foto

Antonín Hardt

  • nar. 5.8.1935 (81 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Antonín Hardt pochází z Prahy, dětství a mládí ale prožil v Liberci, kde také absolvoval gymnázium. Pak se vrátil do Prahy, kde vystudoval herectví na DAMU (1957). Ještě jako student dostal první možnosti vystoupit před filmovou kamerou a v bezejmenné epizodě mladého družstevníka debutoval v komedii NÁVŠTĚVA Z OBLAK (1955). Z dalších filmů, které natočil ještě za studií, můžeme uvést dodnes slavnou komedii FLORENC 13.30 (1957). Hned po absolutoriu získal angažmá v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích, kde strávil čtrnáct let (1957-1971). Výčet jeho divadelních rolí v Budějovicích je bohatý, s jistotou se pohyboval především v klasickém repertoáru domácích i světových autorů, přičemž od malých rolí se vypracoval ke středně velkým úlohám. Ve druhé polovině šedesátých let dostal i několik hlavních rolí, za zmínku stojí jeho kreace ve slavné Charleyově tetě nebo v Brechtových hrách Žebrácká opera nebo Život Galileiho. Mimopražské angažmá ale omezovalo jeho možnosti filmu a v této době hrál jen malé role ve dvou filmech.

Velké role a úspěchy na jevišti Jihočeského divadla byly impulsem k nabídce na přestup do Prahy a v letech 1971-1980 byl Antonín Hardt angažován ve Vinohradském divadle. V osobnostně silném hereckém souboru se tady ale musel smířit spíše jen s vedlejšími rolemi (Král Krysa, Letní hosté, Dvanáct rozhněvaných mužů). Doba normalizace dala Hardtovi možnost uplatnění i v mimouměleckých sférách a jako člen KSČ se angažoval politicky a v různých společenských organizacích. Na to také navazoval jeho post ředitele Hudebního divadla v Karlíně, který zastával od roku 1980 až do pádu komunistického režimu. V této době působil také pedagogicky na DAMU. Podobně jako jiní politicky aktivní kolegové, tak i Hardt v této době dostával ve filmu především role funkcionářů, úředníků, případně kriminalistů. Z kriminálního žánru můžeme připomenout filmy ZATYKAČ NA KRÁLOVNU (1973) nebo NOC KLAVÍRISTY (1976), objevil se také v několika politikou ovlivněných titulech, jen výjimečně se mihnul v komediích (PÁTEK NENÍ SVÁTEK, 1979). Hrál také v řadě seriálů různých kvalit, převážně z nedávné či starší historie (VLAK DĚTSTVÍ A NADĚJE, 1985; ZLÁ KREV, 1986; GOTTWALD, 1986; RODÁCI, 1988). Často spolupracoval i s rozhlasem.

Po roce 1989 zůstal Antonín Hardt nějakou dobu bez angažmá, v roce 1992 se ale vrátil do Karlínského divadla jako operetní a muzikálový herec (My Fair Lady, Polská krev, Veselá vdova, Někdo to rád horké, West Side Story), dnes pohostinsky vystupuje také v Divadle Radka Brzobohatého. Před kamerou se ale objevuje již jen výjimečně, naposledy hrál v seriálu NÁHRDELNÍK (1992), jeho další příležitostné aktivity ve filmu jsou spojeny s avantgardními a distribučně omezenými projekty. Antonín Hardt je dodnes politicky aktivním, často vystupuje na podporu KSČM, je členem Herecké asociace, Výboru národní kultury, působil také v Jednotě hudebního divadla. Od Nadace Život umělce obdržel v roce 2006 cenu Senior Prix.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2014 Případy 1. oddělení (TV seriál)
48 hodin (S01E07)
Stopy života - Až na věky (TV film)
2013 Gympl s (r)učením omezeným (TV seriál)
Nová éra (S03E17)
2012 Školní výlet
2011 Čertova nevěsta
Lidice
2009 V jiném stavu (studentský film)
2007 Četnické humoresky (TV seriál)
Poklad (S03E04)
2005 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
2004 Kontakty (amatérský film)
1996 Magda, její ztráty a nálezy
1992 Náhrdelník (TV seriál)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Identifikacní kresba (S02E07)
Král kolonád
1989 Divoká svině
Chtěla bych ten strom (TV film)
O čarovné Laskonce (TV seriál)
Otravný víkend (TV film)
1988 Chlapci a chlapi (TV seriál)
Jak se zbavit Křivonožky
Přejděte na druhou stranu (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
1987 Dům na stará kolena (TV film)
1986 Bylo nás šest (TV seriál)
Gottwald (TV seriál)
Hrdlička (TV film)
Zlá krev (TV seriál)
1985 Lyžař v parném léte (TV film)
Podfuk
Robotóza (TV film)
Skok (TV film)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
Malý muž a velká žena (E02)
Sněhurčina smrt (E01)
Výjimečná situace
1984 My všichni školou povinní (TV seriál)
Na dosah ruky (TV seriál)
Slané pohádky (TV seriál)
1983 „Babičky dobíjejte přesně!“
Brakýři (TV film)
Oblouk světla (TV film)
Parcela 60, katastr Lukovice (TV film)
Tři mušketýři (TV film)
Vom Webstuhl zur Weltmacht (TV seriál)
1982 Dobrá Voda (TV seriál)
Kvůli mně přestane (TV film)
Příště budeme chytřejší, staroušku!
Smrt talentovaného ševce
Únos Moravanky
1981 Až já budu velká (TV film)
Ubohý pan Kufalt (TV film)
Velké přání
1980 Sedm Spartakových dní (TV film)
1979 Detektivem proti své vůli (TV film)
Dnes v jednom domě (TV seriál)
Julek
Pátek není svátek
Poprask na silnici E 4
Poslední koncert (TV film)
Smrt stopařek
Ve věci J. R. Oppenheimera (TV film)
Zlaté rybičky (TV film)
1978 Plácek (TV film)
Pumpaři od Zlaté podkovy
Rovnice o jedné krásné neznámé (TV film)
Rudý primátor (TV film)
Stíhán a podezřelý
Tajemství Ocelového města
1977 Oddechový čas
Vítězný lid
1976 Dům Na poříčí
Noc klavíristy
Posel dobrých zpráv (TV film)
Povídky Svatopluka Čecha (TV film)
Případ mrtvých spolužáků
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Romance o nenápadné paní (S02E03)
Kleště (S02E02)
1975 Když Praha povstala (TV film)
Matka (TV seriál)
Zklamaná naděje (E05)
My z konce světa (TV seriál)
Spodní proud (TV film)
Tam, kde hnízdí čápi
Vlčí halíř (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Vrah se skrývá v poli (S01E10)
1974 Doňa Perfecta (TV film)
Hrst plná kopřiv (TV film)
Princezna Turandot (TV film)
Sokolovo
Vrtkavý král (TV film)
Za volantem nepřítel
1973 Klobouk plný deště (TV film)
Tajemství zlatého Buddhy
Zatykač na královnu
Zločin v Modré hvězdě
1972 Slečna Golem
1971 Rozsudek (TV seriál)
1967 Marketa Lazarová
Tvrdohlavá žena (divadelní záznam)
Útěk
1965 Útěk do větru
1962 Černá dynastie
1960 Sedmý kontinent
1957 Florenc 13,30
Parta nezradí...?
1956 Nezlob, Kristino
1955 Návštěva z oblak

TV pořady

2016 Ceny Thálie 2015 (TV pořad)
2014 Ceny Thálie 2013 (TV pořad)
2013 Ceny Thálie 2012 (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
2012 Ceny Thálie 2011 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace