foto

Garrett Hedlund

  • nar. 3.9.1984 (31 let)
    Roseau, Minnesota, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Garrett John Hedlund se narodil 3. září 1984 v malém městečku Roseau ve státě Minnesota Robertu Martinovi Hedlund a Kristine Anne Yanish. Narodil se ve znamení Panny. Rád vaří, bruslí, hraje na kytaru, haje pocker, sportuje. Měří 187 cm.

Má starší sestru Amandu a bratra Nathaniela. Společně se svou rodinou žil na farmě. Ještě když byl malý kluk, jeho se rodiče rozvedli a jeho máma a sestra se odstěhovali do Wannaska v Arizoně. Když bylo Garrettovi 15 odstěhoval se za nimi. Tady chodil na Horizont High School v severním Phoenixu, kde se dostal k bruslení, wrestlingu a fotbalu. Na škole taky závodně běhal. Chodil na soukromé kurzy herectví. Před tím, než se Garrett stal hercem, pracoval jako model pro LL Bean a Teen Magazine. Po dokončení střední školy (ve svých devatenácti letech) se přestěhoval do Los Angeles, kde se začal intenzivně věnovat herectví.

Garrettovým prvním filmem byl ve skutečnosti THE ORIGINAL DONUT CHRONICLES, který nebyl překládám do češtiny. Druhým byl historický velkofilm TRÓJA, kde si zahrál roli Patrokla (bratrance slavného Achillea), po boku Brada Pitta, Orlanda Blooma, Petera O'Toola nebo Seana Beana. Za tuto roli byl v Roce 2004 nominován na cenu v Teen Choice Award za vedlejší mužskou roli. Tento film byl startem Garrettovy kariéry.

Po Tróje přišly další filmy. Zahrál si ve filmu SVĚTLA PÁTEČNÍ NOCI, kde ztvárnil mladého fotbalistu Dona Bilingsleyera, nedoceňovaného syna místní fotbalové legendy a hrál po boku svého dětského hrdiny Tima McGrawa. Další rolí se stal Jack Marcer ve filmu ČTYŘI BRATŘI, kde si zahrál s Markem Wahlbergem, Tyresem Gibsonem a André Benjaminem jednoho ze čtyř nevlastních bratrů, kterým zabili matku a oni se rozhodli pomstít.

V roce 2006 Garrett hrál ve fantasy velkofilmu ERAGON, podle románu Christophera Paoliniho. V tomto filmu Garrett stvárnil tajemného Murthaga. Ve filmu VLASTNÍ PRAVIDLA zahrál Harlana Wilsona po boku s Lindsey Lohan a Jane Fonda. Ve filmu ROZSUDEK SMRTI si zahrál nejzápornější postavu Billyho Darleyho, vůdce gangu, který zastřelí syna manažéra Nicka Humea, kterého ztvárnil Kevin Bacon.

V roce 2010 hrál svou první hlavní roli v 3D megafilmu TRON: LEGACY. Je to pokračování slavného filmu Tron z roku 1982, ve kterém se Kevin Flynn (Jeff Bridges) ocitne v digitálním světě. Zde Garrett hraje jeho již už dospělého syna Sama Flynna, kterého pronásleduje zmizení otce. Ve 27 letech je největší akcionář otcovy korporace ELCOM, ale o společnost se nezajímá, žije nevázaným rebelským životem, dokud mu nedojde vzkaz a on se shodou okolností též ocitne v digitálním světě.

V hudebním dramatu SÍLA COUNTRY, hraje nadaného skladatele country hudby Beaua Huttona, který dělá společně s mladou zpěvačkou (Leighton Meester) předskokana na comebackovém turné slavné zpěvačce (Gwyneth Paltrow), která vlivem závislosti na alkoholu potratila a na odvykací kůře se do něj zamiluje. Přesto však zůstává se svým manželem (Tim McGraw). Je to film milostných trojúhelníků a skvělé hudby. Garret sám nazpíval několik soundtracků.

Na rok 2011 je připravován film NA CESTĚ podle beatnického románu Jacka Kerouacka. Premiéra má býti datována na 7. prosince (zatím se neví jistě) Zde si zahraje roli Deana Moriatyho, po boku Sama Railyho jako spisovatele Sala Paradise a Kristyn Stewart jako Marylou. Společně nebo každý sám projíždějí (většinou stopem) skrz USA a potkávají se vždy symbolicky na cestě.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

2017 Mosaic (TV film)
Untitled Tron: Legacy Sequel
Violent Talent
2016 Ulička slávy
2015 Mojave
Pan
2014 Nezlomný
Ukolébavka
2013 V nitru Llewyna Davise
2012 Na cestě
2011 Tron: The Next Day
2010 Síla country
TRON: Legacy 3D
2007 Rozsudek smrti
Vlastní pravidla
2006 Eragon
2005 Čtyři bratři
2004 Světla páteční noci
Troja

Dokumentární

1992 HBO First Look (TV seriál)

TV pořady

2016 Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2014 2014 Film Independent Spirit Awards, The (TV pořad)
2011 Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 Beautiful War (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace