foto

Terry Jones

  • nar. 1.2.1942 (74 let)
    Colwyn Bay, Wales, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Asi nejdůležitějším životním seznámením Terryho Jonese bylo to s Michaelem Palinem. Setkali se v Oxfordu, když pracovali na jedné z tamějších revuí. Oba se pak dostali do BBC a začali psát scénky pro THE FROST REPORT a pro komika Martyho Feldmana. Poté se dali dohomady s Davidem Jasonem a Ericem Idlem a společně vytvořili dětský pořad DO NOT ADJUST YOUR SET, který byl však plný anarchistickýh skečů. Brzy nato se scénáristické duo Jones/Palin splou s Ericem Idlem seznámilo s jiným povedeným duem Chapman/Cleese. Do party přibyl ještě animátor Terry Gilliam. A tak mohl vypuknout MONTY PYTHONŮV LÉTAJÍCÍ CIRKUS.

Jones byl podle Michaela Palina tím, který skupinu posouval kupředu. Často se pohádal s Johnem Cleesem, protože podle Cleese Jones vše prožíval emotivně, kdežto on spíš intelektem. Přesto zůstala skupina po celou dobu dobrými přáteli.

V roce 1975 natočil Jones spolu s Gilliamem MONTY PYTHON A SVATÝ GRÁL. Práci si rozdělili: Gilliam si vzal na starost vizuální prvky a Jones pracoval s herci. Navíc si zde zahrál sira Bedevera. Po definitivním rozpadu skupiny napsal s Palinem seriál NESKUTEČNÉ HISTORKY a publikoval seriózní studii o středověkém spisovateli Geoffreym Chaucerovi. Zahrál si i Gilliamově ŽVAHLAVOVI. Poté přišla další pythonovská režie ŽIVOTA BRIANA, kde navíc vytvořil postavu Panny Mandy Cohenové, asi svou nejslavnější ženskou postavu. Těch si zahrál opravdu hodně a dokonce po ně vymyslel termín "pepřenky". Hned další si zahrál v pythonovském SMYSLU ŽIVOTA a to v muzikálové scéně s písní Every Sperm is sacred. Opět film režíroval a právě tato scéna patří k vrcholům jeho režijní tvorby. Navíc zde vytvořil postavu zvracejícího pana Creosota, která se stala asi nejslavnější z tohoto snímku. V roce 1983 získal film zvláštní cenu poroty v Cannes.

Jeho další režií byla komedie PERSONAL SERVICES o servírce, která otevře bordel zaměřený na perverzní požadavky zákazníků. Nedlouho poté natočil film ERIK THE VIKING, kde se opět projevila láska ke středověké době a absurdnímu humoru. Jeho posledním celovečením filmem jsou Žabákova dobrodružství, adaptace slavné dětské knížky. Sešli se zde všichni žijící Pythoni kromě Terryho Gilliama a Jones jim vévodil v hlavní roli Žabáka.

Terry napsal také několik knih např. Pohádky či Fantstické historky. Natočil také dokumentární seiál Středověké osudy Terryho Jonese, kde se vyznal ze své lásky k historii. U nás se seriál vysílal na kanálu Discovery.

Terry Jones je ženatý a má dvě děti. V říjnu 2006 mu byla diagnostikována rakovina střev, ale vše nasvědčuje tomu, že se uzdraví. Doufejme tedy, že se tak stane a Terry neskončí jako Graham Chapman.

Norman "bloom" Bloom

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

2016 Land of Sometimes, The (TV film)
2015 Absolutely Anything
2014 Monty Python živě (převážně)
2012 Autobiografie jednoho lháře: nepravdivý příběh Grahama Chapmana
Secret Policeman's Ball, The (divadelní záznam)
2010 Monty Python: Copak je to za Mesiáše... (divadelní záznam)
2009 Král Guillaume
The Legend of Dick and Dom (TV seriál)
2007 Adventures of Young Indiana Jones: Espionage Escapades, The
2006 To nejlepší podle Erica Idlea
To nejlepší podle Grahama Chapmana
To nejlepší podle Johna Cleese
To nejlepší podle Michaela Palina
To nejlepší podle Terryho Gilliama
To nejlepší podle Terryho Jonese
Úplně mimo
2003 Education Tips No. 41: Choosing a Really Expensive School
Green Card Fever
2002 Dinotopie (TV seriál)
2001 Monty Python Live
2000 Boy in Darkness, The (TV film)
Top Ten Comedy Records (TV film)
Zachránci moře
1999 Créateur, Le
1998 Magdalen
1996 Žabákova dobrodružství
1991 Příběh z Los Angeles
So This Is Progress (TV film)
1989 Erik Viking
Jak prorazit v reklamě
Parrot Sketch Not Included: Twenty Years of Monty Python (TV film)
1984 Secret Policeman's Private Parts, The (divadelní záznam)
1983 Crimson Permanent Assurance, The
Monty Pythonův smysl života
1982 Comic Roots (TV seriál)
Mladí v partě (TV seriál)
Monty Python v Hollywoodu (divadelní záznam)
Secret Policeman's Other Ball, The (divadelní záznam)
1981 The Box
1979 Henry Cleans Up
Secret Policeman's Ball, The (divadelní záznam)
Život Briana
1977 Mermaid Frolics, The (divadelní záznam)
Žvahlav
1976 Monty Python Meets Beyond the Fringe (divadelní záznam)
Neskutečné historky (TV seriál)
1975 Monty Python a Svatý Grál
1973 Is This a Record?
1972 Monty Python: International Philosophy
1971 A teď něco úplně jiného
Euroshow 71 (TV film)
Monty Python's Fliegender Zirkus (TV film)
1969 Complete and Utter History of Britain (TV seriál)
Monty Pythonův létající cirkus (TV seriál)
1968 Broaden Your Mind (TV seriál)
1967 Do Not Adjust Your Set (TV seriál)
Twice a Fortnight (TV seriál)

Dokumentární

2015 Růst-Pád-Růst
2014 50 Years of BBC2 Comedy (TV film)
2013 The Meaning of Monty Python
2012 Going Medieval
2011 How Do You Like Iceland?
2010 Medieval Fight Book (TV film)
2009 Monty Python Almost the Truth Obligatory Making of Special (TV film)
Monty Python - málem pravda (TV seriál)
2008 The Seventh Python
2007 Secret Life of Brian, The
2006 Barbaři Terryho Jonese (TV seriál)
Příchod barbarů (TV seriál)
Silent Clowns (TV seriál)
Spam: The Documentary
TV's 50 Greatest Stars (TV film)
2005 Fawlty Towers Revisited (TV film)
Příběh čísla 1 (TV film)
2004 Medieval Lives (TV seriál)
2003 Meaning of Making 'The Meaning of Life', The
2002 Bitter Jester
Co nevíme o historii Říma (TV film)
Life, the Universe and Douglas Adams
Surprising History of Sex and Love, The (TV film)
2001 Quest for the Holy Grail Locations, The
1999 30 Years of Monty Python: A Revelation (TV film)
1998 Staré vynálezy (TV seriál)
1993 It's the Monty Python Story (TV film)
1989 Around the World in 80 Days (TV seriál)
1986 Inside the Labyrinth (TV film)
1976 English Programme, The (TV seriál)
1974 Monty Python & the Holy Grail Location Report (TV film)

TV pořady

2001 100 Greatest Kids TV Shows, The (TV pořad)
1998 Monty Python's Flying Circus: Live at Aspen (TV pořad)
1980 Peter Cook & Co. (TV pořad)
1968 Marty (TV pořad)

Skladatelská filmografie

Dokumentární

2015 Růst-Pád-Růst

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(189)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace