foto

Tomáš Juřička

  • nar. 26.1.1960 (56 let)
    Jihlava, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tomáš Juřička pochází z herecké rodiny a narodil se v Jihlavě, kde v tamním Horáckém divadle oba jeho rodiče v té době hráli. Brzy se ale rodina přestěhovala do Plzně, kde otec František Juřička (*1927) začal pracovat pro rozhlas. Jeho aktivní působení v rozhlase v roce 1968 a veřejně proklamované občanské postoje z něj nakonec v době normalizace učinily politického vězně, zatímco jeho manželka, tedy Tomášova matka, Marie Grafnetterová (*1933) zůstávala dlouhá léta přední hvězdou operetního souboru plzeňského Divadla J. K. Tyla.

Vyrůstání v uměleckém prostředí a také účinkování v dětských rolích na divadelním jevišti celkem logicky nasměrovaly další kroky Tomáše Juřičky na Státní konzervatoř v Praze, kde v roce 1981 absolvoval studium hudebně-dramatického oddělení. Ještě za studií se stal vyhledávaným představitelem menších rolí pro různé televizní projekty, úplně poprvé hrál v televizní inscenaci AŤ HODÍ KAMENEM (1977), první velkou roli hrál po boku známých osobností v dvoudílném televizním filmu CESTA DOMŮ (1978), v ostravském televizním studiu natočil několik pohádek a začal se objevovat i v televizních seriálech (ZKOUŠKY Z DOSPĚLOSTI, 1979; DYNASTIE NOVÁKŮ, 1982). První filmovou roli pro něj představovala účast v melodramatu NECHCI NIC SLYŠET (1978), další, rozměrově již větší úkoly mu přinesly filmy KLUCI Z BRONZU (1980) nebo PŘÍLIŠ VELKÁ ŠANCE (1984), objevil se ale i v menších úlohách.

Po absolutoriu na konzervatoři získal Tomáš Juřička angažmá v pražském Divadle Jiřího Wolkera (1981), kde působil do roku 1994 (nyní scéna nese název Divadlo na Starém městě). Z jeho divadelních vystoupení připomeňme představení Princ a chuďas, Fidlovačka nebo Limonádový Joe. Nadále ale spolupracoval i s filmem a televizí a vyvrcholením jeho postav zakomplexovaných a tápajících mladíků byla velká role Jaroslava Jandery, mladšího bratra hlavního hrdiny (Jaromír Hanzlík) v seriálu SANITKA (1984). Pro Tomáše Juřičku je dodnes tato postava životní, protože tak velký prostor před kamerou již nikdy nedostal. Další menší role hrál v tendenčně pojatých seriálech RODÁCI (1988) nebo CHLAPCI A CHLAPI (1988), v životopisném filmu o Karlu Čapkovi ČLOVĚK PROTI ZKÁZE (1989) ztvárnil spisovatele Jana Drdu.

Ještě počátkem 90. let hrál Tomáš Juřička poměrně často v televizi, v té době však těžiště své práce přenesl do dabingových studií a namlouvání zahraničních herců se věnuje s úspěchem dodnes. Juřičkovým hlasem k českým divákům promlouvají američtí herci Eddie Murphy, Samuel L. Jackson, Denzel Washington nebo Kiefer Sutherland, daboval také americké role Karla Rodena. Kromě filmových postav Eddieho Murphyho zastoupil tohoto herce také v postavě Oslíka ve slavném SHREKOVI. V poslední době jeho hlas zazněl v seriálu ZTRACENI. Před kamerou se Tomáš Juřička objevuje již jen sporadicky, hrál například v televizních seriálech ŠÍPKOVÁ RŮŽENKA (2001) nebo POJIŠŤOVNA ŠTĚSTÍ (2004), objevil se také v několika filmových pohádkách. Kromě toho se věnuje také divadelní režii a s oblibou pracuje pro děti. Vedle dabování animovaných filmů je dětským divákům dobře známý svým hlasem, který propůjčuje skřítkovi Františkovi v oblíbeném televizním pořadu KOUZELNÁ ŠKOLKA. S Magdou Reifovou a skřítkem Františkem pořádá také četná zájezdová představení pro děti po celé republice.

Tomáš Juřička je ženatý a má tři dcery. Jeho manželka Lucie Juřičková vystudovala přírodní vědy a věnuje se studiu menších živočišných druhů. Mladší sestra Tomáše Juřičky, Lucie Juřičková (*1965), je též herečkou a vytíženou dabérkou.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2015 Stopy života - Derniéra (TV film)
Stopy života - Mateřská láska (TV film)
Stopy života - Svatba (TV film)
2014 Stopy života - Až na věky (TV film)
Stopy života - Bílý střelec (TV film)
Stopy života - Zlatá mládež (TV film)
2013 Čtyřlístek ve službách krále
Křídla Vánoc
Sanitka 2 (TV seriál)
2007 Kdo hledá, najde (TV film)
2005 Zlá minuta (TV film)
2004 Hop nebo trop (TV seriál)
Pojišťovna štěstí (TV seriál)
2001 Šípková Růženka (TV seriál)
1999 Princezna ze mlejna 2
1998 Na lavici obžalovaných justice (TV seriál)
1996 Jakub a Veronika (studentský film)
1994 Diamantové meče
O zvířatech a lidech (TV seriál)
1992 Bylo nebylo v jednom království (studentský film)
1991 Betlémská hvězda (divadelní záznam)
Bráškové (TV film)
Co teď a co potom? (TV seriál)
Co teď a co potom: Dno (TV film)
Maigretův první případ (TV film)
Uzavřený pavilón (TV film)
1990 O zapomnětlivém černokněžníkovi
Poslední zastávka smrt (TV film)
Tichá bolest
1989 Člověk proti zkáze
Království za kytaru
Na letním bytě (TV film)
Zkouška kvality (TV film)
1988 Chlapci a chlapi (TV seriál)
Most pro Kláru (TV film)
Opožděná vražda (TV film)
Rodáci (TV seriál)
1987 Fantom opery (TV film)
Kinkongova smrt (TV film)
Mág
Muž s maskou (TV film)
1985 Odyssea
O chamtivém strašidle (TV film)
Pusu, pusu, pusu! (TV film)
1984 Příliš velká šance
Sanitka (TV seriál)
1983 Kudláčkova metoda (TV film)
Nevěsta z obrázku (TV film)
Princezny na trvalou (TV film)
Propast (TV film)
Větrná setba (TV film)
1982 Bráškové (TV seriál)
Dynastie Nováků (TV seriál)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Cyklista (E05)
1981 Kocourek Modroočko (TV film)
Soví hnízdo (TV film)
Škola hrou (TV film)
Ta chvíle, ten okamžik
Výlety (TV film)
1980 Kluci z bronzu
Lakovka (TV film)
Mít tak holku na hlídání (TV film)
Výtečníci (TV film)
1979 Inženýrská odysea (TV seriál)
Na západní frontě klid (TV film)
Nositelé zeměkoule (TV film)
Zkoušky z dospělosti (TV seriál)
1978 Cesta domů (TV film)
Nechci nic slyšet
Skandál v Gri - Gri baru
Tajemství Ocelového města
1977 Die Magermilchbande (TV seriál)
1976 Smrt mouchy
1975 Ať hodí kamenem (TV film)

TV pořady

2010 Dobří rodáci a město dabingu (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1981 Jak byste se zachovali (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace