foto

Charles S. Dutton

  • nar. 30.1.1951 (65 let)
    Baltimore, Maryland, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Charles S. Dutton (niekedy uvádzaný iba ako Charles Dutton) absolvoval Towson University v Baltimore a následne študoval drámu na Yale. Málokedy stelesňuje hlavné úlohy, zato spolupracuje vo vedľajších úlohách s významnými filmármi. Napríklad Robert Altman ho režíroval vo VITAJTE V HOLLY SPRINGS a Joel Schumacher mu dal roličku šerifa Wallsa v dramatickej adaptácii románu Johna Grishama KEDY ZABIŤ. Často stelesňuje spoľahlivých partnerov hlavných hrdinov, či už detektíva Harrisona Forda (NÁHODNÉ STRETNUTIE) alebo agenta FBI Sylvestra Stallona (D-TOX). Z jeho ďalších menších - a pre dej nie veľmi dôležitých - úloh spomeňme manžela psychiatričky (Halle Berryová), obvinenej z vraždy v mysterióznom thrilleri GOTHIKA.

Začínal maličkými rolami v známych filmoch. Zahliadnuť ste ho mohli napr. v poviedkovej adaptácii Stephena Kinga MAČACIE OKO, úspešnej austrálskej dobrodružnej komédii KROKODÍL DUNDEE 2. Už v tomto období mal na konte niekoľko pomerne veľkých filmov, ale prím v nich rozhodne nehral. V NEMILOSRDNE išlo o Basingerovú a Gerea, v ZAČIATKU SEZÓNY o DeNira, v DOKONALOM GENTLEMANOVI zase o Eddieho Murphyho.

Poriadne sa zviditeľnil až v roku 1992 (aj keď je pravdu, že to už mal za sebou titulnú rolu v úspešnom seriáli ROC, ktorý aj produkoval). Jeho kňaz Dillon patril s depresívnou atmosférou a výkonmi Weaverovej a Dancea k tomu lepšiemu, čo ponúkol svojho času očakávaný, ale po premiére preklínaný Fincherov režijný debut VOTRELEC 3. Režisér ale už svojim najbližším projektom, kultovým serial killer SE7EN, potvrdil, že ak dostane dôveru producentov, nakrúti kult. A spomenutý thriller takým bol; pre Duttona v ňom zostala aspoň symbolická rolička policajta.

Tento masívny, meter osemdesiat vysoký herec s holou hlavou, určite nie je slávny tak, ako podobne masívny Ving Rhames, ale medzičasom už dokázal vytvoriť niekoľko zaujímavých rolí: nahluchlý čistič topánok Huey, spolupracujúci s k nájomnej vražde prinúteným civilom (Johnny Depp) v hitchcockovskej V POSLEDNEJ CHVÍLI; jeden z bezcharakterných boháčov (ďalej napr. Gary Busey alebo F. Murray Abraham), organizujúcich v lese lov na bezdomovca (Ice T) v HRE O PREŽITIE; Leonard, policajt v metre, zaplietajúci sa so skupinkou hrdinov (napr. Mia Sorvinoová, Giancarlo Giannini) v newyorskom podzemí s o nadvládu nad svetom usilujúcimi monštrami v horore Guillerma del Tora MIMIC; súkromný detektív Karsch, ktorého si na pátranie po tajomnom votrelcovi z Mississippi (John Turturro) najme vystrašený spisovateľ (Johnny Depp) v kingovčine TAJOMNÉ OKNO.

Nie je mu cudzie ani hosťovanie v seriáloch (MIAMI VICE, SOPRÁNOVCI). Vôbec, stabilitu dodnes nachádza prevažne prácou pre TV. V tomto smere spomeňme napr. niekoľko filmov z kriminálnej série o JACKOVI REEDOVI s Brianom Dennehym v hlavnej úlohe, alebo DC SNIPER, nakrútený podľa skutočných udalostí, keď okolie Washingtonu terorizoval strelec útokmi na civilov. Snaží sa i o réžiu, ale s malými úspechmi. Režijne debutoval v roku 1997 televíznou snímkou FIRST TIME FELON, pokračoval TV mini sériou THE CORNER, v roku 2002 drámou MAMA BLACK WIDOW podľa knihy Roberta Becka. Ďalej dal ako režisér dokopy Meg Ryanovú s Omarom Eppsom v boxerskej dráme RING VOĽNÝ. V rokoch 1989 – 1994 bol ženatý s herečkou Debbi Morganovou.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2015 Bessie (TV film)
Carter High
Dokonalý muž
Láska jako z románu (TV film)
Tajnosti a lži (TV seriál)
What Lola Wants
2014 Android Cop
Comeback Dad
2013 A Very Larry Christmas
Monkey's Paw, The
2012 Least Among Saints
Longmire (TV seriál)
LUV
Obama Effect, The
Veterán
2010 Legie
2009 Fame - cesta za slávou
2008 American Violet
Cuttin Da Mustard
Expres
Racing for Time (TV film)
2007 Honeydripper
Suspect (TV film)
Third Nail, The
2005 Jmenuju se Earl (TV seriál)
L.A. Riot Spectacular, The
Stav nouze (TV film)
Threshold (TV seriál)
2004 Dr. House (TV seriál)
Ring volný
Tajemné okno
2003 DC Sniper - 23 dní strachu (TV film)
Gothika
2002 Beze stopy (TV seriál)
D-Tox
Rozsudek (TV film)
10,000 Black Men Named George (TV film)
2000 Na mrtvém bodě (TV film)
Pro lásku či pro vlast: Příběh Artura Sandovala (TV film)
1999 Náhodné setkání
Následky otřesu: Zemětřesení v New Yorku (TV film)
Rodina Sopránů (TV seriál)
Šedesátá léta (TV film)
Vítejte v Holly Springs
1998 Černý pes
Slepá víra
1997 Mimic
Poprvé za mřížemi (TV film)
Pravé ženy (TV film)
1996 Čas zabíjet
Dlouhá jízda
Jack Reed: A Killer Among Us (TV film)
Jack Reed: Death and Vengeance (TV film)
Night Visitors (TV film)
Poslední tanec
1995 Cry, the Beloved Country
Jack Reed 4: Jeden z našich (TV film)
Piano Lesson, The (TV film)
Sedm
V poslední chvíli
Zooman (TV film)
1994 Foreign Student
Hra o přežití
Jack Reed 3: Na dosah spravedlnosti (TV film)
Mizera
1993 Bourák
Hrozba společnosti
Konečná spravedlnost (TV film)
1992 Dokonalý džentlmen
Vetřelec ³
1991 Mississippi Masala
Pretty Hattie's Baby
Roc (TV seriál)
1990 Equal Justice (TV film)
Q & A
Traitor In My House (TV film)
1989 Dýka
Runaway (TV film)
Unremarkable Life, An
1988 Astonished
Krokodýl Dundee 2
Vražda Mary Phaganové (TV film)
1986 Apology (TV film)
Nemilosrdně
1985 Kočičí oko

Dokumentární

2010 Humanity's Last Line of Defense
2009 Express: Making of 'The Express', The
2003 Freedom: A History of Us (TV seriál)
Making of 'Alien³', The
1993 Mo' Funny: Black Comedy in America (TV film)
1992 Making of 'Alien 3', The (TV film)

TV pořady

2008 Strašidelné příběhy celebrit (TV pořad)
2005 The 57th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 The 55th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2002 The 54th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2000 The 52nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1995 The 47th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1992 The 44th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1989 Arsenio Hall Show, The (TV pořad)

Režijní filmografie

2012 Obama Effect, The
2008 Racing for Time (TV film)
Under (TV film)
2004 Ring volný
2000 The Corner (TV seriál)
1997 Poprvé za mřížemi (TV film)

Scenáristická filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace