foto

Marcela Nohýnková

  • nar. 4.10.1948 (68 let)
    Brno, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Marcela Nohýnková, rozená Mlacovská, pochází z Brna, kde také vystudovala Státní konzervatoř, načež si herecké vzdělání doplnila na pražské DAMU (1966-1970). Po absolutoriu nastoupila do Klicperova divadla v Hradci Králové (1970-1971), po jedné sezóně pak přešla do pražského Divadla Za branou (1971-1972), které však bylo nedlouho poté zrušeno a další cesta Nohýnkové vedla do Městského divadla v Kolíně (1972-1985), účinkovala také v zájezdovém souboru Maringotka. V roce 1985 pak našla útočiště v Divadle S. K. Neumanna (dnešní Divadlo pod Palmovkou), kde již dlouhodobě působil její manžel Miroslav Nohýnek. Na této scéně působí Nohýnková dodnes, pohostinsky hraje ale také v představeních divadelní společnosti Háta. V současnosti ji můžeme vidět v několika hrách v Branickém divadle. Nohýnková na divadle nikdy nehrála hlavní role, její repertoárový záběr je ale široký. Uplatnila se ve světové i domácí klasice (Romeo a Julie, Maryša, Cyrano z Bergeracu, Gazdina roba), ale i v moderních hrách (Ostře sledované vlaky, Přes přísný zákaz dotýká se sněhu), její dnešní doménou jsou převážně konverzační komedie.

Ještě jako studentka se Nohýnková objevila před kamerou v epizodních rolích v několika snímcích komediálního ražení (ZLOČIN V ŠANTÁNU, 1968; ŠEST ČERNÝCH DÍVEK ANEB KAM ZMIZEL ZAJÍC, 1969; ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ, 1969). Větší roli pak dostala v psychologickém filmu Jana Kačera JSEM NEBE (1970). Na její další práci pro film i televizi mělo vliv dlouholeté mimopražské angažmá, takže dostala jen několik menších rolí (HOLKA NA ZABITÍ, 1975; DOBRÝ DEN, MĚSTO, 1976). Ani její příchod do Prahy v polovině 80. let na její participaci ve filmu mnoho nezměnil, našla ale uplatnění v televizi (inscenace ZÁHADA ZAMČENÉHO POKOJE, 1986; DVĚ Z PAŘÍŽE, 1988). V 90. letech jsme ji pak mohli vidět například v seriálu PRIMA SEZÓNA (1995) v roli matky hlavního hrdiny, dále pak hrála v seriálu ŽIVOT NA ZÁMKU (1995). S příchodem vlny zahraničních seriálů našla Nohýnková bohaté uplatnění především v dabingu (DYNASTIE, POHOTOVOST, ROSE ANNE), její hlas můžeme slyšet i v zahraničních filmech.

Manželem Marcely Nohýnkové byl herec a divadelní režisér Miroslav Nohýnek (1941-1997). Měli spolu dvě děti, starší syn Kryštof Nohýnek (*1973) je divadelním hercem.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2016 Atentát (TV seriál)
Past na vražedkyni (E16)
2015 Atentát (TV seriál)
Popel (E08)
Stopy života - Poslední návrat (TV film)
2014 Doktoři z Počátků (TV seriál)
Nedobří lidé ještě žijí (S03E26)
2013 Případ pro rybáře (TV film)
Sanitka 2 (TV seriál)
2011 Lidice
2009 Archiv (TV film)
Comeback (TV seriál)
Koprovka (S01E22)
2006 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Manželky se nevyhazují (S01E48)
2005 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Nech mě žít (S01E34)
Jsem na to sám (S01E14)
Všechno je pryč (S01E13)
Nechci vás ztratit (S01E11)
Potřebuji vás (S01E10)
2004 Pojišťovna štěstí (TV seriál)
2001 May Day (TV film)
1998 Doma je doma (TV film)
1995 Muž v pozadí (TV seriál)
Život na zámku (TV seriál)
1994 Prima sezona (TV seriál)
1992 Jezevec nosí pochybnosti (studentský film)
1988 Dvě z Paříže (TV film)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1987 Dan (TV film)
1986 Devadesát jedna bílých koní (TV film)
Záhada zamčeného pokoje (TV film)
1982 Hořká vůně léta (TV film)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
1976 Dobrý den, město
1975 Holka na zabití
Pan Tau a rodinná slavnost (TV film)
1972 Jana Eyrová (TV seriál)
1971 Bakaláři (TV seriál)
1970 Jsem nebe
1969 Šest černých dívek aneb Proč zmizel Zajíc?
Zabil jsem Einsteina, pánové...
Zabitá neděle
1968 Neblbni (studentský film)
Zločin v šantánu

Dokumentární

2008 Blessed Is the Match: The Life and Death of Hannah Senesh

TV pořady

1998 Bakaláři 1998 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace