foto

Andy Nyman

  • nar. 13.4.1966 (51 let)
    Leicester, Leicestershire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

U nás téměř neznámý, ale za kanálem oblíbený a uznávaný herec a šoumen. Narodil se v Leicesteru, ale herectví studoval již v Londýně na Guildhall School of Music and Drama. Díky této škole si vysloužil první herecké ostruhy v mnoha divadelních hrách, kde si ujasnil kudy se jeho herecká kariéra bude ubírat – a rozhodl se zejména pro film. Prvním, ve kterém si získal pozornost nejen diváků, ale i autora knižní předlohy, byla role Keithe Whiteheada v kultovní filmové adaptaci kontroverzní knihy Martina Amise DEAD BABIES (2000). Film byl všeobecně velmi dobře přijat, ale nejlepší byla reakce samotného autora knihy, který výkon Andyho podrobně popsal i ve svých pozdějších pamětech.

V roce 2001 si po boku Jona Voighta a dalších hvězd zahrál ve válečném dramatu VZPOURA. Film byl nominován na Zlatý Globus a vyhrál cenu Emmy. V dalších letech účinkoval v několika filmech kolísající úrovně, jako např. OSTROV LÁSKY (2003), v televizním seriálu COMING UP (2003), v hororovém thrilleru IZOLACE (2006).

V Andyho filmografii jednu z významnějších pozic zaujímá role anglického turisty-zoufalce v nezávislém britském filmečku SKLAPNI A ZASTŘEL MĚ (2004). Film se nejen celý natáčel v Praze a okolí, ale hlavně kromě Andyho tu hrají pouze čeští herci. Za tuto roli byl oceněn na festivalu nezávislého britského a irského filmu (Cherbourg-Octeville Festival of Irish & British Film). Dále je to role v koprodukčním kultovním snímku HORŠÍ NEŽ SMRT (2007) a hlavní role v hororézním seriálu DEAD SET (2008).

Zřejmě proto, že by se jako herec možná neuživil, jeho další profesí je kouzelník. Účinkuje v představení ve, zejména ve Velké Británii populární, kouzelnické show s Derikem Brownem jež i spoluautorky vytváří. Za jeden ze scénářů k tomuto představení získal cenu BAFTA 2007. V současné době jej na ostrovech obdivují v duchařském seriálu BBC CROOKED HOUSE (2008).

Alexandra "alpeew" Pečená-Havlíček

Herecká filmografie

Filmy

2018 The Commuter
2017 Ghost Stories
Já, padouch 3
2016 Hangmen (divadelní záznam)
2015 Bone in the Throat
Eichmann show (TV film)
Farmářovy lamy
Ovečka Shaun ve filmu
2014 Automata
The ABCs of Death 2
2013 Kick-Ass 2
Vláčková hlídka: Připraveni k záchraně (TV film)
2011 Glass Man, The
2010 Černá smrt
2009 Turnaj zabijáků
2008 Bratři Bloomovi
2007 Horší než smrt
2006 Izolace
Jste zralí na lásku ?
Played
Wild Romance
2005 Sklapni a zastřel mě
Zemanovaload
2004 Tame
2003 Ostrov lásky
2002 Bloody Magic
Fifty Quid
2001 Vzpoura (TV film)
2000 Amatér
Dead Babies
1999 Kriminál
1989 Žena v černém (TV film)

TV seriály

2016 Power Monkeys (TV seriál)
2015 Ballot Monkeys (TV seriál)
2013 Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu (TV seriál)
Episode #1.6 (S01E06)
Episode #1.2 (S01E02)
Episode #1.1 (S01E01)
Psychobitches (TV seriál)
Sára a kachnička (TV seriál)
2012 Playhouse uvádí (TV seriál)
Psychobitches (S01E11)
2009 Campus (TV seriál)
National Theatre Live (TV seriál)
You Have Been Watching (TV seriál)
2008 Crooked House (TV seriál)
Dead Set (TV seriál)
2003 Coming Up (TV seriál)
1984 Poldové (TV seriál)

Dokumentární

2010 Video Nasties: The Definitive Guide

Režijní filmografie

Filmy

2017 Ghost Stories

TV pořady

2006 Derren Brown: Something Wicked This Way Comes (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace