foto

Jiří Tomek

  • nar. 17.2.1931
    Třebíč, Československo
  • zem. 29.8.2013 (82 let)
    Brno, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Významný brněnský herec Jiří Tomek patří již dlouhá léta k předním osobnostem Městského divadla v Brně, ale jeho práce má samozřejmě i širší přesah. Narodil se v Třebíči, ale vyrůstal v brněnské čtvrti Židenice a od let dospívání pozorně sledoval kulturní dění ve městě. Herectví vystudoval na brněnské JAMU (1953) a do svého prvního profesionálního angažmá putoval na scénu Slováckého divadla v Uherském Hradišti (1953-1954), kde ostatně pohostinsky vystupoval již za studií, potom musel absolvovat dvouletou základní vojenskou službu.

Po vojně vstoupil Jiří Tomek do Divadla bratří Mrštíků v Brně, kde s přestávkou působí dodnes. V letech 1966-1967 byl krátce angažován v Divadle E. F. Buriana v Praze a ve Státním divadle v Brně, pak se ale vrátil do Divadla bratří Mrštíků (dnešní Městské divadlo Brno). Na tomto jevišti ztvárnil Tomek desítky rolí domácího i světového repertoáru, jeho doménou byly především komediální postavy (Veselé paničky windsorské, Dalskabáty, Lumpacivagabundus, Slaměný klobouk), zajímavým způsobem dokázal podat i menší dramatické postavy (Milenci z Kiosku, Návštěva staré dámy), výjimečně velkou příležitost dostal jako doktor Galén v Bílé nemoci. Zvláště na Dalskabáty vzpomíná Tomek dodnes rád, přestože právě při tomto představení utrpěl v roce 1961 vážné zranění popálením. Disponuje také hudebním nadáním a svou schopnost ovládat několik hudebních nástrojů uplatnil v muzikálovém repertoáru (Divotvorný hrnec). Dodnes účinkuje například ve slavném představení My Fair Lady ze Zelňáku, které Městské divadlo uvádí již řadu let.

První zkušenost s filmovou kamerou učinil Jiří Tomek v době svého krátkého pražského angažmá a objevil se ve filmu ANDĚL BLAŽENÉ SMRTI (1966). V brněnském televizním studiu pak ztvárnil hlavní roli v inscenaci JÁ, TRUCHLIVÝ BŮH (1967), která je však podstatně slavnější ve své pozdější filmové verzi s Pavlem Landovským. Zajímavou příležitost dostal ve dvou umělecky hodnotných filmech přelomu 60. a 70. let. V později zakázaném filmu VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI (1968) si zahrál roli Máčaly, regionálního politika s amorálním kreditem. Další pozoruhodnou kreaci předvedl v pesimistickém venkovském dramatu KATEŘINA A JEJÍ DĚTI (1970).

V sedmdesátých letech stál Jiří Tomek před filmovou kamerou jen výjimečně, točil spíše pro televizi, převážně v Brně. Podstatně více příležitostí dostal v následující dekádě, v 80. letech hrál v řadě filmů určených dětským divákům (KOPRETINY PRO ZÁMECKOU PANÍ, 1981; MALÝ VELKÝ HOKEJISTA, 1982; POHLAĎ KOČCE UŠI, 1985; JSI FALEŠNÝ HRÁČ, 1986; HURÁ ZA NÍM, 1988). Jen výjimečně vytvořil středně velké role ve snímcích ze současnosti, například v hořké komedii JAKO JED (1985). V průběhu osmdesátých let hrál Jiří Tomek v bezmála dvaceti filmech, naopak je zajímavé, že se v této době vůbec neobjevoval před televizní kamerou.

Spolupráci s televizí obnovil znovu v 90. letech, kdy hrál opět především v produkci brněnského televizního studia. Méně častěji se již objevoval ve filmu, za zmínku stojí jeho nevelké role v pohádkách CÍSAŘOVY NOVÉ ŠATY (1994), PTÁK OHNIVÁK (1997) a JEZERNÍ KRÁLOVNA (1998). Jeho zatím poslední filmovou rolí je postava osamělého vesnického staříka v nízkorozpočtovém filmu 24 (2001).

Mezi další významné aktivity Jiřího Tomka patří působení v rozhlase, s nímž spolupracuje od roku 1947. Neméně důležitá je jeho práce pro dabing, namluvil okolo sedmi stovek zahraničních filmů a seriálů, častěji k divákům jeho hlasem promlouvali herci Spencer Tracy, Richard Burton, Bourvil nebo Peter Sellers, v pozdějších letech namluvil hlavní postavu Tlusťocha v kriminalistickém seriálu JAKE A TLUSŤOCH (Jake and the Fatman). Za celoživotní mistrovství v dabingu obdržel v roce 1998 Cenu Františka Filipovského. Řadu let působil také pedagogicky na brněnské JAMU, kde jako odborný asistent přednášel hereckou výchovu.

Jiří Tomek je podruhé ženatý a má jednoho syna, jeho první manželkou byla herečka Vlasta Fialová (1928-1998).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2004 To vánoční šturmování aneb Pokoj lidem dobré vůle (TV film)
2002 Čáry báby Cotkytle aneb Tři zlaté zuby děda Vševěda (TV film)
Koločava (divadelní záznam)
2000 24
1999 Hříšní lidé města brněnského (TV seriál)
Les (divadelní záznam)
Návrat ztraceného ráje
O bojácném Floriánkovi (TV film)
1998 Jezerní královna
Ranč U zelené sedmy (TV seriál)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Narodil se Kristus Pán (S01E13)
Pták Ohnivák
Zvědavý osel (TV film)
1994 Noční stráž (TV film)
1993 Císařovy nové šaty
Případ Auffenberg (TV film)
1992 Bydlela v hotelu U Andělů (TV film)
Případ s černým vzadu (TV film)
Tvář za sklem (TV film)
1991 Pravda visí na vlásku (TV film)
Sen o bílém volu (TV film)
Šance jako hrom (TV film)
1990 Zvláštní bytosti
1989 Pozvánka na výlet aneb Napoleon
Úraz (TV film)
1988 Čas žhavých kamenů (TV film)
Hurá za ním
Případ medvědí jeskyně (TV film)
Rozsudky soudce Ooky (TV film)
1987 Petr a Jan (TV film)
Proutkař (TV film)
Satelit (TV film)
Ticho v soudní síni (TV film)
1986 Jsi falešný hráč
Pěsti ve tmě
1985 Jako jed
Pohlaď kočce uši
Stopy zločinu: Rezident s flétnou (TV film)
Trpká chuť slávy (TV film)
1984 Kariéra
Láska z pasáže
Noc smaragdového měsíce
Oldřich a Božena
1983 O chytrém šachovi (TV film)
Záchvěv strachu
1982 Kabát na mladíka (TV film)
Malý velký hokejista
1981 Dostih
Dřevěné království (TV film)
Kopretiny pro zámeckou paní
Mezi námi kluky
Zelené červené jablko (TV film)
1980 Blues pro EFB
Děti zítřků
Konec dětských lásek (TV seriál)
Romaneto
Rváč (TV film)
1979 Drsná Planina
Živnost jako řemen (TV film)
1978 Aktovka (TV film)
Jedno malé sídlisko (TV seriál)
1977 Kufr plný nadějí (TV film)
Muž, který nesmí zemřít (TV seriál)
1975 Brána k domovu (TV film)
Osvobození Prahy
Tango (TV film)
1974 Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
Za volantem nepřítel
1973 Spolužáci (TV film)
1971 Dokud jsou ryby němé (TV film)
Stříbrná šestka (TV film)
Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
1970 Kateřina a její děti
Lumpacivagabundus (divadelní záznam)
1968 Pražské noci
Všichni dobří rodáci
1967 Já truchlivý bůh (TV film)
1965 Anděl blažené smrti

Dokumentární

1992 Smrt Anežky Hrůzové (TV film)
1971 Pergamen, zlato, kůže (TV film)

TV pořady

2002 Jak na to... (TV pořad)
1974 Dostaveníčko u draka (TV pořad)
1963 V tom kraji bizoním (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace