foto

Gabriela Osvaldová

  • nar. 25.7.1953 (62 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka a textařka se narodila 25. 7. 1953 v Praze. Vystudovala herectví na pražské DAMU. Má syna Františka. Jejím manželem je skladatel Ondřej Soukup, se kterým velmi úzce spolupracuje. Hrála v divadle i v televizi, nadabovala stovky filmových rolí, např. hlavní role v Zemi zaslíbené od Andrzeje Wajdy.

Od 80. let se věnovala psaní textů. V podstatě z hecu otextovala píseň Miss Moskva pro Jiřího Korna. Skladba se stala velkým hitem a paní textařka tak byla na světě. Po pádu komunismu se konečně mohla přestat ohlížet na vkus státních cenzorů. Radost z nabyté svobody je dobře cítit na velmi úspěšném albu Lucie Bílé Missariel (singl Láska je láska). Gábina Osvaldová je její dvorní textařkou (např. SMS, Plyn už syčí z trouby ven, Vokurky, Most přes minulost atd.). Pro Lucii Bílou napsala texty písní ke třem album. Deska Missariel získala v roce 1993 pět cen ze sedmi ocenení.

Na počátku její herecké kariéry ji diváci měli možnost vidět v řadě divadelních rolí, seriálech (MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ), filmech (MAREČKU, PODEJTE MI PERO, OSADA HAVRANŮ atd.), televizních inscenacích. Byla členkou dovadelního souboru Studio Bouře. Jako autorka se v devadesátých letech představila ve vlastní TV show, kde účinkovala s hercem Markem Vašutem. Účinkovala v satirickém cyklu NEMOCNICE NA POKRAJI ZKÁZY.

S manželem Ondřejem Soukupem se věnuje rozsáhlým projektům pro divadlo Ta Fantastika. Připravili divadelní představení Zahrada rajských potěšení. V březnu 2003 napsali původní český muzikál Johanka z Arku. Muzikál měl během dvou let 825 repríz a zhlédlo jej 350 000 lidí.

Byla porotkyní v první a druhé řadě Česko hledá superstár a X Factor. Napsala texty písní k filmům i pohádkám (VÁLKA BAREV, AKUMULÁTOR I., PTÁK OHNIVÁK, NESMRTELNÁ TETA).

Markéta "blackrain" Rejzková

Herecká filmografie

2016 Anděl Páně 2
2013 Čtyřlístek ve službách krále
2005 Anděl Páně
Náves (TV seriál)
2004 Bolero
1999 Nemocnice na pokraji zkázy (TV seriál)
1993 Šakalí léta
1992 Tvář za sklem (TV film)
1990 Über die Grenzen
1989 Bizon
1987 Outsider
Přátelé Bermudského trojúhelníku
1986 Gottwald (TV seriál)
1985 Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1984 My všichni školou povinní (TV seriál)
1982 Salvador, sedmnáctého března krátce po páté (TV film)
1981 Dostih
1980 Co je doma, to se počítá, pánové...
1979 Dívka světových parametrů (TV film)
Plechová kavalérie (TV seriál)
Všichni za jednoho (TV film)
1978 Muž pro domácnost (TV film)
O statečné princezně Janě (TV film)
Pumpaři od Zlaté podkovy
Sólo pro starou dámu
Ve znamení Merkura (TV seriál)
1977 Na veliké řece
Volání rodu
1976 Až bude padat hvězda (TV film)
Dům Na poříčí
Hra o jablko
„Marečku, podejte mi pero!“
Půjčka (TV film)
1975 Hodinky šly pěšinkami (TV film)
Vilém Rozkoč (TV film)
1973 Tři nevinní

Dokumentární

2013 Tajemství Jiřího Korna (TV film)
2007 Lucie 007 (TV film)
Osudy hvězd: Ludvík Hradílek (TV film)

TV pořady

2013 Televizní legendy (TV pořad)
2011 Česko Slovenská SuperStar (TV pořad)
2010 Backstage (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2010 (TV pořad)
Robin Hood: Cesta ke slávě (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
X Factor (TV pořad)
2007 Hádej, kdo jsem! (TV pořad)
2004 Česko hledá SuperStar (TV pořad)
Tenkrát na východě (TV pořad)
2003 Telebazar (TV pořad)
Volejte Novu (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1997 TV Bomba (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
Host do domu (TV pořad)
1994 Eso (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
Šance (TV pořad)

Skladatelská filmografie

2009 Láska je láska (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace