Reklama

Reklama

Enya

Enya

nar. 17.05.1961 (62 let)
Gaoth Dobhair, Donegal, Irsko

Biografie (1)

Irská zpěvačka, instrumentalistka a skladatelka Eithne Patricia Ní Bhraonáin (známá pod pseudonymem Enya Brennan nebo jen Enya) se narodila 17. května 1961 v Gweedore (County Donegal, Irsko). Jméno jí dal dědeček a je gaelského původu (irská kelština) a nikoli irského, jak se mnozí mylně domnívají. Její otec vlastní hospodu Leo’s Tavern v Londýně a matka Baba vyučovala hudbu na tamější škole. Enya je šestá z celkem devíti dětí (má čtyři bratry a čtyři sestry). Od… (více)

Zajímavosti (19)

  • V roce 1997 koupila viktoriánské sídlo v Killiney v hrabství Dublin za odhadovaných 2,5 milionu liber v aukci. Sídlo bylo dříve známé jako Victoria Castle a Ayesha Castle, přejmenovala ho však na Manderley Castle po domě, který se objevil v románu „Rebecca“ od Daphne du Maurier. Celkem strávila sedm let rekonstrukcí svého majetku a také instalovala značná bezpečnostní opatření. (Trajektt)
  • Zesnulý papež Jan Pavel II. byl velkým fanouškem její hudby. V prosinci 1995 vystoupila s písní „Anywhere Is“ na vánočním koncertě ve Vatikánu. (Trajektt)
  • Je po ní pojmenována planetka 6433 Enya. Také je po ní pojmenovaný druh ryby (Leporinus enyae) nalezený v povodí řeky Orinoco. (Trajektt)

Reklama

Herečka

Skladatelka

Filmy
2001

Reisei to džónecu no aida

1984

The Frog Prince

Dokumentární
2000

Keltové (seriál)

1995

Čtyři okamžiky ticha (TV film)

Hudební videoklipy
1996

Fugees: Ready or Not

Host

Ovládací panel

Fanklub

(60)

Reklama

Reklama