foto

Tomáš Kudrna

  • nar. 3.12.1974 (42 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tomáš Kudrna (*1974) je český režisér a kameraman dokumentárních filmů. Vystudoval na FAMU katedru kamery (1999) a režie (2001), ale výraznější uplatnění našel především na poli publicistiky a dokumentaristiky. Spolupracoval a spolupracuje na řadě cyklických pořadů České televize: ZA ZDÍ (2004), ČESKÉ HLAVY (2006), PORT (2007), PŘÍBĚHY DOMŮ (2009), VESNICOPIS (2011), NA CESTĚ (2011).

Do širšího povědomí vstoupil dvojicí filmů o domácím násilí: TO VŠECHNO Z LÁSKY (2004) a JEN SE DÍVEJ (2005). Díla odměnila porota udělující cenu Trilobit 2004 svým čestným uznáním. Kudrna se v českém prostředí vyprofiloval také jako autor názorově silných autorských filmů PRVNÍ MEZI ROVNÝMI a VLÁDNEME, NERUŠIT (2007), které přímočaře pojmenovávaly „služební výhody" politiků a mechanismy politické moci. Druhý jmenovaný film vznikl v úzké spolupráci s novinářem Erikem Taberym a v roce 2007 obdržel cenu Trilobit.

Ve spolupráci s ARTE France a Českou televizí natočil v roce 2006 dokument TROUBLEMAKING GENIUS o českém vynálezci Ottovi Wichterlem. Film byl uveden jako jeden z mála českých dokumentárních pořadů v televizích 40 zemí světa a kromě českého Trilobita získal Golden Remi Award v americkém Houstonu. Mezinárodní ohlas filmu otevřel Kudrnovi cestu k absolvování seminářů pro evropské producenty Discovery Campus Masterschool a k vývoji dalších projektů. Jeho film s pracovním názvem All that Glitters (Mlčeti zlato, 2010) o sporech obyvatel kyrgyzské vesnice ležící v blízkosti zlatého dolu byl jako první český dokument podpořen americkou nadací Sundance Documentary Film Fund. V roce 2011 byl do kin uveden Kudrnův dokument PO DLOUHÉ NOCI DEN věnovaný osudům tří nuceně nasazených žen v nacistickém Německu. Film vznikl ve společnosti Negativ v koprodukci s německou televizí RBB. V úspěšné spolupráci se společností Negativ pokračoval Kudrna natočením celovečerního dokumentu HLEDÁ SE PROZIDENT o první přímé volbě hlavy českého státu.

Zdroj: Tomáš Kudrna

Režijní filmografie

Dokumentární

2016 O čo ide Idě (TV film)
2015 Zatajené dopisy
2013 Hledá se prezident
2011 Po dlouhé noci den
2009 Mlčeti zlato
2008 Generace "0" (TV seriál)
2007 Vládneme, nerušit (TV film)
2006 První mezi rovnými (TV film)
2005 Wichterle
2004 Jen se dívej (TV film)
To všechno z lásky... (TV film)
1997 Zblízka (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Dokumentární

2016 O čo ide Idě (TV film)
2013 Hledá se prezident
2011 Po dlouhé noci den
2009 Mlčeti zlato
2005 Wichterle

Herecká filmografie

1994 Prima sezona (TV seriál)

TV pořady

2006 Čétéčko (TV pořad)

Producentská filmografie

Dokumentární

2016 O čo ide Idě (TV film)
2009 Mlčeti zlato

Kameramanská filmografie

Dokumentární

2009 Mlčeti zlato
1997 Zblízka (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace