foto

Michael Rooker

  • nar. 6.4.1955 (61 let)
    Jasper, Alabama, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Michael Rooker se narodil 6. dubna 1955 v Jesperu ve státě Alabama. Je nejstarší z devíti dětí. Studoval herectví, které ho bavilo, na Goodman School of Drama v Chichagu, kam se přestěhoval s bratry, sestrami a svou matkou po rozvodu rodičů. Nějaký čas se zajímal o japonské bojové umění, konkrétně aikido a trénoval ho se svým učitelem Fumio Toyodo Shihanem.

Svou kariéru rozjel ve svém prvním snímku s názvem HENRY: PORTRÉT MASOVÉHO VRAHA (1985), kde sehrál vynikající výkon v hlavní roli. Následovala menší role v televizním filmu CRIME STORY (1986). O dva roky později se také mihl ve filmu NICO - VÍC NEŽ ZÁKON. Ještě ten samý rok si zahrál v dramatu HOŘÍCÍ MISSISSIPPI v hlavní roli s Genem Hackmanem. V roce 1989 hrál v televizním filmu PŘEPADENÍ V L.A., který režíroval Michael Mann a vypráví o přepadení a následném vyšetřování pancéřového expresu. Zahrál si ve filmu MOŘE LÁSKY, kde je dvojice newyorských detektivů Frank Keller (Al Pacino) a detektiv Sherman (John Goodman) pověřena vyšetřováním několika vražd a ne ledajakých. V dramatu HRACÍ SKŘÍNKA s velmi zajímavým námětem, se objevil v roli Karchyho Laszloa. BOUŘLIVÝCH DNŮ se zúčastnil v roce 1990. Také si zahrál jednu z předních postav filmu Olivera Stonea J.F.K. z roku 1991, zde ztvárnil Billyho Broussarda. V letech 1992-1993 se objevil ve snímcích jako TOMBSTONE, TEMNÁ POLOVINA a hlavně také v akčním hitu CLIFFHANGER, kde po boku Sylvestera Stallonea ztvárnil Hala Tuckera.

V dalších letech stojí za zmínku hlavně menší role ve filmu FLÁKAČI (1995), ZPĚTNÁ REAKCE (1996), historické drama VÍTEJTE V ROSEWOODU (1997), akční thriller STŘELCI NA ÚTĚKU (1998), SBĚRATEL KOSTÍ (1999) a 6. DEN s Arnoldem Schwarzeneggerem (2000) v roli Roberta Marshalla. v roce 2001 hrál v REPLIKANTOVI (s Jean-Claudem Van Dammem). V roce 2003 si také zahrál v jedné epizodě sci-fi seriálu HVĚZDNÁ BRÁNA SG-1 v roli plukovníka Edwardse v díle s názvem Nepřátelský důl. Z těch novejších filmů, které ještě stojí za zmínku jsou např.: SLIMÁK, ŠEPOT nebo JUMPER.

Nejčastěji ho uvidíte v záporných rolích, výjimkou jsou třeba snímky CLIFFHANGER nebo STŘELCI NA ÚTĚKU.

Josef "MATADOR" Nepomucký

Herecká filmografie

2017 Guardians of the Galaxy Vol. 2
2016 The Belko Experiment
2015 Bolden!
2014 Elwood
Strážci Galaxie
2013 Brother's Keeper
Živí mrtví (TV seriál)
Život plný utrpení (S03E15)
Kořist (S03E14)
Mezi třema očima (S03E13)
Očista (S03E12)
Nejsem Jidáš (S03E11)
další epizody
2012 Chapo
Pennhurst
Živí mrtví (TV seriál)
Zrozeni k bolesti (S03E08)
Když mrtví klepou na dveře (S03E07)
Štvanice (S03E06)
Stačí jen říct (S03E05)
Skrytý vrah (S03E04)
další epizody
2011 Atlantis
Cell 213
Mysteria
Pure Shooter
The Ballad of El Topo Chico
Živí mrtví (TV seriál)
Chupacabra (S02E05)
2010 Blood Done Sign My Name
Bonin: Dálniční vrah
DC Showcase: Jonah Hex
Hypothermia
Louis
Matadors (TV film)
Super
Živí mrtví (TV seriál)
Krátké shledání (S01E03)
Pach krve (S01E02)
2009 Asteroid Kassandra (TV film)
Penance
Super Capers
Voják 2
2008 Jumper
Lena Baker Story, The
This Man's Life
2007 Chuck (TV seriál)
Šepot
2006 Agentura Jasno (TV seriál)
Lenexa, 1 Mile
Povolání: Zloděj (TV seriál)
Repo! The Genetic Opera
Slimák
2005 Stopař duchů
2004 Eliminator, The
Skeleton Man (TV film)
2003 Box, The
Zachraňte Jessiku Lynchovou (TV film)
2002 Neporazitelný
2001 HRT (TV film)
Replikant
2000 Nejpevnější pouto
NewsBreak
Stůl číslo jedna
6. den
1999 Sběratel kostí
Stůl pro jednoho
1998 Brownovo Requiem
Elitní komando
Shadow Builder
Střelci na útěku
1997 Falešné svědectví
Hvězdná brána (TV seriál)
Lhář
Song of Hiawatha
Vetřelec 007
Vítejte v Rosewood
1996 Bastard Out of Carolina
Bok po boku (TV film)
Zpětná reakce
1995 Flákači
Johnny & Clyde (TV film)
1994 Krutá pravda
Suspicious
1993 Cliffhanger
Temná polovina
Tombstone
1992 F-16 zabíjí (TV film)
1991 JFK
1990 Bouřlivé dny
1989 Edge, The (TV film)
Hrací skříňka
Moře lásky
Přepadení v L.A. (TV film)
1988 Hořící Mississippi
Najatý policajt
Nico
Osm mužů z kola ven
1987 Světlo mého dne
1986 Crime Story (TV film)
Henry: Portrét masového vraha

Dokumentární

2015 The Walkers Among Us

TV pořady

2011 Talking Dead (TV pořad)

Režijní filmografie

2012 Pennhurst

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace