foto

Jaroslav Dufek

  • nar. 26.4.1934
    Brno, Československo
  • zem. 30.9.2011 (77 let)
    Brno, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jaroslav Dufek se narodil 26. dubna 1934 v Brně do rodiny číšníka Akademické kavárny. Na otcově pracovišti přicházel do styku s brněnskými kulturními osobnosti, jež v něm probudili lásku k herectví. Po studiích na gymnáziu, kdy pořádal školní besídky a poprvé vystupoval v Dělnickém divadle, vystudoval roku 1956 herectví na brněnské JAMU.

Po angažmá v Divadle bratří Mrštíků v Brně (1956 – 1966) se stal až do svého odchodu na penzi hercem Státního (Národního) divadla v Brně (1966 – 1998). I po odchodu na odpočinek vystupoval v ND Brno až do své smrti jako stálý host. Hostoval též v Městském divadle.

Jaroslav Dufek se vyprofiloval mezi výrazné brněnské herce, jenž zvládal vytvářet své úlohy lehkostí a přesnou charakteristikou. Přetvářel titulní a velké úlohy v českém i světovém repertoáru. Jeho předností byla mj. statná postava a charakteristický hlasový projev.

Ve svém prvním angažmá se postupně objevil jako Antonio („Mnoho povyku pro nic“), Orlando („Jak se vám líbí“), Francek („Maryša“), Rytíř des Grieux („Manon Lescaut“), Bassanio („Kupec benátský“), Letec Sun („Dobrý člověk ze Sečuanu“), Radůzo („Kat a blázen“), Jan Žižka („Jan Hus“), Lohkamp („Tři kamarádi“), Fred („Válka s mloky“), Herbert G. Beutler („Fyzikové“), Cyril („Zámek“), Chlestakov („Revizor“), Lamberto („Každý má svou pravdu“) atp.

Na scéně Národního divadla v Brně se postupně profiloval mezi nejvýznamnější členy činohry (ojediněle si zahrál i v operetě) ve hrách „Peer Gynt“ (Peer Gynt a Lodník), „Lucerna“ (Mlynář a Mušketýr), „Král Lear“ (Hrabě), „Oldřich a Božena“ (Oldřich), „Zkrocení zlé ženy“ (Petruccio), „Romeo a Julie“ (Lorenzo), „Čekání na Godota“ (Pozzo), „Naši furianti“ (Bláha), „Idiot“ (Rogožin), „Matka“ (Jegorov), „Hlava XXII.“ (Major), „Sen noci svatojánské“ (Theseus), „R. U. R.“ (Harry), „Gazdina roba“ (Advokát), „Rozmarné léto“ (Důra), „Hadrián z Římsů“ (Světislav), „Hrátky s čertem“ (Sarka Farka), „Já, Claudius“ (Augustus a Senátor), „Babička“ (Beyer), „Tomáš Becket“ (Biskup), „Bratři Karamazovi“ (Karamazov), „Poprask na laguně“ (Vicenzo), „Faust“ (Faust), „Mam’zelle Nitouche“ (Major), „Hamlet“ (Hrobník), „Zorba“ (Zorba) aj.

Z důvodu svého brněnského angažmá se na českém filmovém plátně objevoval Jaroslav Dufek pouze sporadicky. Nejčastěji hrál v 60. letech, kdy před filmové kamery vstoupil poprvé.

Zahrál si třeba montéra z Kladna svědka Karla Křivánka v dramatu OBŽALOVANÝ (1964) Jána Kadára a Elmara Klose, mistra elektrikářů Vondráčka v Helgeho dramatu PRVNÍ DEN MÉHO SYNA (1964), rotmistra Tolara zvaného Jirka v dramatu ATENTÁT (1964) Jiřího Sequense, muže B v dramatu režiséra Štěpána Skalského ANDĚL BLAŽENÉ SMRTI (1965) a též funkcionáře ONV inženýra Čejku v psychologickém filmu STUD (1967) Ladislava Helgeho.

Po nástupu normalizace se v 70. letech na plátna kin dostal jenom dvakrát jako v pohraničí zastřelený četnický štábní strážmistr Jan Pardus v „historické“ rekonstrukci Otakara Vávry DNY ZRADY (1973) a jako hudebník ve Vorlíčkově příběhu DVA MUŽI HLÁSÍ PŘÍCHOD (1975). Po jedenácti letech byl filmaři opět přizván jako otec na svatbě v dětském filmu JSI FALEŠNÝ HRÁČ (1986) Zdeňka Zelenky.

Po roce 1989 stanul poprvé a naposled v české kinematografii jako ředitel dětského domova v dramatu Petra Václava MARIAN (1996). Rovněž Jaroslav Dufek účinkoval na počátku 90. let v zahraničích projektech natáčených na našem území (KAŠPAR HAUSER a DOBRÝ KRÁL VÁCLAV).

Současně působil v brněnském rozhlase („Krátké povídky“, „Bitva“, „Oliver Twist“ ad.), dabingu (VELKÁ ZEMĚ, KAPITÁN KLOSS, DALLAS, KOMISAŘ REX atd.), televizních filmech (ŠŤASTNÝ JIM, TANGO, NIKOLA ŠUHAJ LOUPEŽNÍK, SVĚDEK ČASU i STROMY UMÍRAJÍ VSTOJE) a seriálech (SLOVÁCKO SA NESÚDÍ, STAVY RACHOTÍ, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, ČETNICKÉ HUMORESKY či OKNO DO HŘBITOVA).

Obdržel Cenu Thálie (1995) za výkon Karamazova ve hře „Bratři Karamazovi“, Cenu Františka Filipovského (2002) za celoživotní mistrovství v dabingu, Cenu Senior Prix (2005) a byl uveden do Síně slávy ND Brno (2010). Řadu let učil herectví na JAMU Brno. Jaroslav Dufek zemřel po kratší vážné nemoci 30. září 2011 v rodném Brně ve věku sedmdesáti sedmi let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

2011 Okno do hřbitova (TV seriál)
2010 Král Richard III. (divadelní záznam)
2009 Gazdina roba (divadelní záznam)
2007 Četnické humoresky (TV seriál)
Dědic (S03E05)
Rýhonosec řepný (S03E02)
Škola žen (divadelní záznam)
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Ochotníci (S02E04)
1999 Hříšní lidé města brněnského (TV seriál)
1998 Stromy umírají vstoje (TV film)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Černá ruka (S01E12)
Lázeňské intermezzo (S01E11)
Repetent (S01E10)
Ferda Mravenec (S01E08)
1996 Marian
1994 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
1993 Případ Auffenberg (TV film)
Zázračné dítě (TV film)
1992 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Pes (S03E03)
1988 Bratr Paleček (TV film)
Svědek času (TV film)
1987 Satelit (TV film)
1986 Kněžna Libuše (TV film)
Povídka s dobrým koncem (TV film)
1985 Trpká chuť slávy (TV film)
1984 Skřivánek a sova (TV film)
1983 Léto bez dovolené (TV film)
Soudce a drahokam (TV film)
Stavy rachotí (TV seriál)
Stopy zločinu: Alibi jako řemen (TV film)
1982 Odchod bez řádů (TV film)
Sazička pro štěstí (TV film)
1981 Dům na inzerát (TV film)
Obyčejný důvod (TV film)
Trojúhelníková podobnost (TV film)
Zelené červené jablko (TV film)
1980 Konec dětských lásek (TV seriál)
Abiturienti (E06)
Dožínky (E05)
Trápení (E04)
Návrat (E03)
Maturanti (E02)
další epizody
Noční expres (TV film)
Paruka (TV film)
Rváč (TV film)
1979 Opustíš-li mne... (TV film)
Rozhodčí (TV film)
1978 Táta (TV film)
Tréma (TV film)
1977 Člověk odjinud (TV film)
Kufr plný nadějí (TV film)
Nikola Šuhaj loupežník (TV film)
Prokop Diviš (TV film)
Případ hodného vedoucího (TV film)
1975 Dva muži hlásí příchod
Pokuta (TV film)
Tango (TV film)
Táto, něco bouchlo (TV film)
1974 Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Nultý kilometr (TV film)
1970 Očitý svědek (TV film)
Paradajs (TV film)
Růženko, spíte sama? (TV film)
1969 Candida (TV film)
Šťastný Jim (TV film)
1968 Jdi za zeleným světlem (TV film)
Moudrý Engelbert (TV film)
Vojnarka (TV film)
1967 Stud
Traktér u královny Pedauky (TV film)
1966 Akce Lucy (TV film)
Úspěch (TV film)
1965 Anděl blažené smrti
1964 Atentát
Obžalovaný
První den mého syna

Dokumentární

2002 Marta padesátiletá (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace