Reklama

Reklama

Jaroslav Vozáb

Jaroslav Vozáb

nar. 16.12.1919
Velvary, Československo

zem. 03.04.1988 (68 let)
Praha, Československo

Biografie

Jaroslav Vozáb se narodil 16. prosince 1919 ve Velvarech. Vystudoval a svojí dobrou znalost několika světových jazyků uplatnil jako překladatel a redaktor. Seznámil se s dvojicí Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak a až do své smrti byl kmenovým členem Divadla Járy Cimrmana (1969 – 1988).
Ač byl Vozáb nikdy neškoleným a neprofesionálním hercem, dokázal civilně a svým přirozeným a intelektuálským projevem přetvářet různé vznešené postavy nebo hostinské a sluhy. Několikrát na jevištích přetvořil i ženské postavy. Na jevišti poprvé Vozáb stanul až ve svých padesáti letech, na prahu do odchodu na odpočinek.
V inscenacích Divadla Járy Cimrmana zahrál úspěšně Vězně Aloise Kulhánka („Hospoda Na mýtince“), Vlakového stewarda („Vražda v salonním coupé“), Martu, Hostinského a Sluhu („Němý Bobeš“), Němce Ing. Wagnera („Cimrman v říši hudby“), Princeznu Zlatovlásku („Dlouhý, Široký a Krátkozraký“), Matku a Ptáčka („Posel z Liptákova“) a Poručíka Berana („Dobytí severního pólu“).
Díky svým kolegům z divadla (Svěrák a Smoljak) se dostal i před filmovou kameru, když hrál ve filmech režírovaným Smoljakem nebo ve filmech režisérů Lipského a Menzela, ale se scénářem Smoljaka a Svěráka. Nevyhýbal se spolupráce s dalšími režiséry, když často představoval tlumočníky, intelektuály, komorníky a úředníky.
Za pomoci Svěráka a Smoljaka hrál poprvé ve filmu až jako pětapadesátiletý a objevil se ve snímcích JÁCHYME, HOĎ HO DO STROJE (hlasatel na výstavě psů), NA SAMOTĚ U LESA (notář Čestmír Grulich), „MAREČKU, PODEJTE MI PERO!“ (tlumočník), KULOVÝ BLESK (účastník výměny bytů inspektor Drahota), VRCHNÍ, PRCHNI! (ředitel hotelu Savoy ve Špindlerově Mlýně), TRHÁK (tajemník Papírník), TŘI VETERÁNI (kastelán), JÁRA CIMRMAN LEŽÍCÍ, SPÍCÍ (tlumočník anglického profesora), ROZPUŠTĚNÝ A VYPUŠTĚNÝ (sluha Pazdera, podezřelý č. 9, později č. 2) a též NEJISTÁ SEZÓNA (herec Květoslav Straka).
Objevil se i v dalších dílech Oldřicha Lipského a Jiřího Menzela, už bez přičinění Svěráka a Smoljaka: BÁJEČNÍ MUŽI S KLIKOU (spící majitel biografu), POSTŘIŽINY (děkan), SLAVNOSTI SNĚŽENEK (penzista Trnka), SRDEČNÝ POZDRAV ZE ZEMĚKOULE (opatrný úředník).
Během čtrnácti let se představil ve více jak třiceti filmových titulech. Kromě režisérů Smoljaka, Lipského a Menzela využili jeho umění pro malé epizodky další tvůrci. Častěji ještě Vozáb spolupracoval se Zdeňkem Podskalským jako vrátný Voráček (KŘTINY) a jako úředník (REVUE NA ZAKÁZKU) a s Jiřím Svobodou jako karbaník s brýlemi (PAPILIO) a jako úředník banky (SVĚT NIC NEVÍ). Kromě těchto si ho vybrali další režiséři a režisérky, ovšem už jen jednou.
Byla to mj. Věra Chytilová: PANELSTORY ANEB JAK SE RODÍ SÍDLIŠTĚ (pojišťovací agent), Jaromil Jireš: CAUSA KRÁLÍK (předseda senátu), Otakar Vávra: TEMNÉ SLUNCE (host na soaré), Juraj Herz: BULDOCI A TŘEŠNĚ (vrchní číšník v hotelu Pupp), Jaroslava Vošmiková: EVO, VDEJ SE! (domovní důvěrník Klásek), Vít Olmer: CO JE VÁM, DOKTORE? (ochranář), Tomáš Tintěra: HELE, ON LETÍ! (starší nápadník), Dušan Klein: JAK BÁSNÍCI PŘICHÁZEJÍ O ILUZE (biolog na fakultě), Jindřich Polák: VESELÉ VÁNOCE PŘEJÍ CHOBOTNICE (průvodce), Václav Matějka: ANDĚL SVÁDÍ ĎÁBLA (tlumočník francouzštiny Pexider) a Václav Křístek: PŘÁTELÉ BERMUDSKÉHO TROJÚHELNÍKU (starší cestující).
Hrál také ve studentských snímcích Studia FAMU Magdaleny Příhodové (MOŘSKÁ PANNA – děkan) a Tomáše Vorla (ING. – stavitel Mráz), v hraném dokumentu Jana Švankmajera (OTRANTSKÝ ZÁMEK), v televizních filmech (SARDINKY ANEB ŽIVOT JEDNÉ RODINKY apod.), seriálech (VLAK DĚTSTVÍ A NADĚJE nebo DRUHÝ DECH) a pořadech (REKLAMY JITKY MOLAVCOVÉ).
Jeho výkony z inscenací od Cimrmanů jsou zaznamenány na audio i video nosičích a televizních záznamech. Jaroslav Vozáb zemřel náhle 3. dubna 1988 v Praze ve věku nedožitých devětašedesáti let. Některé filmové projekty (tř. NEJISTÁ SEZÓNA, SVĚT NIC NEVÍ a ANDĚL SVÁDÍ ĎÁBLA) měly premiéru těsně, ale i půl roku, až po jeho úmrtí.

Jaroslav "krib" Lopour

Ovládací panel

Reklama

Reklama