foto

Veronika Forejtová

  • nar. 23.1.1942 (74 let)
    Ústí nad Labem, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Veronika Forejtová je již více než čtvrtstoletí spojena se scénou Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, předtím ale vystřídala několik dalších divadel, zatímco před kamerou se objevuje spíše jen výjimečně. Pochází z Ústí nad Labem a od dětství se věnovala baletu, po maturitě na gymnáziu sice zamířila na Univerzitu Karlovu, kde začala studovat dějiny umění, školu ale nedokončila.

Jako herečka vystřídala se svým manželem Zdeňkem Forejtem (*1938) několik divadelních angažmá, působili spolu například v Českém Těšíně, Opavě, Karlových Varech nebo Jihlavě. Před kamerou se začala objevovat na přelomu 70. a 80. let v produkci ostravského televizního studia, které ji přizvalo k menším rolím v seriálech (TYBYS, 1979; POSTEL S NEBESY, 1980).

Od roku 1990 je Veronika Forejtová v angažmá v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě. V rozhovorech přiznává, že postavy mladých milovnic ji (naštěstí) minuly, zato v úlohách zralých a stárnoucích žen dostala řadu zajímavých a velkých příležitostí (Matka, Kočičí hra, Návštěva staré dámy, Dům na nebesích). Za svůj výkon ve hře Piknik byla nominována na Cenu Thálie, nejnověji zazářila v představení Pozvání na zámek (2013). Mimo jiné působí jako jazyková poradkyně u ostravské opery.

Před filmovou kameru se dostala poprvé až v ostravském angažmá, poměrně velkou příležitost dostala jako Göblová v komedii KONTO SEPARATO (1996), naopak v pohádkově laděném filmu CÍSAŘ A TAMBOR (1998) se mihla jen v menší roli komorné. Mezitím hrála v dalších televizních projektech natáčených na Ostravsku, ve filmu jsme ji mohli znovu vidět jako Mařánkovou v manželské dvojici se Zdeňkem Duškem (HLÍDAČ Č. 47, 2008). Zatím naposledy ji kamera zachytila jako věštkyni v televizním filmu NESPAVOST (2009), natočeném opět v Ostravě.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2012 Konec masopustu (divadelní záznam)
2009 Nespavost (TV film)
2008 Hlídač č. 47
Matka (divadelní záznam)
2006 Můj boj (divadelní záznam)
2003 O Ječmínkovi (TV film)
Strážce duší (TV seriál)
1999 Pan Princ trucuje
Spirála nenávisti (TV film)
1998 Cestující bez zavazadel (TV film)
Císař a tambor
Revizor (divadelní záznam)
1997 Arrowsmith (TV seriál)
1996 Konto separato
O králi, hvězdáři, kejklíři a třech muzikantech (TV film)
1995 Zlatník Ondra (TV film)
1991 Digitální čas (TV film)
Erotický triptych (TV film)
1988 Advokát ex offo (TV seriál)
Mimořádný případ (TV film)
1983 Stříbrný smrček (TV film)
1979 Tybys (TV seriál)

Dokumentární

2016 Rozsudek (TV seriál)
Smrt lékaře (S02E01)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace