foto

Jiřina Petrovická

  • nar. 30.1.1923
    Pardubice, Československo
  • zem. 10.10.2008 (85 let)
    Praha, Česká republika
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jiřina Petrovická se narodila jako Jiřina Žemličková 30. ledna 1923 v Pardubicích. Její vlastní otec měl v Přelouči na náměstí restauraci, kde mladá Jiřinka Vyrůstala. Záhy se rodiče rozvedli a Jiřina byla i se sestrou předána do výchovy matky, která se později provdala za úředníka Františka Petrovického (podle něhož si zvolila svůj umělecký pseudonym; později byla provdána jako Pokorná) a žila v Praze. Vyšla v roce 1942 učitelský ústav v pražské Křížovnické ulici. Už během studií toužila býti herečkou a začala se soukromě učit herectví u Jaroslava Průchy a Míly Pačové.

Přes kladenské (1942 – 1943) a plzeňské (1943 – 1945) divadlo, Realistické divadlo Zdeňka Nejedlého (1945 – 1950) a Městská divadla pražská (1950 – 1951) se dostala až do činohry pražského Národního divadla (1951 – 1990). Na této scéně naposledy vystoupila 3. listopadu 1992 ve hře „Tartuffe“. Petrovická se též politicky angažovala a jako přesvědčené komunistka se účastnila různých kulturních brigád ND.

Petrovická měla velké hudebně pěvecké, pohybové a taneční nadání a také osobitě elegantní smysl pro humor. V začátcích své kariéry představovala melodramatické a něžné mladé dívky („Othello“, „Morálka paní Dulské“, „Pozdní láska“, „Zdravý nemocný“, „Poprask na laguně“), v 50. a 60. letech zapojovala celý výrazový rejstřík („Třetí zvonění“, „Každý něco pro vlast a ještě něco“, „Komik“, „Svatá Jana“, „Podzimní zahrada“) a od 70. let tragické úlohy zralých žen („Král Lear“, „A co láska?“, „Trojská válka nebude“).

V českém filmu Jiřina Petrovická debutovala ještě za Protektorátu v roce 1943 v detektivní komedii herce Oldřicha Nového ČTRNÁCTÝ U STOLU (1943) jako přítelkyně Bibi. V dalších letech se na plátnech uvedla bojovnicí Janou v Čápově dramatu MUŽI BEZ KŘÍDEL (1946), vrchní sestrou v KRAKATITU (1948) Otakara Vávry, Irenou v dramatu Miroslava Cikána PŘÍPAD Z – 8 (1948), Luisou v KARIÉŘE (1948) Karla Steklého, Marií Podlipskou v Krškově dramatu REVOLUČNÍ ROK 1848 (1949), manželkou titulního Jana Janského (Vladimír Ráž) Hedvou v životopisném TAJEMSTVÍ KRVE (1953) Martina Friče, královnou vil Lesanou ve Steklého báchorce podle J. K. Tyla STRAKONICKÝ DUDÁK (1955) a Lídou v koprodukční Machově komedii CO ŘEKNE ŽENA… (1958).

V 60. letech na ni čekaly pouhé tři role komunistky Kořánové ve špionážním Čechově dramatu KOHOUT PLAŠÍ SMRT (1961), Markyty Jírovcové v komedii FLORIÁN (1961) Josefa Macha a Jůzové v krimi NAHÁ PASTÝŘKA (1966) Jaroslava Macha. Po odmlce se do české kinematografie vrátila, aby podpořila normalizaci v úlohách spisovatelky Marie Majerové v historickém dramatu Antonína Kachlíka DVACÁTÝ DEVÁTÝ (1974), prokurátorky Olgy Ronešové v Traplově dramatu TOBĚ HRANA ZVONIT NEBUDE (1975), Olgy Bezákové v „historické rekonstrukci“ událostí roku 1948 VÍTĚZNÝ LID (1977) Vojtěcha Trapla a Hedy Štefkové v dobrodružném RUKOJMÍ V BELLA VISTA (1980), jež byl zpracován podle Sequensova seriálu 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA. Naposledy se herečka na filmovém plátně zjevila jako ředitelka učňovského internátu v komedii MEZI NÁMI KLUKY (1981) Radima Cvrčka.

Své vytříbené deklamační umění uplatnila také v rozhlase („Matka“, „Třetí zvonění“, „Železný strop“ aj.), na třiceti gramofonových deskách (výborně svým altem nazpívala píseň „Plují lodi do Triany“), televizním pořadu NEDĚLNÍ CHVILKA POEZIE a také v dabingu. Pro Československou televizi natočila inscenace (JAK OBELHAT MANŽELA, TETINKA, SVŮDNICE, FARMA, MLYNÁŘKA Z GRANADY, KREMELSKÝ ORLOJ, HRDINOVÉ OKAMŽIKU či ZASPALA NEVĚSTA) a seriály (ROZSUDEK, JANA EYROVÁ, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, MATKA, ŽENA ZA PULTEM nebo ROZPAKY KUCHAŘE SVATOPLUKA).

Herečka Petrovická za své dílo obdržela Vyznamenání Za vynikající práci (1958), Zasloužilou členku Národního divadla (1964), Zasloužilou umělkyni (1968), Cenu Jaroslava Průchy (1973), titul Národní umělkyně (1978), Medaili J. K. Tyla (1983), za výkon v Čapkově hře „Matka“ Státní cenu (1983) a Řád Vítězného února (1983). Těsně před svou smrtí obdržela „Za celoživotní mistrovství v dabingu“ Cenu Františka Filipovského (2008). Své vzpomínky svěřila knížce „Jiřina Petrovická a její střípky“ (1999). Jiřina Petrovická zemřela po dlouhé nemoci 10. října 2008 ve věku osmdesáti pěti let.

Jarda "krib" Lopour

Herecká filmografie

1986 Přezůvky Štěstěny (TV film)
1985 Matka (divadelní záznam)
1984 Na čí stranu (TV film)
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Zaspala nevěsta (TV film)
1983 Nuž, brány dokořán již otevřete...! (TV film)
1982 Farma (TV film)
1981 Dějiny jednoho dne (TV film)
Mezi námi kluky
1980 Poslední prázdniny (divadelní záznam)
1979 Rukojmí v Bella Vista
Zadržitelný vzestup Arthura Uie (divadelní záznam)
1978 Kentauři
Přitažlivost země (TV film)
Romance z Hlubočep (TV film)
1977 Kremelský orloj (TV film)
Tetinka (TV film)
Vítězný lid
Žena za pultem (TV seriál)
1976 Poslední začátek (TV film)
Svůdnice na šest (TV film)
1975 Matka (TV seriál)
Soudružská návštěva (TV film)
Tobě hrana zvonit nebude
1974 Cesta do Pristolu (TV film)
Dvacátý devátý
Mladí u starých, starí u mladých (TV film)
Od rána do rána (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Historie jedné lásky (TV film)
Ó rozume, ó lásko
Projížďka v kočáře (TV film)
1972 Boříkovy lapálie (TV seriál)
Jana Eyrová (TV seriál)
Krysy (TV film)
Opory společnosti (TV film)
1971 Lepší pán (TV film)
Naši furianti (divadelní záznam)
Pomsta (TV film)
Rozsudek (TV seriál)
1966 Nahá pastýřka
Poprask na laguně (divadelní záznam)
1965 Trh v Richmondu aneb Hrajeme Marthu (TV film)
1963 Jak obelhat manžela (TV film)
1962 Pozdní láska (TV film)
Sganarel lékařem (TV film)
Zdravý nemocný (divadelní záznam)
1961 Florián
Hrdinové okamžiku (TV seriál)
Kohout plaší smrt
1960 Lucerna (TV film)
Neprovdaná paní Rosita (TV film)
Strýček Váňa (TV film)
1959 Smrt obchodního cestujícího (divadelní záznam)
Spálená křídla (divadelní záznam)
1958 Co řekne žena...
1955 Strakonický dudák
1953 Tajemství krve
1949 Revoluční rok 1848
1948 Kariéra
Krakatit
Případ Z-8
1946 Muži bez křídel
1943 Čtrnáctý u stolu

Dokumentární

2002 Příběhy slavných (TV seriál)
1954 Čínské jaro

TV pořady

1984 Kouzelný svět divadla a melodií (TV pořad)
1981 Slavné postavy Národního divadla (TV pořad)
1980 Než se zvedne opona (TV pořad)
1968 Nedělní chvilka poezie (TV pořad)