foto

Jiří Knot

  • nar. 8.5.1949 (67 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Jiří Knot pochází z Prahy, od dětství projevoval sklony k výtvarnému umění, středoškolské vzdělání absolvoval na škole Václava Hollara v Praze (1968), načež začal pracovat jako reklamní designér v podniku Domácí potřeby. Kromě toho ale tíhnul také k herectví a to nakonec vystudoval na DAMU (1976). Po absolutoriu nastoupil do Semaforu, později svou hereckou dráhu spojil s legendárním Činoherním studiem v Ústí nad Labem.

Od konce studií spolupracuje Jiří Knot také s filmem, jeho korpulentní postava s dobrosrdečným výrazem tváře jej předurčila především k vystupování v komediích. Můžeme jej zaznamenat ve filmech V PODSTATĚ JSME NORMÁLNÍ (1981), JAK SVĚT PŘICHÁZÍ O BÁSNÍKY (1982) nebo ROZPUŠTĚNÝ A VYPUŠTĚNÝ (1984), jako vrchní ve Valdštejské vinárně se objevil ve slavné komedii VRCHNÍ, PRCHNI! (1981). Jedinou roli většího rozměru odehrál jako pacholek Ondra po boku Pavla Kříže v pohádce O STATEČNÉM KOVÁŘI (1983).

V následujících letech Knotova spolupráce s filmem stagnovala, více příležitosti začal ale dostávat v televizi, hrál v několika seriálech a inscenacích (PAN PICKWICK, 1987; HŘBITOV PRO CIZINCE, 1991; ZDIVOČELÁ ZEMĚ, 1997). V devadesátých letech ale získal možnost hrát v několika filmech zahraničních producentů, objevil se například v oceněném španělském filmu DÍVKA TVÝCH SNŮ (La nina de tus ojos, 1998), před filmovou kameru u nás se vrátil například v pohádce PRINCEZNA ZE MLEJNA 2 (2000), za zmínku stojí jeho ztvárnění postavy Weinfurtera ve filmu OBSLUHOVAL JSEM ANGLICKÉHO KRÁLE (2006). Zatím naposledy se Jiří Knot připomněl divákům ve filmu LÍBÁŠ JAKO BŮH (2009).

Co se týče divadla, Jiří Knot v posledních letech pohostinsky vystupuje hned na několika pražských scénách, například v Divadle Bez zábradlí, v Rokoku nebo v Divadle Metro. Významná je také jeho činnost v oblasti dabingu, zvláště animované produkce z USA. V návaznosti na své původní umělecké směřování a vzdělání se dodnes věnuje také grafice a kresbě.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2014 Aldabra: Byl jednou jeden ostrov
2013 Duch nad zlato (TV film)
2012 Policajti z centra (TV seriál)
Život je ples (TV seriál)
7 dní hříchů
2010 Ach, ty vraždy! (TV seriál)
2009 Dilino a čert (TV film)
Líbáš jako Bůh
Přešlapy (TV seriál)
Vyprávěj (TV seriál)
2007 Světla pasáže (TV seriál)
V hlavní roli (TV film)
2006 Lojzička je číslo (TV film)
Obsluhoval jsem anglického krále
Poslední vlak
Prachy dělaj člověka
Swingtime (TV film)
2005 Jasnovidec (TV film)
2004 Josef a Ly (TV seriál)
Místo nahoře (TV seriál)
2003 Hitler: Vzestup zla (TV film)
2002 Útěk do Budína
2001 Duch český (TV seriál)
Politik a herečka (TV film)
Princezna ze mlejna 2 (TV seriál)
Zázračné meče (TV film)
2000 Gambit (TV film)
Případy detektivní kanceláře Ostrozrak (TV seriál)
To jsem z toho jelen (TV seriál)
1999 Červený Bedrník (TV seriál)
Červený Bedrník: Královské výkupné (TV film)
Muž s duchem (TV film)
Neprůstřelná nevěra (TV film)
Princezna ze mlejna 2
1998 Čas dluhů
Dívka tvých snů
Spravedlivý Bohumil (TV film)
Tři králové (TV seriál)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)
1996 Mladý Indiana Jones: Putování s otcem
1995 Mutters Courage
1994 Dreyfusova aféra (TV seriál)
Laskavý divák promine (TV seriál)
O zvířatech a lidech (TV seriál)
1993 Chacun pour toi
Konec básníků v Čechách
1992 Mladý Indiana Jones (TV seriál)
1991 Hřbitov pro cizince (TV film)
Skládačka (TV film)
Uzavřený pavilón (TV film)
1990 Drobné něžnosti (TV film)
Král kolonád
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
O čarovné Laskonce (TV seriál)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Křivda (TV film)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1987 Fantom opery (TV film)
1986 Pan Pickwick (TV film)
Smrt krásných srnců
1985 Spící princ (TV film)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
1984 Prodloužený čas
Rozpuštěný a vypuštěný
1983 Concerto Grosso (divadelní záznam)
O spící princezně, šípkových růžích a uražené víle (TV film)
O statečném kováři
Straka v hrsti
Tři veteráni
1982 Jak svět přichází o básníky
Zelená vlna
1981 Buldoci a třešně
Dveře (TV film)
Evžen mezi námi
Okres na severu (TV seriál)
Pozor, vizita!
V podstatě jsme normální
1980 Cukrová bouda
Vrchní, prchni
1978 Báječní muži s klikou
Stříbrná pila (TV seriál)
1977 Stránky z deníku (TV film)
Šestapadesát neomluvených hodin
1976 Den pro mou lásku

TV pořady

2007 O korunu krále Karla (TV pořad)
2004 Kinobazar (TV pořad)
2001 Gulášek (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
1988 Video a já (TV pořad)
1977 Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace