foto

Dagmar Smržová

  • nar. 25.3.1966 (50 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Absolvovala pražskou FAMU, obor dokumentární tvorba. Směr její tvorby naznačil už její absolventský film Čas na člověka, vyprávějící o zápasu nadaného mladého člověka s nepříznivými životními podmínkami i s vážnou chorobou. Spolupracovala na cyklech Oko - pohled na současnost a Okno - pohled k sousedům, realizovaných ve Feničově společnosti Febio. Ve snímku z druhého z nich zmapovala osudy dvou selských rodů, žijících na protilehlých stranách česko-německé hranice, rozdělené železnou oponou.

V rámci jiného cyklu Zblízka, produkovaného Českou televizí, natočila hodinový portrét mužského vězeňského pěveckého sboru. V dalším cyklu Zpověď přiblížila například osudy herce Petra Haničince, či herečky Heleny Růžičkové. Natočila rovněž několik videoklipů vážné hudby (například s houslistkou Gabrielou Demeterovou), či klip s popstar Monikou Absolonovou. V autorském cyklu Táta jako máma (realizovaném ve společnosti Febio) se zabývala problematickou otců na rodičovské dovolené.

Pro Českou televizi natočila dva hodinové dokumenty Válka v paměti žen a Nejtěžší volba. První, zachycující příběhy několika žen ve válečném utrpení, byl uveden u příležitosti 60. výročí konce druhé světové války. Film Nejtěžší volba - uvedený v ČT letos v červnu - zobrazil dilemata žen, jež rozhodovaly o životě a smrti svých nenarozených dětí.

Zdroj: HBO

Režijní filmografie

Dokumentární

2015 13. komnata Václava Upíra Krejčího (TV film)
13. komnata Veroniky Kašákové (TV film)
2014 13. komnata Marcela Zmožka (TV film)
13. komnata Martiny Adamcové (TV film)
2013 Otázky pana Lásky
13. komnata Petra Kotvalda (TV film)
2012 Intimní portrét Jany K. (TV film)
Návraty dokumentaristů (TV seriál)
Sexuální výchova v Čechách
13. komnata Heleny Vondráčkové (TV film)
13. komnata Jany Nagyové (TV film)
13. komnata Osmanyho Laffity (TV film)
2011 Inventura Febia: Helena Růžičková a Ljuba Hermanová (TV film)
Inventura Febia: Josef Švejcar a Jak zabít rodiče (TV film)
Inventura Febia - Mami, ty to pochopíš a Mít svou zbraň (TV film)
Inventura Febia: Na německé hranici (TV film)
Inventura Febia: S Moskvou v zádech (TV film)
13. komnata Jany Šilerové (TV film)
13. komnata Jiřího Hromady (TV film)
13. komnata Marie Havlenové Saudkové (TV film)
2010 Nejtěžší volba (TV film)
Zachraňte Edwardse
2009 13. komnata Richarda Tesaříka (TV film)
2008 13. komnata Dáši Bláhové (TV film)
13. komnata Tomáše Cikrta (TV film)
13. komnata Vladimíra Marka (TV film)
2007 13. komnata Nadi Urbánkové (TV film)
2006 Táta jako máma (TV seriál)
2005 Válka v paměti žen (TV film)
13. komnata (TV seriál)

TV pořady

2007 Velcí a malí (TV pořad)
2006 Chůva v akci (TV pořad)
Ženy Charty 77 (TV pořad)
1999 Zpověď (TV pořad)
1998 Jak se žije (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
1992 Oko - pohled na současnost (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Dokumentární

2013 Otázky pana Lásky
2012 Sexuální výchova v Čechách
2011 13. komnata Jiřího Hromady (TV film)
2010 Zachraňte Edwardse

TV pořady

2006 Ženy Charty 77 (TV pořad)

Herecká filmografie

TV pořady

2006 Čétéčko (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace