepší dokumentární snímek.

V roce 2009 uvedl Škop dokument Osadné. Ten se dostal do výběru na festival dokumentárních filmů v Amsterdamu, dále získal nominaci na Grier - sonovu cenu na britském filmovém festivalu BFI London a odnesl si také Cenu pro nejlepší dokument na festivalu v Karlových Varech. V roce 2013 režíroval Škop osmnáct dílů chorvatského televizního seriálu In Treatment (Na terapiji). Hraný film Eva Nová, který přichází do kin v roce 2015, je Škopovým celovečerním hraným debutem.

AČFK

Režijní filmografie

2015 Eva Nová

Dokumentární

2009 Osadné
2006 Iné svety
2005 Slávnosť osamelej palmy
2001 Rómsky dom (TV film)
1999 Ochrana úradu
1998 Čačipen - Pravda

Scenáristická filmografie

2015 Eva Nová

Dokumentární

2009 Osadné
1999 Ochrana úradu
1998 Čačipen - Pravda

Producentská filmografie

2015 Eva Nová
2013 Zázrak

Dokumentární

2009 Osadné

Herecká filmografie

TV pořady

2016 Slnko v sieti 2016 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace