foto

Věra Kubánková

  • nar. 22.7.1924 (90 let)
    Košice, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Věra Kubánková se narodila v Košicích, gymnázium studovala v Hradci Králové, za války byla totálně nasazená v továrně na plynové masky v Brně, po válce pak zvítězila touha po divadle pěstovaná již od dětství a nastoupila na brněnskou konzervatoř, kterou absolvovala v roce 1948. Poté nastoupila své první angažmá v Horáckém divadle v Jihlavě (1948-1950), následovala scéna Divadla pracujících v Gottwaldově (dnešní Zlín; 1950-1952). Mezi výrazné herecké osobnosti se pak dostala v souboru Realistického divadla Zdeňka Nejedlého v Praze (1952-1967), kde prošla širokým rejstříkem postav, od lyrických mladých dívek po dramaticky ztvárněné zralé ženy, uplatnila se i v komediálních hrách. Významnou etapou její herecké dráhy bylo působení v Divadle Za branou (1967-1972) pod vedením O. Krejči. Zde vynikla především v Čechovových Třech sestrách, které měly přes 200 repríz a Divadlo Za branou s tímto představením slavilo velký úspěch také na zájezdech po celé Evropě. Po uzavření této scény se Kubánková vrátila do Realistického divadla, kde strávila dalších sedmnáct let (1973-1990). Po obnovení Divadla Za branou znovu vstoupila na jeviště pod Krejčou (1991-1994), ale i činnost tohoto divadla byla o několik let později ukončena. Od roku 1994 je Kubánková v penzi, příležitostně ale vystupuje v divadle nadále. Pohostinsky hrála například v Divadle Na prádle nebo v Divadle Radka Brzobohatého, velký ohlas zaznamenala její role babičky ve hře O žlutém kopci (Divadlo Na zábradlí, 2007). Frekvence jejích výstupů není nijak vysoká, o to více udivuje svou neuvěřitelnou vitalitou (v roce 2008 ve věku čtyřiaosmdesáti let hostovala na třech pražských scénách), která se ostatně projevuje i jejím poměrně četným výskytem před televizní kamerou v posledních letech.

Před filmovou a televizní kamerou ztvárnila Kubánková na čtyřicet rolí, které však nikdy nedosáhly významu jejího působení na divadelním jevišti, vesměs se jednalo o úlohy vedlejší až epizodní. Poprvé se objevila ve studentském krátkometrážním snímku Hynka Bočana NÁVŠTĚVA (1959), jejími prvními celovečerními snímky byly filmy LEDOVÉ MOŘE VOLÁ (1961) a LABYRINT SRDCE (1961). Vzhledem k tomu, že na stříbrné plátno vstoupila Kubánková na prahu čtyřicítky, její vedlejší filmové role se odehrávaly převážně v postavách matek mladých hrdinů, případně manželek, mezi jejími výstupy před filmovou kamerou byly i několikaleté přestávky. Vidět jsme ji mohli například ve filmu CAUSA KRÁLÍK (1979) nebo PRODLOUŽENÝ ČAS (1984; oba snímky v hlavní roli s Milošem Kopeckým). To také byly na dlouhou dobu její poslední role ve filmu, od 70. let se ale podstatně více začala prosazovat v televizi, hrála v několika seriálech, televizní inscenace jí pak na rozdíl od filmu přinesly i velké role (MOC BEZ SLÁVY 1972; POSLEDNÍ KONCERT, 1973; A NA KONCI JE ZAČÁTEK, 1981). Překvapivě výrazně se Kubánková prosadila již ve starším věku v několika seriálech (DOBRÁ ČTVRŤ, 2005; HRABĚNKY, 2007; NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA – NOVÉ OSUDY, 2008). V menších rolích babiček se po letech objevila také na filmovém plátně (ŽILETKY, 1993; SMRADI, 2002; HEZKÉ CHVILKY BEZ ZÁRUKY, 2006).

Kromě divadla, filmu a televize se Kubánková se zalíbením realizovala také v rozhlase, kde se podílela na dramatizaci našich i světových literárních děl, recitovala také verše. Nedílnou součástí práce Věry Kubánkové je také dlouholeté působení v dabingu. Překvapivou popularitu mezi mladými lidmi získala Kubánková jako osmdesátiletá účinkováním v klipu Virtuální duet skupiny Tata Bojs. Dodnes se ostatně objevuje také ve studentských filmech FAMU, čtyři roky působila také pedagogicky na DAMU. Satisfakcí za dlouholetý přínos české kultuře byla Cena Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu (1999) a Cena Thálie za celoživotní mistrovství na divadle (2006).

Věra Kubánková je podruhé vdaná, jejím prvním manželem byl divadelní režisér a příležitostný herec Emil Kadeřávek (1926-1991).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2014 Reportéři a ti druzí (TV film)
Stopy života - Až na věky (TV film)
2012 Velkej Honza (studentský film)
2010 Dešťová víla
2009 Archiv (TV film)
Hospoda U bílé kočky (TV film)
Šejk (TV film)
Ženitba (divadelní záznam)
2008 Comeback (TV seriál)
Dívka a kouzelník (TV film)
Expozitura (TV seriál)
Kriminálka Anděl (TV seriál)
Nemocnice na kraji města - nové osudy (TV seriál)
Polibek na cestu (TV film)
2007 Cesta do Vídně a zpátky (TV film)
Hraběnky (TV seriál)
2006 Hezké chvilky bez záruky
2005 Dobrá čtvrť (TV seriál)
Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Zlá minuta (TV film)
2004 Zlatá brána (TV film)
2003 Seance Fiction (studentský film)
2002 Chlípník (TV film)
Smradi
2001 Šípková Růženka (TV seriál)
1999 Oběti: Přepadení (TV film)
1998 Za zdí (TV film)
1997 Jak vyléčit Ježibabu (TV film)
O vílách Rojenicích (TV film)
1996 Dům poslední radosti (TV film)
1995 Bubáci pro všední den (TV film)
Když se slunci nedaří (TV seriál)
1994 Duhová hora (TV film)
Laskavý divák promine (TV seriál)
O zvířatech a lidech (TV seriál)
1993 Království květin (TV film)
1992 Ecce Constantia (TV film)
Pravda a lež (TV film)
Tři dary lásky (TV film)
1991 Kosmická čarodějnice v Čeboni (TV film)
Romeo a Julie (TV film)
1990 Ahmed a Hazar (TV film)
Houpačka
Ta naše písnička česká II
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Rubín má barvu krve (TV film)
1988 Druhý dech (TV seriál)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Sluneční panenka a dešťový panáček (TV seriál)
1987 Rizikové pracoviště (TV film)
Srdíčko (TV film)
Třináctý předseda (TV film)
1986 Osudy dobrého vojáka Švejka
Panoptikum města pražského (TV seriál)
1985 Duhová kulička (TV film)
Mlčení Marie Zvoníkové (TV film)
Pták Žal (TV film)
Tenký led (TV film)
1984 Čarovná rybí kostička (TV film)
Jak se rozloučit s Odettkou (TV film)
Noc smaragdového měsíce
Prodloužený čas
1983 Její pastorkyňa (TV film)
Vzpurní svědkové (TV film)
Záchvěv strachu
1982 Doktor z vejminku (TV seriál)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
1981 A na konci je začátek (TV film)
Cesta Karla IV. do Francie a zpět (divadelní záznam)
Sůl země (TV seriál)
1979 Causa Králík
Kořist (TV film)
Poslední koncert (TV film)
1978 Perly (TV seriál)
Válka vypukne po přestávce (divadelní záznam)
1977 Povídám, povídám pohádku (TV seriál)
Žena za pultem (TV seriál)
1976 Skleník (TV film)
1975 Smrt krásných srnců (studentský film)
1974 Koním křídla nikdy nenarostou... (studentský film)
1973 Divoká planeta
1972 Divoké labutě (TV film)
Moc bez slávy (TV film)
1968 Stříbrná mošnička (TV film)
1967 Malé letní blues
1963 Strašidlo, které se směje (TV film)
1961 Labyrint srdce
Ledové moře volá
1959 Návštěva (studentský film)

Dokumentární

2012 Neobyčejné životy: Bára Hrzánová (TV film)
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
Ota Sklenčka: Ryba života (TV film)
2006 13. komnata Karla Weinlicha (TV film)
1998 Kázání rybám (TV seriál)
1994 Z rodu Přemyslovců (TV seriál)
1993 Postižení ohněm (TV film)
1987 Krajiny života Josefa Čapka (TV film)

TV pořady

2007 Ceny Thálie 2006 (TV pořad)