foto

Henry Rollins

  • nar. 13.2.1961 (55 let)
    Washington, District of Columbia, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie


"Když o sobě budete pochybovat, svět vás sežere zaživa."

Brutálně přímočarý chlapík s hlubokým pohledem, zpěvák, básník, spisovatel a herec Henry Rollins se narodil 13.2.1961 jako Henry Lawrence Garfield ve Washingtonu D.C. Vyrůstal v rezidenční čtvrti Washingtonu zvané Glover park. Jeho rodiče se rozvedli, když byl ještě velmi malý a dále ho vychovávala jen matka Iris. Jako dítě trpěl nízkým sebevědomím a tím, že nedovedl upoutat větší pozornost. Přestože např. číst uměl díky matce už před nástupem do školy, byl později kvůli špatným známkám a chování poslán na vojenskou The Bullis school v Marylandu. Henry nenáviděl autoritativní a také striktně chlapecké prostředí tohoto zařízení, ale nedá se upřít, že se zde naučil smyslu pro disciplínu a pracovní morálce. Navíc díky vzteku, který se v něm začal shromažďovat zde také začal psát, byť se zpočátku jednalo o povídky o tom, jak vyhodí školu do vzduchu a zabije všechny učitele. Jeho vztek pramenil i z rodinných problémů, v jednom rozhovoru pro časopis „Rolling stone“ se Henry svěřil, že byl jako dítě sexuálně obtěžován a i ve svých mluvených vystoupeních se někdy věnuje otci, který ho ponižoval. Další kapitolou bylo časté bití a napadání ze strany černých spolužáků, kvůli jeho barvě kůže.

"Nic na světě lidi víc nespojí, než vzájemná nenávist."

Po dokončení střední školy se Henry přihlásil na vysokou, zde ho však vystrašilo chování jeho spolužáků, jejichž hlavním zájmem byl chlast. Rozhodl se školy zanechat a začal vykonávat všelijaká zaměstnání za minimální mzdu. Na konci 70. let se zapojil do punkové komunity v domovském Washingtonu. Jako počátek vidí, když si s Ianem MacKayem (zásadní postava hardcore punkové a post-hardcorové scény, mj. zakladatel skupiny Fugazi) koupili desku Sex pistols. „Bylo to jako zjevení“, vzpomínal později Rollins. Od roku 1979 začal dělat „roadieho“ pro MacKayeovu kapelu Teen idles. Dokonce s nimi občas i zpíval, a tak stačilo málo a na punkové scéně ve Washingtonu se o něm pomalu začalo mluvit. Další slavná kapelu z tohoto období a končin - Bad brains, také přizvala začínajícího muzikanta občas k mikrofonu. Netrvalo dlouho a Henry na zbytcích kapely The extorts založil svůj první band „State of alert“. Vydali jedno EP a odehráli pouze pár koncertů, ale byla to cenná zkušenost. Henry se v této době stal velkým fanouškem hardcore punkové kalifornské formace Black Flag, za jejímiž koncerty neváhal putovat celé noci, přesto, že musel druhý den do práce. Na jednom z jejích koncertů se probojoval na podium, chopil se mikrofonu a začal zpívat. Za pár dní mu přišla pozvánka na konkurz na nového zpěváka Black flag, který i díky svému originálnímu projevu vyhrál. Opustil práci, prodal byt, auto, své příjmení změnil na Rollins (podle jazzového saxofonisty Sonnyho Rollinse) a nechal si vytetovat na tělo logo Black Flag. Těžko říct, zda tato příprava stačila na 5 let trvající zběsilou jízdu s touto kapelou, která později následovala. Rollinsův neskutečně energický a emocionální projev způsobil, že začal nad kapelou vyčnívat. Spousta původních fanoušků ho také nikdy nepřijala a na už takto dosti vyhrocených koncertech došlo k prvním potyčkám. Rozdovádění diváci do Rollinse kousali, škrábali a mlátili ho a on jim nezůstával nic dlužen. V té době se také jeho fyzička viditelně zlepšila a od té doby je znám pro svou muskulaturu. Black Flag se rozpadli v roce 1986, v této době již Henry vystupoval se svými sólovými mluvenými show, které vydával i na CD.

"Chcete dobré tělo ? Pracujte na tom. Chcete úspěch ? Pracujte na tom. Chcete být výjimeční ? Dotkněte se šílenství.... Abyste vytvořili skvělé věci, potřebujete alespoň trochu šílenosti."

V roce 1987 založil svoji vlastní skupinu Rollins band. Hned jejich debut z roku 1987 „Life time“ zaznamenal úspěch a skupina se rychle etablovala ve vodách americké alternativní scény. Díky skvělým pódiovým vystoupením se kapela zakrátko prosadila i ve světovém měřítku. Nicméně vždy zůstala v undergroundu, stadiony Rollins band nevyprodával nikdy. Zvláště proslulé jsou jeho vystoupení na festivalu Perryho Farella (mj. zpěvák Jane's addiction) Lollapallooza a Woodstock 94. V roce 1992 Rollins band vydává úspěšné album „The End of silence“, které se jako jejich první umístilo i v oficální hitparádě v USA. Skupina poté vydala ještě 5 alb z nichž za zmínku stojí jistě jejich divácky nejúspěšnější kousek „Weight“ a také zatím poslední věc „Rise above: 24 Black flag songs to benefit the West Memphis three“ z roku 2002. Toto album obsahuje 24 skladeb od Black Flag zahrané Rollins bandem a nazpívaných kromě Rollinse takovými zpěváky jako jsou Mike Patton, Iggy Pop, Ice-T či frontman Public Enemy Chuck D. Album bylo vydáno na podporu tzv. West Memphis three – skupiny tří mladíků, kteří byli za podezřelých okolností odsouzeni za trojnásobnou vraždu dětí. V roce 2003 Rollins band přestal na nějaký čas fungovat. Od roku 2006 opět zkouší ve staronové sestavě a je pravděpodobné, že se jeho fanoušci dočkají nového materiálu.

"Nechci proplout životem hladce."

Henry zatím vydal bezmála dvacet CD mluveného slova a vystupuje s „mluvenými“ představeními i živě. Za CD „Get in the Van: On the Road with Black Flag“ dostal dokonce cenu Grammy. Několik jeho vystoupení vyšlo i ve vizuální podobě, jednalo se např. o ROLLINS: TALKING FROM THE BOX, YOU SAW ME UP THERE či UP FOR IT. V průběhu devadesátých let a v novém tisíciletí se Henry věnoval rozličným zájmům – měl vlastní show v rádiu i v televizi, jako moderátor působil krátce např. na MTV a objevoval se i v show Jackass a následném JACKASS: THE MOVIE a JACKASS 2. Rollins rovněž své úvahy a fantazii přenáší na papír a vydává knihy, v českém překladu jsou k dostání tituly „Blues černýho kafe“, „Solipsista“ či „Nejsem tu moc často?“. Rollins je zakladatelem vlastního labelu a knižního vydavatelství „2.13.61“. V posledních letech také nešetří aktivismem např. za práva homosexuálů, objevil se v Iráku, kde svými vystoupeními bavil americké vojáky, přesto, že s válkou samotnou nesouhlasil. Je znám pro svá četná tetování, např. loga Einstürzende Neubauten či obrovského slunce přes celá záda s nápisem „search and destroy“, které si nechal vyhotovit po neobjasněné vraždě svého přítele.

"Jestli nenávidíš svoje rodiče, tak se jim neukážeš tím, že zničíš svoje auto a narveš ho do stromu. Pokud se chceš skutečně vzbouřit proti rodičům, tak vydělej víc než oni, přežij je a nauč se toho víc, než by kdy oni dokázali."

První film, ve kterém se Rollins objevil byl dokument THE SLOG MOVIE z roku 1982, který pojednával o punkové scéně na západním pobřeží USA. Poté následoval záznam z anglického turné Black Flag s názvem BLACK FLAG LIVE z roku 1984 a další z mnoha experimetů Richarda Kerna RIGHT SIDE OF MY BRAIN. Prvním klasickým filmem byl až SENZAČNÍ ÚNOS z roku 1994, kde si Henry zahrál důstojníka Dobbse. Rollinsovo vzezření ho vůbec předurčuje k rolím různých drsňáků nebo uniformovaných činovníků. Z dalších můžeme jmenovat např. dozorce Henryho v LOST HIGHWAY, vysloužilého mariňáka ve WRONG TURN 2: DEAD END nebo Spidera v JOHNY MNEMONIC. Rollinsovo role bývají spíše epizodního charakteru, ale za svoji kariéru se již objevil v docela slušném počtu snímků, z těch známejších můžeme jmenovat ještě NELÍTOSTNÝ SOUBOJ či MIZEROVÉ 2. Svůj hlas propůjčil také do animovaného filmu BATMAN BEYOND: RETURN OF THE JOKER. Z další sorty filmů je ještě třeba zmínit celou řadu hudebních záznamů či tematických dokumentů jako např. DOGTOWN AND Z-BOYS (dokument o kořenech skateboardingu), WOODSTOCK 94, PUNK: ATTITUDE a mnohé jiné.

Josef "J.Connor" K

Herecká filmografie

2016 Gutterdammerung
The Last Heist
2015 A History of Radness (TV film)
Con Man (TV seriál)
He Never Died
2012 In the House of Flies
2010 Čas na dobrodružství (TV seriál)
2009 Ballad of G.I. Joe, The
Devil's Tomb, The
Vysaj si
2008 Zákon gangu (TV seriál)
2007 Californication (TV seriál)
LOL (S01E05)
Pach krve 2: Cesta nikam
2006 Alibi
Live Freaky Die Freaky
Shorty McShorts' Shorts (TV seriál)
2005 Krvavá hostina
2004 Jackass 2
2003 Mizerové II
Teen Titans (TV seriál)
2002 Jackass: Film
Psychic Murders
Shadow Realm (TV film)
Z nuly hrdinou
2001 Amnézie
Henry Rollins: Up for It
Nebezpečná partie
Noční přízraky (TV seriál)
2000 Batman Beyond: Return of the Joker
Honička na chlapa
1999 Hardcore Collection, The
Live Freaky Die Freaky
Vor
1998 Jack Frost
You Saw Me Up There
1997 Lost Highway
Platinum (TV film)
1995 Johnny Mnemonic
Nelítostný souboj
1994 Jugular Wine: A Vampire Odyssey
Senzační únos
1992 Rollins: Talking From the Box
1985 Right Side of My Brain, The
1984 Black Flag Live

Dokumentární

2015 Morphine Journey of Dreams
Salad Days
2014 Riot on the Dance Floor
Wacken 3D
2013 Downloaded
2012 Band Called Death, A
Bloodied But Unbowed: Uncut
Iceberg Slim: Portrait of a Pimp
Who Shot Rock & Roll: The Film
2011 God Bless Ozzy Osbourne
Hadí podsvětí (TV film)
Jobriath A.D.
Looking for Lenny
50 Documentaries to See Before You Die (TV seriál)
2010 Barbershop Punk
Sounds Like a Revolution
2008 Urban Struggle: The Battle of the Cuckoo's Nest
100 Greatest Hard Rock Songs (TV film)
2007 Public Enemy: Welcome to the Terrordome
Punk's Not Dead
2006 American Hardcore
2005 Punk jako životní postoj (TV film)
We Jam Econo: The Story of the Minutemen
Work of Director Anton Corbijn, The
2003 50 Sexiest Video Moments (TV film)
2002 Film o filmu Jackass (TV film)
Full Metal Challenge (TV seriál)
One-Hit Wonders (TV seriál)
2001 Dogtown and Z-Boys
25 Years of Punk (TV film)
2000 My Generation
The Human Journey (TV seriál) - vyp.
1999 The Source: The Story of the Beats and the Beat Generation
1997 Henry Rollins, Easter Sunday
Tracks
1995 VH1 Legends (TV seriál)
Woodstock '94
1994 Freaks, Nerds & Weirdos (TV film)
1991 Reality 86'd
1989 Gang of Souls: A Generation of Beat Poets

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2012 Eric Andre Show, The (TV pořad)
2011 Adam Hills in Gordon St Tonight (TV pořad)
2005 Project Greenlight 3 (TV pořad)
2004 Arto Nyberg (TV pořad)
Henry's Film Corner (TV pořad)
Ultimate Film Fanatic (TV pořad)
1997 HARDtalk (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace