foto

Sean Penn

  • nar. 17.8.1960 (55 let)
    Santa Monica, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Prvé, čo sa vám vybaví pri započutí jeho mena, je niekoľkoročné manželstvo s Madonnou. Sean Penn však nie je iba x-prívesok jednej celebrity. Režíroval a produkoval tri filmy, z ktorých každý zožal veľký úspech u kritiky. Tým prvým bola dráma INDIÁNSKY BEŽEC, v ktorej viedol pred kamerami také hviezdy ako Viggo Mortensen, Patricia Arquette alebo Dennis Hopper a neskôr nasledovali KRIŽOVATKA SMRTI a PRÍSAHA, v ktorých mu hral sám Jack Nicholson. Penn má v sebe rozhodne viacej, než evokuje jeho imidž škandalózneho hollywoodskeho rebela s roztrhanými džínsami a mastnými vlasmi. Ako herec pôsobí už od roku 1981 a na konte má takmer 40 filmov.

V dráme I AM SAM, za ktorú bol v roku 2002 nominovaný hereckého na Oscara, stelesňuje dospelého muža Sama Dawsona s mentalitou 7-ročného chlapca, milujúceho Beatles. Sam privedie do druhého stavu istú bezdomovkyňu, ktorá mu potom dieťatko postrčí do rúk a tečie. Lucy Diamond, ako nazve Sam svoju dcérku, vyrastá v jeho opatere. Keď však prekročí 7. narodeniny, jej inteligencia prekračuje tú otcovu a on sa stáva "právne nekompetentným" naďalej sa o ňu starať. Úrady mu ju vezmú a on si najíma právničku Ritu Harrisonovú (Michelle Pfeiffer), aby mu pomohla vybojovať jeho dcérku späť. Sean Penn bol na Oscara nominovaný tretí krát - po filmoch MŔTVY MUŽ PRICHÁDZA (réžia Tim Robbins) a SWEET AND LOWDOWN (réžia Woody Allen).

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

2016 Angry Birds ve filmu
2015 Gunman: Muž na odstřel
2013 Gangster Squad – Lovci mafie
Walter Mitty a jeho tajný život
2012 Americans
2011 Strom života
Tady to musí být
2010 Fair Game
I'm Still Here
2008 Co se vlastně stalo
Milk
2007 Persepolis
2006 Všichni královi muži
2005 Tlumočnice
2004 Zabiji Nixona
2003 Dva a půl chlapa (TV seriál)
Sláva jen pro mrtvé
Tajemná řeka
Viva la Bam (TV seriál)
Za všechno může láska
21 gramů
2002 Dennis Hopper: The Decisive Moments (TV film)
2001 Jmenuji se Sam
2000 Než se setmí
Váha vody
Vila na kopci
1999 Sladký ničema
V kůži Johna Malkoviche
1998 Tenká červená linie
Zbytečnosti
1997 Hra
Jak ta je úžasná
Láska na druhý dotek
Loved
U-Turn
1995 Mrtvý muž přichází
1994 Přátelé (TV seriál)
1993 Carlitova cesta
1992 Cruise Control
1990 Cool Blue
Stav milosti
1989 Nejsme žádní andělé
Oběti války
1988 Barvy
Verdikt
1986 Šanghajské překvapení
Tváří v tvář smrti
1985 Dravec a feťák
1984 Koumáci
O závod s měsícem
1983 Summerspell
Zlí hoši
1982 Zlaté časy na Ridgemont High
1981 Hellinger's Law (TV film)
Jak zemřel Randy Webster (TV film)
Večerka

Dokumentární

2016 Gonzo @ the Derby
2015 The Three Hikers
2014 Holbrook/Twain: An American Odyssey
The Night That Changed America: A Grammy Salute to The Beatles (koncert)
2013 Experiment na lidech
2012 Woody Allen
2009 Milk: Hollywood Comes to San Francisco
People Speak, The
Životopisy: Sean Penn (TV film)
2008 Speechless (TV film)
VH1 Rock Honors: The Who (TV film)
Witch Hunt
2007 Brando (TV film)
Madonna Wild Angel
Válkou se to vyřeší (TV film)
2006 Buy the Ticket, Take the Ride: Hunter S. Thompson on Film
Hurikán Katrina: rekviem o čtyřech dějstvích (TV seriál)
2004 Cutting Edge: The Magic of Movie Editing, The
21 Grams: In Fragments
2003 Bukowski: Born into This
Dennis Hopper: Create (or Die)
Penn & Teller: Bullshit! (TV seriál)
This So-Called Disaster: Sam Shepard Directs the Late Henry Moss
2002 Becoming Sam
Rosy-Fingered Dawn: a Film on Terrence Malick
Searching for Debra Winger
Tim Robbins - hráč od srdce (TV film)
2001 Beaver Trilogy, The
Dogtown and Z-Boys
Scene Smoking: Cigarettes, Cinema & the Myth of Cool
2000 Constant Forge, A
1999 Saturday Night Live 25 (TV film) - a.z.
1993 Last Party, The
1991 Schneeweißrosenrot
1987 Dear America: Letters Home from Vietnam (TV film)

TV pořady

2015 87. Annual Academy Awards (TV pořad)
2012 17th Annual Critics' Choice Movie Awards, The (TV pořad)
2010 82. Annual Academy Awards (TV pořad)
2009 Oscar's Red Carpet 2009 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2008 BAFTA Film Awards 2008 (TV pořad)
Mezi dvěma kapradinami (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2005 Saturday Night Live: The Best of David Spade (TV pořad) - a.z.
77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 MTV Icon: Metallica (TV pořad)
2002 74. Annual Academy Awards (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1994 American Film Institute Salute to Jack Nicholson, The (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1991 The Charlie Rose Show (TV pořad)
1987 Seitenblicke (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 Paul McCartney: Queenie Eye (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(2 547)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace