foto

Josef Platz

  • nar. 10.11.1937 (79 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vystudoval ČVUT s audiovizuální specializací. Od roku 1962 byl autorem, režisérem a mimem představení pantomimické skupiny Pantokabaret, která byla součástí KARlínského KULturního KAbaretu (Karkulka). Na Festivalu amatérské pantomimy v Litvínově v roce 1966 získává dokonce se scénkami „V kleci“ a „Autostop“ první cenu v soutěži jednotlivců. Tady se také seznamuje se souborem Pantomima Alfreda Jarryho, zejména s jeho hlavními autory - mimy Borisem Hybnerem a Ctiborem Turbou. V roce 1970 se C. Turba osamostatňuje a B. Hybner žádá Josefa Platze, aby Turbu nahradil v představení „Idioti“. Představení, poznamenané stupňující se náklonností B. Hybnera k alkoholu, ukončuje v roce 1972 zásah normalizačních úředníků, kteří Pantomimu Alfreda Jarryho bez udání důvodů ruší. Tím končí i Platzova kariéra mima na divadelním jevišti - pantomimě se věnuje už jen v televizi: natáčí instruktáž pantomimy s B. Hybnerem, hraje Architekta v experimentální televizní pantomimické pohádce ÚDOLIE VEČNÝCH KARAVÁN (1968, s B. Hybnerem i C. Turbou), v roce 1987 účinkuje v televizní adaptaci Hybnerova představení GAGMAN v roli pastora.

V roce 1967 je (ve svých třiceti letech) přijat ke studiu na katedru dokumentární tvorby FAMU, kde si přál studovat už dříve, ale tehdejší politický režim do té doby neumožňoval absolvovat více než jednu vysokou školu. Studium zakončuje v roce 1973 prací „Zvuková složka v audiovizuálních formách".Poté se spíše náhodou dostává k práci v Dětské redakci České televize – režíruje krátké kreslené filmy (večerníček O PRATONDOVI), hrané pohádky (například zdařilé TŘINÁCTERY HODINY) i tv. filmy a seriály s dětskými hrdiny (krimiseriál PŘÍPAD KAPITÁNA BÁBOVKY,...). Jeho třináctidílný seriál ŠKOLA ZA ŠKOLOU (1981-83) získává v roce 2011 na Zlínském filmovém festivalu Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež. Je také prvním režisérem STUDIA KAMARÁD, spoluvytváří jeho podobu - pro namlouvání postav JŮ a HELE navrhuje Jiřího Lábuse a Milana Nedělu (když M. Neděla vážně onemocní, nahrazuje ho Ota Jirák).

V 90. letech působí v rámci Producentského centra publicistiky a dokumentaristiky České televize jako vedoucí Tvůrčí skupiny Josefa Platze (později Tvůrčí skupiny č. 13). V jeho skupině vznikají například dokumentární cykly EVROPA A MY, EGO nebo DESET STOLETÍ ARCHITEKTURY. Od roku 1991 se věnuje i režii dokumentárních snímků. V roce 1991 natáčí půlhodinový dokument NENECHTE ZE MNE UDĚLAT BLÁZNA o Janu Zajícovi, posléze v roce 1995 s Dobroslavem Zborníkem realizují v koprodukci s Francií dvoudílný dokument o J. Palachovi a J. Zajícovi (společně natočili množství archivního materiálu o J. Palachovi a J. Zajícovi už v roce 1969 jako studenti FAMU). Režíruje také několik dílů z cyklu DESET STOLETÍ ARCHITEKTURY (např. BASILIKA SV. JIŘÍ NA PRAŽSKÉM HRADĚ, KLADRUBY U STŘÍBRA,…). Realizuje i dokumentární portréty – JIŘÍ GRUŠA (1995, natočen v cyklu GENUS), BARONKA SIDONIE NÁDHERNÁ ANEB KONEC ŠLECHTY V ČECHÁCH (2003), VÁCLAV BOŠTÍK (2005), KYTAROVÁ LEGENDA o hudebníkovi Jiřím Jirmalovi (2007). Společně s Tomášem Petráněm režíruje film TÝNSKÉ VARHANY (2001), dokumentující rekonstrukci nejstarších varhan v Praze, který získává v roce 2003 v soutěži Média na pomoc památkám (vyhlašované Sdružením Pro Bohemia a Syndikátem novinářů) první cenu Prix non-pereant.

V současnosti na pozvání B. Hybnera přednáší na Katedře pantomimy na HAMU o vyjadřovacích prostředcích filmu.

Manželkou Josefa Platze je spisovatelka Eda Kriseová, dcera Magdaléna Platzová je prozaičkou, překladatelkou a publicistkou.

Juvelino "juvelinokivi" Kivi

Režijní filmografie

1997 Skrýš (TV film)
1993 Martinovo tajemství (TV film)
1992 Arachné (TV film)
Komu šplouchá na maják (TV film)
O Pratondovi (TV seriál)
1990 Kdo s koho (TV film)
Obyčejná koňská historie (TV seriál)
Třináctery hodiny (TV film)
1989 Cesta do hlubin kočičí duše (TV seriál)
Táta k příštím vánocům (TV film)
1987 Případ kapitána Bábovky (TV seriál)
Rizikové pracoviště (TV film)
1986 Kouzelná raketa strýčka Jedličky
1984 Dům u tří vlaštoviček (TV film)
1983 Petra a Pavla (TV film)
Stříbrná žíla (TV seriál)
1982 Za všechno může trpaslík (TV film)
1981 Škola za školou (TV seriál)
1980 Každý má svůj stín (TV film)
Příběhy modrého telefonu - Maska (TV film)
1975 Francouzské pohádky (TV seriál)

Dokumentární

2007 Kytarová legenda (TV film)
2005 Václav Boštík (TV film)
2003 Baronka Sidonie Nádherná aneb Konec šlechty v Čechách (TV film)
2001 Týnské varhany
2000 Klobouk dolů, pánové (TV film)
Špinavé triky - zpověď Ladislava Bittmana (TV film)
1997 Deset století architektury (TV seriál)
1994 Světlo ve tmě (TV film)
1992 Cesta uskutečnění - asparšajóga (TV seriál)
1991 Příběh o harfě, koncertu a písni (TV film)

TV pořady

1995 GENUS (TV pořad)
1982 Galašaráda (TV pořad)
1980 Studio Kamarád (TV pořad)

Herecká filmografie

2013 Hořící keř
1987 Gagman (TV seriál)
1968 Údolie večných karaván
1965 Máte rádi Mozarta? (TV film)

Scenáristická filmografie

1980 Každý má svůj stín (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace