Reklama

Reklama

Duncan Tucker

Duncan Tucker

Biografie

Mladý režisér a scénarista Duncan Tucker pochází z Kansas City v Arizoně v USA. Vystudoval státní vysokou školu New York University. Dlouho nevěděl čemu se bude věnovat, zpočátku se pokoušel stát spisovatelem. I přes nedostatek peněz si uskutečnil svůj sen a stal se filmovým tvůrcem. Jeho prvotinou je krátký film THE MOUNTAIN KING (2000) se kterým objel na tři desítky filmových festivalů po celém světě. Jedná se o studenský film, který byl oceněný jak odbornou veřejností tak diváky. Dalším dílem autora je snímek BOYS TO MEN (2001), 75 minut trvající snímek, který vychází z předcházejícího The Mountain King.

Jeho zatím největším úspěch je film TRANSAMERICA, nezávislá americká roadmovie, vyprávějící o cestě mladého chlapce a jeho kurátorky z New Yorku do Los Angeles, za svým biologickým otcem, který ovšem mezi tím změnil svou identitu. Film z roku 2005 zachycuje proměnu americké společnosti a její vztah k sexuálním menšinám. Tucker, aby film mohl vytvořit si musel pujčovat a v tomto bohémském období dokonce i kradl a žebral, aby film vznikl. Vyplatilo se a herečka Felicity Huffman (známá ze seriálu Zoufalé manželky) byla dokonce nominována na Oskara.

V roce 2006 získal za svou tvorbu Independent Spirit Awards. Dále GLAAD Media Award - za film Transamerica a Equality California Entertainment Award 2006 (v oblasti zábavy). Transamerica ​​byla promítána v r. 2005 na Tribeca Film Festival Toronto, mezinárodním filmovém festivalu. Zde získal film velký ohlas to vedlo k nominaci za nejlepší první scénář a nejlepší prvotinu na Zlatých globech. Felicty Huffman získala pak Zlatý glob za nejlepší ženskou roli.

Tucker se zabývá dále gay-transsexuální tématikou a zdá se že je to jeho životní téma. Po úspěchu jeho prvního celovečerního filmu se čeká na jeho další počiny.

pouler

Režisér

Filmy
2005

Transamerika

2001

Boys to Men

Krátkometrážní
2000

Mountain King, The

Herec

Dokumentární
2010

More Tales from the Script

Reklama

Reklama