foto

Trent Reznor

  • nar. 17.5.1965 (51 let)
    Mercer, Pennsylvania, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Michael Trent Reznor v sobě objevil hudební talent již v pěti letech, kdy se začal aktivně věnovat hře na piano. Na střední škole si přibral i další nástroje, účinkoval ve školní kapele a dramatickém kroužku. V osmnácti letech opustil rodný kraj a vyjel na zkušenou. Pod vlivem Davida Bowieho či Lou Reeda se v pubertě stal řadovým členem hudebních skupin jako The Innocent, Option 30 či Exotic Birds. S poslední jmenovanou se krátce objevuje se ve filmu SVĚTLO MÉHO DNE.

V roce 1989 zakládá v Chicagu svůj vlastní projekt – dnes již legendární skupinu Nine inch nails (NIN). Po celou následující kariéru je jediným stálým členem. Pod vlivem tzv. EBM scény a hudebních formací jako Ministry, Skinny puppy či Front 242 vydává první album „Pretty hate machine.“ Album zaznamenalo nemalý úspěch a Reznorova hudební kariéra se začala slibně rozjíždět. Záhy spolupracuje na projektech Ala Jourgensena Revolting cocks a 1000 Homo Dj´s. V roce 1992 vychází druhé, o poznání tvrdší, album NIN „Broken“, k němuž bylo natočeno celkem pět videoklipů vyznačujících se mnohdy nebývalou brutalitou. Posléze byly zařazeny do krátkometrážního filmu BROKEN. Reznor rovněž zakládá vlastní label Nothing records, kde vycházejí první alba jeho objevu jménem Marilyn Manson, ale i desky matadorů typu Einstürzende Neubauten či Pop will eat itself.

V roce 1994 Reznor vydává třetí řadové album „Downward spiral“, pro mnohé dodnes nepřekonané, každopádně jednu z nejzásadnějších desek devadesátých let s legendárními opusy jako Closer či Hurt. V tuto chvíli je Reznor na vrcholu tvůrčích sil a stává se ikonou elektronicko-industriální scény a vzápětí hvězdou hudebního průmyslu se vším všudy (což platí zejména pro USA, v Evropě a hlavně v ČR si Reznor i NIN až donedávna udržovali statut vcelku „nezávislé“ kapely). Spolupracuje s proslulými hudebníky všech žánrů, mj. vyráží na turné s Davidem Bowiem, s nímž se objevuje i v jeho klipu „I´m afraid of Americans“ a spolupracuje na jeho nové desce „Earthling.“ Po pětileté pauze vynucené zejména depresemi a problémy s drogovou a alkoholovou závislostí, vychází v roce 1999 netrpělivě očekávané čtvrté album „The Fragile.“ NIN znovu koncertují, z turné později vychází záznam AND ALL THAT COULD HAVE BEEN. Po opětovně dlouhé pauze přichází Reznor v roce 2005 s albem „With teeth“ znamenající příklon ke „kytarovějšímu“ zvuku a NIN vyrážejí na dlouhé turné, které dokumentuje DVD záznam BESIDE YOU IN TIME. Po nezvyklé krátké době je v roce 2007 hotova nová deska „Year Zero.“ V konceptuálním a hudebně na výsost postmoderním avšak plně funkčním kompletu je nám prezentována nelichotivá vize USA blízké budoucnosti, jejíž pozadí můžeme sledovat dávno před vydáním alba díky masivní internetové kampani spočívající v hraní tzv. alternate reality game stejného názvu. V rámci turné k albu NIN také po dlouhých 13 letech zamíří i do ČR. O pouhý rok později vychází na Reznorově novém labelu The Null Corporation prakticky instrumentální ambientní dvojalbum „Ghosts I-IV“, jež je zakrátko, a to bez reklamy a propagace doprovázeno zatím poslední deskou THE SLIP. Ta je nabídnuta fanouškům zcela zdarma ke stažení na webu kapely a až později vychází pro zájemce limitovaná edice v hmotné podobě, na níž se nachází rovněž DVD se záznamem ze zkušebny, kde kapela sehraje 5 kusů z alba. V roce 2009 Reznor vyhlašuje pauzu od NIN, zároveň po letech dochází ke konsolidaci jeho soukromého života, když se ožení se zpěvačkou a hudebnicí Mariqueen Maandig, s níž zakládá hudební projekt How to destroy angels.

Co se týče filmové stránky Reznorovy tvorby, při tvorbě videoklipů spolupracoval s mnoha legendami jako David Fincher (Only) či Mark Romanek (Closer, The perfect drug). Kromě koncertních a klipových nahrávek je ale Reznor spjat se světem filmu především opět svojí hudbou. Produkoval a zkompletoval dva kultovní soundtracky k filmům TAKOVÍ NORMÁLNÍ ZABIJÁCI a LOST HIGHWAY, pro oba filmy také složil několik původních skladeb. Přes nesporný úspěch tohoto počínání jej však Reznor v posledních letech posunul na další úroveň, když spolu s kolegou Atticusem Rossem začali pracovat na klasickém orchestrálním soundtracku pro film Davida Finchera THE SOCIAL NETWORK. Za svoji práci byli kromě mnoha dalších cen a nominací odměněni Oscarem. S Davidem Fincherem pak navázali spolupráci ihned při jeho dalším filmu, a to u MUŽŮ, KTEŘÍ NENÁVIDÍ ŽENY. Reznor byl rovněž znám pro svůj pozitivní vztah k počítačovým hrám, ke slavné střílečce Quake rovněž složil hudební doprovod. Skladby Nine inch nails se objevily v celé řadě dalších filmů jako VRÁNA, TOMB RAIDER, SEDM, ZKURVENÁ GENERACE, RESIDENT EVIL či v traileru na historický opus 300.

Josef "J.Connor" K

Skladatelská filmografie

2016 A Fall from Grace
2014 Zmizelá
2011 Muži, kteří nenávidí ženy
2010 The Social Network

Dokumentární

1997 Closure

Hudební videoklipy

2007 Johnny Cash - Hurt (hudební videoklip)
1992 Broken (hudební videoklip)

Herecká filmografie

2008 Slip, The
1987 Světlo mého dne

Dokumentární

2014 Beautiful Noise
2013 I Dream of Wires
Nine Inch Nails - koncert 2013 (koncert)
Sound City
2011 Fix
2009 Metal Machine Music: Nine Inch Nails and the Industrial Uprising
Nine Inch Nails Live: Another Version of the Truth (koncert)
2007 Nine Inch Nails Live: Beside You in Time (koncert)
2002 David Bowie (TV film)
Nine Inch Nails Live: And All That Could Have Been (koncert)
1997 Closure
1995 Woodstock '94

TV pořady

2014 Grammy Awards 2014 (TV pořad)
2011 Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2006 Mulatschag (TV pořad)
2004 Tavis Smiley (TV pořad)
1997 Metropolis (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 Mantra (hudební videoklip)
Nine Inch Nails - Came Back Haunted (hudební videoklip)
2010 How To Destroy Angels - The Space in Between (hudební videoklip)
2005 Nine Inch Nails - The Hand That Feeds (hudební videoklip)
The Work of Director Mark Romanek (hudební videoklip)
2002 Best of Bowie, The (hudební videoklip)
2000 Nine Inch Nails - Starfuckers, Inc. (hudební videoklip)
1999 Nine Inch Nails - We're in This Together (hudební videoklip)
1997 Nine Inch Nails - The Perfect Drug (hudební videoklip)
1994 Black Box (A Video Retrospect) Volume 1 (hudební videoklip)
Nine Inch Nails - Closer (hudební videoklip)
1992 Broken (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(910)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace