Reklama

Reklama

Tecuja Nomura

Tecuja Nomura

nar. 08.10.1971 (52 let)
Kóči, Japonsko

Biografie

Tetsuya Nomura se narodil 8. října 1970 v Kochi na ostrově Shikoku. Po dokončení střední školy přesídlil do Tokia, kde vystudoval grafický design. hned poté nastoupil do videoherní společnosti Square, dnes známé jako Square Enix, kde pracoval jako ladič na Final Fantasy IV. Na Final Fantasy V se podepsal jako designér monster pro bojové sekvence. Jelikož se jeho práce osvědčila, na dalším pokračování Final Fantasy v roce 1994 už pracoval jako grafický vedoucí a tvůrce vedlejších postav. Podobné funkce zastával i u několika dalších her, včetně prvních dílu sérií Chrono a Front Mission a také na Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars.

Největší průlom v jeho kariéře však přišel v roce 1995, kdy dostal na starost tvorbu postav pro sedmý díl série Final Fantasy. Kromě toho také navrhoval bojové animace a monstra a vymyslel i některé části příběhu, včetně smrti Aerith, jednoho z nejsilnějších okamžiků videoherní historie. Ihned po vydání se Final Fantasy VII dočkalo nadšených recenzí a dodnes je považováno mnohými kritiky i hráči považováno za nejlepší hru všech dob. Díky tomu se stalo nejprodávanější hrou série a také pomohlo japonským hrám proniknout na západ. Stejný podíl má i na osmém dílu, jež se prodával ještě lépe a také kritika jej přijala velmi vřele. Kromě Final Fantasy stál také za podobou úspěšné hororové série Parasite Eve. V roce 2000 se poprvé představil jako hlavní designér na akčním RPG Kingdom Hearts, jež kombinuje postavy ze série Final Fantasy s postavami z Disneyho filmů.

Ke svému nejůspěšnějšímu dílu se vrátil v Compilation of Final Fantasy VII, jež se kromě několika herních pokračování sestávala i ze dvou filmů. Na obou se poprvé podílel jako režisér, ačkoliv on ani nikdo z jeho týmu neměl žádné předchozí zkušenosti s tvorbou filmů. FINAL FANTASY VII ADVENT CHILDREN (2005) bylo původně zamýšleno jako herní pokračování, Tetsuya Nomura se však nakonec rozhodl vytvořit z něj film. Ten si po vydání na DVD a UMD prodával velmi dobře a získal pochvalné reakce fanoušků. Druhým snímkem v kompilaci je krátké anime LAST ORDER: FINAL FANTASY VII (2005), zachycující události před původní hrou.

V následujícíh letech pracoval jako hlavní designér a tvůrce postav na dalších pokračováních sérií Final Fantasy, Kingdom Hearts a Parasite Eve, jež vytvořili ze Square Enix jednu z nejznámějších herních společností současnosti. Díky tomu je dnes Tetsuya Nomura považován za jednoho z nejvlivnějších herních vývojářu na světě.

Raztubyl

Režisér

Herec

Dokumentární
2019

The Road to Kingdom Hearts III - a.z.

Reklama

Reklama