foto

Jiří Vejdělek

  • nar. 11.5.1972 (44 let)
    Šluknov, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Autor divácky nejúspěšnějších filmů posledních let. Ve své filmové tvorbě dokáže mimořádně skloubit kvalitu i diváckou přitažlivost. Do celovečerní hrané tvorby vstoupil scenáristickou a režijní adaptací bestselleru Michala Viewegha Účastníci zájezdu. Film se stal divácky nejúspěšnějším titulem roku 2006, v kinech ho vidělo přes 800 tisíc diváků. Na MFF Tribeca v New Yorku 2006 získala herečka Eva Holubová ocenění za nejlepší ženský herecký výkon a porota udělila i speciální Cenu poroty pro celé herecké obsazení filmu.

Následující komediální roadmovie Roming (2007) byla uvedena v oficiálním programu MFF v Torontu. Tragikomedii Václav (2007), u níž se znovu podílel na scénáři, vidělo v kinech 400 tisíc diváků. Četná ocenění znovu potvrdila silné stránky režiséra Jiřího Vejdělka – schopnost citlivého přístupu k látce a práce s herci. Film byl oceněn dvěma Českými lvy pro herce Ivana Trojana a Jana Budaře v hlavní a vedlejší roli. Na MFF v Šanghaji 2008 získala Emília Vášáryová Zlatý pohár za nejlepší herecký výkon a Jiří Vejdělek spolu s Markem Epsteinem byli oceněni za nejlepší scénář. Film byl uveden v programu řady mezinárodních festivalů jako např. MFF Karlovy Vary nebo MFF v Palm Springs.

Komedii Ženy v pokušení (2010) vidělo v kinech více než 1 250 tisíc diváků a stala se tak nejen nejúspěšnějším filmem roku 2010, ale zároveň i nejnavštěvovanějším snímkem v historii České republiky, jehož režisér je zároveň autorem scénáře. Práva na anglickou verzi Žen v pokušení zakoupil Gareth Unwin, britský producent oscarové Královy řeči. I další snímky Muži v naději (2011) a Něžné vlny (2014) patřily mezi nejúspěšnější v daném roce a i u nich byl Jiří Vejdělek znovu autorem scénáře, režisérem a zároveň spoluproducentem. Kromě filmové práce se čas od času Jiří Vejdělek věnuje i televizní tvorbě. Jako scénárista a spolurežisér je podepsán pod třemi řadami seriálu Redakce, za níž byl v roce 2005 nominován na cenu Elsa. Podílel se na seriálu První krok a jako šéfrežisér a jeden ze spoluscénáristů figuroval i v první sérii seriálu Vinaři.

Uljana Donátová

Režijní filmografie

2017 Krasosmutnění
2014 Vinaři (TV seriál)
Hody (S01E16)
Derby (S01E15)
Lovecká sezona (S01E14)
Tour de Burčák (S01E13)
Vinobraní (S01E12)
další epizody
2013 Něžné vlny
2011 Muži v naději
2010 Ženy v pokušení
2009 První krok (TV seriál)
2007 ROMing
Václav
2006 Účastníci zájezdu
2004 Redakce (TV seriál)
1999 Sladkosti (studentský film)
1998 Múza

TV pořady

1999 Noc s Andělem (TV pořad)

Scenáristická filmografie

2014 Vinaři (TV seriál)
Derby (S01E15)
Tour de Burčák (S01E13)
Kladeňáci (S01E02)
Narozeniny (S01E01)
2013 Něžné vlny
2011 Muži v naději
2010 Ženy v pokušení
2007 O život
Václav
2006 Účastníci zájezdu
2004 Redakce (TV seriál)
1999 Sladkosti (studentský film)
1998 Múza

Producentská filmografie

Herecká filmografie

Dokumentární

2007 Film o filmu: Václav (TV film)

TV pořady

2016 Tvoje tvář má známý hlas (TV pořad)
2015 Show Leoše Mareše (TV pořad)
2012 Český lev 2011 (TV pořad)
18 je jen začátek (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1994 Televizní noviny (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(313)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace