foto

Francis Perrin

  • nar. 10.10.1947 (68 let)
    Versailles, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francis Perrin je významnou osobností francouzského divadla, na svém kontě má ale také bohatou filmografii a u nás jsme se s ním mohli seznámit před mnoha lety v několika úspěšných komediích. Narodil se ve Versailles a pochází z filmařské rodiny, oba jeho rodiče se v technických profesích podíleli na filmech významného režiséra Sachi Guitryho (otec byl zvukařem, matka pracovala jako skriptka). Francis již jako dítě projevoval sklony k umění a ve dvanácti letech napsal první divadelní hru, v osmnácti poprvé režíroval v Théâtre Antoine.

Herectví začal studovat na pařížské konzervatoři v roce 1969 pod vedením významného herce Louise Seignera, příležitostně se začal objevovat i v televizi. Konzervatoř dokončil v roce 1972 s první cenou v oboru komedie a okamžitě byl angažován do nejslavnějšího divadla Comédie Française, kde se uplatnil především v Molièrových hrách, jednu z nich i režíroval (Létající doktor, 1973). Před filmovou kamerou debutoval rolí nového domovníka, který v závěru filmu nahradí toho starého, v Giraultově komedii DOMOVNÍK (Le concierge, 1973). Větší příležitost dostal v následujícím roce v komedii FACKA (La gifle, 1974), v níž vytvořil partnerskou dvojici s Isabelle Adjani. Mezitím opustil Comédie Française a jako režisér i herec pokračoval na různých pařížských scénách.

Co se týče filmu, u nás jsme Francise Perrina mohli opět vidět ve středně velké roli synovce Octava v komedii VRÁTNÝ OD MAXIMA (Le chasseur de chez Maxim's, 1976). Menší úlohy mu poskytli významní režiséři jako Claude Chabrol nebo Claude Lelouch, za zmínku stojí opětovná spolupráce s Jeanem Giraultem a hlavní role zaměstnance muzea Jacquese ve válečné komedii STEPUJÍCÍ STONOŽKA (Le mille-pattes fait des claquettes, 1977), která je sice známá i u nás, ve Francii ve své době ale byla spíše propadákem (v návštěvnosti pařížských kin jí za rok 1977 připadlo až 89. místo). Mnohem více jej proslavila jedna z hlavních postav potřeštěného archeologa Pocheta v nestárnoucí komedii UKRADLI TORZO JUPITERA (On a volé la cuisse de Jupiter, 1980) po boku Annie Girardot a Philippe Noireta.

Ve srovnání s jinými herci se Francis Perrin vyskytoval ve filmu spíše sporadicky, v jeho aktvitivách mělo zatím dominantní postavení divadlo, v Théâtre du Gymnase například režíroval hru Zahraj to znovu, Same od Woodyho Allena, častěji ale stál na jevišti jako herec. Poměrně úspěšně se později pokusil i o filmovou režii a debutoval komedií HLAVA NA POHLAVKY (Tete a claques, 1982), kde si po boku Fanny Cottençon přidělil i hlavní roli. Během krátké doby pak režíroval filmy ještě třikrát, zatím naposledy to byl do značné míry autobiografický příběh z jeho vlastních začátků DEBUTANT (Le débutant, 1986). Z jeho další herecké filmografie připomeňme Lautnerův thriller VÍRA V NÁSILÍ (Présumé dangereux, 1990), příležitostně se objevoval v menších rolích i později, u nás jsme jej zatím naposledy mohli vidět v televizním filmu PRÁZDNINOVÝ TÁBOR (Merci papa, merci maman, 2010).

V letech 1992-2001 byl Francis Perrin ředitelem divadla Théâtre Montansier v rodných Versailles, jako režisér ale znovu hostoval v různých pařížských divadlech, od roku 2001 je spoluředitelem divadelního festivalu v Anjou. Ve Versailles i na festivalu v Anjou často hrál, zatím naposledy to byl Molièrův Don Juan v roce 2011. V Molièrově repertoáru našel i svou životní roli ve hře Scapinova šibalství, v níž absolvoval 330 repríz. Osvědčené divadelní hry režíroval i pro televizní stanici France 2.

Francis Perrin je ženatý a má syna Louise, který trpí autismem, což Perrina přivedlo k bohatým aktivitám v charitě ve prospěch podobně postižených dětí. Zásluhy v oblasti kultury i mimo ni mu vynesly již několik vysokých státních vyznamenání. V roce 1990 obdržel Řád umění a literatury udělovaný ministerstvem kultury, v roce 2002 dostal Řád za zásluhy. Mezitím se mu dostalo i nejvyššího francouzského vyznamenání, Řádu Čestné legie (1994).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2014 Mes chers disparus! (TV seriál)
Mikulášovy patálie na prázdninách
2013 Mongeville (TV seriál)
Surveillance (TV film)
2012 Thérèse Desqueyroux
2011 Je m'appelle Bernadette
Ni Vu, Ni Connu (TV film)
Week-end chez les Toquées (TV seriál)
Životní šance
2010 Bienvenue à Bouchon (TV film)
Insoupçonnable
Prázdninový tábor (TV film)
2009 Clara, une passion française (TV film)
Chat et souris (TV film)
2008 La dame de chez Maxim (TV film)
Numéro complémentaire (TV film)
2007 Lune de miel
Trois contes merveilleux (TV film)
2005 Odvaha milovat
2004 Genre humain - 1ère partie: Les parisiens, Le
2002 Sentiments partagés (TV film)
2001 Nová dobrodružství Lucky Luka (TV seriál)
2000 Enfant de la honte, L' (TV film)
1997 Miracle à l'Eldorado (TV film)
1996 Nádherná Zelená
1995 Maxime et Wanda: Les belles ordures (TV film)
1993 Braconne, La
Poulet fermier (TV film)
1992 Grosses têtes, Les (TV seriál)
1990 Víra v násilí
1988 Loft story (TV seriál)
Ravissement de Scapin, Le (TV film)
1987 Club de rencontres
1986 Debutant
1985 Billy Ze Kick
Ça n'arrive qu'à moi
1984 Joli coeur, Le
1983 Tout le monde peut se tromper
1982 Corbillard de Jules, Le
Folle histoire de Francis Perrin, La (TV film)
L'académie des 9 (TV seriál)
Tête à claques
1981 Podvodník z povolání (TV seriál)
Roi des cons, Le
1980 Antenne à Francis Perrin (TV film)
Barbier de Séville, Le (TV film)
Ukradli torzo Jupitera
Un amour d'emmerdeuse
1979 Fourberies de Scapin, Les (TV film)
Gros câlin
Trois mousquetaires ou L'escrime ne paie pas, Les (TV film)
1978 Robert et Robert
Un ours pas comme les autres (TV seriál)
1977 C'est arrivé à Paris (TV film)
Fougères bleues, Les
Stepující stonožka
Turlututu (TV film)
1976 Siècle des lumières, Le (TV film)
Vrátný od Maxima
1975 C'est dur pour tout le monde
Folies bourgeoises
Sérieux comme le plaisir
1974 Facka
On s'est trompé d'histoire d'amour
1973 Domovník
Fourberies de Scapin, Les (TV film)
Sepolta viva
1972 Boussardel, Les (TV seriál)
Chemins de fer, Les (TV film)
1971 Au théâtre ce soir: Arsenic et vieilles dentelles (TV film)

Dokumentární

2012 Lino Ventura: Lino - Il n'était que lui-même (TV film)
1990 Ne m'oubliez pas: Hommage à Bernard Blier (TV film)
1979 À bout portant: Francis Perrin (TV film)

TV pořady

2012 La parenthèse inattendue (TV pořad)
2007 On n'a pas tout dit (TV pořad)
2005 Café Picouly (TV pořad)
2003 Les grands du rire (TV pořad)
2002 Le fabuleux destin de... (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
Qui veut gagner des millions? (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1994 Vincent à l'heure (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace