foto

Jaroslav Kuneš

  • nar. 24.10.1939 (74 let)
    Klatovy, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Jaroslav Kuneš patřil po několik desetiletí k významným oporám postupně dvou divadel v Brně, s filmem spolupracoval jen výjimečně, často se ale objevoval v produkci brněnského televizního studia. Narodil se v Klatovech, vyrůstal ale v Mariánských Lázních, kde také začal s amatérským divadlem. Vyhověl přání rodičů a vystudoval hospodářskou školu, pak dal ale průchod svým zájmům a pokračoval ve studiu na pražské DAMU, mezitím v letech 1958-1960 absolvoval základní vojenskou službu.

Ještě jako posluchač divadelní fakulty se objevil v několika filmech studentů FAMU, za skutečný debut před kamerou lze považovat vedlejší roli Jirky ve filmu ze života mladých lidí ŽIVOT BEZ KYTARY (1962), v menší roli studenta se pak objevil v životopisném snímku HOROUCÍ SRDCE (1962). Kunešova studentská léta v Praze nakonec uzavírá vedlejší role konfidenta ve Skalského dramatu ANDĚL BLAŽENÉ SMRTI (1965).

Po absolutoriu na DAMU zamířil Jaroslav Kuneš do Brna, kde získal angažmá v Divadle bratří Mrštíků (1964-1981, dnešní Městské divadlo v Brně). Během šestnácti let na této scéně vyzrál Jaroslav Kuneš v univerzální osobnost s širokým hereckým rejstříkem, bohaté uplatnění mu nabídl komediální i dramatický žánr (Sestup Orfeův, Maryša, Lumpacivagabundus). Jako charakterní herec zazářil především ve velkých titulních rolích v klasických kusech Don Carlos a Cyrano z Bergeracu.

Příslušnost k mimopražské scéně limitovala Kunešův přístup k dalším filmovým rolím, bohaté uplatnění ale našel v rámci aktivit brněnského televizního studia, připomeňme například legendární Vančurovu JOSEFÍNU (1968) s Hanou Zagorovou v hlavní roli. V následujících letech pak hrál v různých pohádkách a inscenacích, začal také pracovat pro dabing a je na místě zmínit, že brněnský dabing měl v 70. a 80. letech dobrý zvuk. Nedostatek nabídek od filmu lze dokumentovat postavou komunistického politika Václava Kopeckého v propagandistickém snímku DVACÁTÝ DEVÁTÝ (1974), případně účastí na projektech filmového studia v Gottwaldově (dnešní Zlín) zaměřených na dětské diváky (PĚTKA S HVĚZDIČKOU, 1985).

Mezitím v roce 1981 Jaroslav Kuneš stále v rámci Brna přešel na scénu Státního divadla (dnešní Národní divalo v Brně), kde znovu stvrdil univerzální herecké schopnosti. Za svou kreaci v české klasické hře Rok na vsi obdržel Cenu diváků za nejlepší herecký výkon (1998), další zajímavé stopy zanechal v české i světové klasice (Les, Cirkus Humberto, Othello, Rozmarné léto), nejlepší výkony podal v komediálním žánru (Lucerna, Poprask na laguně). Mezitím nadále spolupracoval s dabingem, podílel se například na českém znění populárních animovaných seriálů BOLEK A LOLEK nebo SMOLÍKOVI.

Kromě divadla, rozhlasu a dabingu zanechal Jaroslav Kuneš výraznou stopu i v brněnském studiu Československé televize, připomeňme například dodnes reprízovanou pohádku ROZSUDKY SOUDCE OOKY (1988), objevil se také v několika seriálech, před filmovou kamerou se po delší přestávce objevil jako kurýr v pohádce CÍSAŘOVY NOVÉ ŠATY (1994), následně jako četník ve filmu KRAJINKA (2000).

V roce 2003 odešel Jaroslav Kuneš ze stálého divadelního angažmá do penze, s Národním divadlem v Brně ale nadále spolupracuje (Antonius a Kleopatra, Revizor, Dvanáct rozhněvaných mužů). Vedle pokračující spolupráce s brněnskou televizí je na místě připomenout i Kunešovo pedagogické působení. Nejprve krátce v l. 1988-1990 působil na JAMU, od roku 1990 vyučuje herectví na brněnské konzervatoři.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2012 Definice lásky (TV film)
Setkání s hvězdou: Boleslav Polívka (TV film)
Šťastný smolař (TV film)
2011 Okno do hřbitova (TV seriál)
2010 Domina (TV film)
2009 Gazdina roba (divadelní záznam)
Vetřelci a lovci: Zrozen bez porodu (TV film)
2008 Antigona (divadelní záznam)
2005 Já z toho budu mít smrt (TV film)
O ševci Ondrovi a komtesce Jůlince (TV film)
2002 Čáry báby Cotkytle aneb Tři zlaté zuby děda Vševěda (TV film)
2000 Krajinka
1998 Hříšní lidé města brněnského (TV seriál)
Jak přišli kováři k měchu (TV film)
Stromy umírají vstoje (TV film)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
O Držgrešlovi a Drždukátovi (TV film)
Zvědavý osel (TV film)
1994 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
Konec velkých prázdnin (TV seriál)
1993 Císařovy nové šaty
1991 Červená knihovna (TV film)
Pravda visí na vlásku (TV film)
Příliš mnoho dobrých úmyslů (TV film)
Šance jako hrom (TV film)
1989 Sestra Amáta (TV film)
1988 Bratr Paleček (TV film)
Případ medvědí jeskyně (TV film)
Rozsudky soudce Ooky (TV film)
1987 Bakaláři: Vdova (TV film)
1986 My holky z městečka (TV seriál)
1985 Pětka s hvězdičkou
Poslední žertík (TV film)
Šahrazád (TV film)
Trpká chuť slávy (TV film)
1984 Nasredin (TV film)
1983 Šáteček a jablíčko (TV film)
1982 Motiv (TV film)
Odchod bez řádů (TV film)
Poslední návrat (TV film)
1981 Dlouhý měsíc (TV film)
O vodě, lásce a štěstí (TV film)
Zelené červené jablko (TV film)
1980 Rváč (TV film)
1977 Případ hodného vedoucího (TV film)
1976 Jenůfa (TV film)
1974 Dvacátý devátý
Mami, já chci bratříčka (TV film)
1973 Náš táta Bezlíček (TV film)
1971 Bakaláři (TV seriál)
Stříbrná šestka (TV film)
1970 Lumpacivagabundus (divadelní záznam)
1969 Kaktus, bomba, letadlo (TV film)
Šťastný Jim (TV film)
1968 Josefina (TV film)
1967 Osudná smyčka (TV film)
1965 Anděl blažené smrti
1963 Smutný půvab (TV film)
1962 Horoucí srdce
Život bez kytary
1961 Černobílá Sylva (studentský film)

TV pořady

2010 Taneční skupina roku 2009 (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky