foto

Jacques Audiard

  • nar. 30.4.1952 (64 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Již od raného mládí měl předpoklady k práci u filmu, jeho otec Michel, byl populární scénarista a režisér, jeho strýc pro změnu producent. Jacques se ale toužil stát jako dítě učitelem a s filmem nechtěl mít nic společného. Později se věnoval studii filozofie a literatury na Sorbonně, kterého však zanechal. Toho času začal pracovat jako pomocník ve střižně a také se přidal k divadlu.

V osmdesátých letech napsal několik scénářů k relativně úspěšným snímkům, většinou thrillerům natočenými např. Claudem Millerem nebo Michelem Blancem. Sám v té době natočil několik krátkých snímků.

Díky úspěchu filmů na kterých spolupracoval, byl v roce 1994 schopen natočit svojí prvotinu REGARDE LES HOMMES TOMBER, která získala tři Cézary. Další film si odbyl premiéru v roce 96 na festivalu v Cannes. Snímek A SELF-MADE HERO, zde získal cenu za nejlepší scénář, poté následovala ocenění na festivalech ve Valladolidu a Stockholmu. V roce 2001 následoval u nás zřejmě nejznámější snímek READ MY LIPS, který také získal také tři Cézary.

Audiard, ovšem neusína na vavřínech a tvoří dál - v roce 2005 natáčí remake filmu FINGERS od Jamese Tobacka. BEAT THAT MY HEART SKIPPED jako jeho předchozí filmy slaví festivalové úspěchy, které završuje cena BAFTA za nejlepší cizojazyčný film.

Že Audiard již nyní, patří mezi nejvýznamnější tvůrce francouzského thrilleru, potvrdil svým posledním snímkem PROROK, který byl nominován na Oscara, kterého bohužel neproměnil. Doufejme že se o to pokusí svým příštím filmem.

Martin "Zhulda" Holeček

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Herecká filmografie

1994 Grossesse nerveuse (TV film)
1990 Krváček

Dokumentární

2012 Conteurs d'Images
2002 Compositeurs/réalisateurs, dialogue impossible?

TV pořady

2013 The 2013 Film Independent Spirit Awards (TV pořad)
2009 Evropské filmové ceny 2009 (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2004 At the Movies (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace