Reklama

Reklama

Ladislav Desenský

Ladislav Desenský

nar. 10.08.1874
Praha, Rakousko-Uhersko

zem. 10.04.1941 (66 let)
Přerov, Protektorát Čechy a Morava

Biografie

Ladislav Desenský, který se narodil 10. srpna 1874 v Praze do rodiny Václava Desenského a jeho ženy Marie roz. Pankrácové, nikdy zřejmě nebyl divadelním hercem, ale v našem filmu 20. a počátku 30. let zanechal po sobě necelou dvacítku rolí.

Ladislav Desenský pocházel z pražského Smíchova, měl pět sourozenců. Jeho povolání bylo úřednické, dotáhl to až na vrchního správce zástavního úřadu v Praze. Jak se dostal k filmu bohužel není známo, začal hrát v roce 1925, kdy mu bylo již 51 let.

V němé éře filmu natočil 12 rolí, od drobných epizodek, až po menší role. Úplně tím prvním byl film Hraběnka z Podskalí, kde si zahrál větší roli lesního Fialy. V následujícím roce 1926, si zahrál již v sedmi filmech. Lékaře ve filmu Dobrý voják Švejk, faráře ve filmu Lásky Kačenky Strnadové, generála ve Válečných tajnostech pražských, žalářníka ve filmu Bludné duše, Jelínka v Pražském flamendrovi, hospodského ve filmu Babinský, aj.

Rok 1927 mu nabídl jen dvě role, lékaře ve filmu Batalion a komorníka ve filmu Ve spárech upíra. V roce 1928 nenatočil ani jeden film a s němou érou se rozloučil postavou starosty Zimana ve filmu Boží mlýny (1929).

Do zvukového filmu jeho vysoká mohutnější postava se šedivými vlasy, zasáhla pouze v pěti filmech. Poprvé v roce 1930, kdy si ve filmu Fidlovačka zahrál epizodku tanečníka na plese. V roce 1931 si zahrál ve třech filmech, ale jen v epizodkách. Ruského lékaře ve filmu Třetí rota, Němce z Medákova v Psohlavcích a lékaře ve filmu Poslední bohém.

Po krátké pauze si v roce 1934 zahrál naposled. Ve filmu Žena, která ví co chce, si zahrál hosta na večírku. Po natočení tohoto filmu se odstěhoval do Brodku u Konice a pro delší nemoc se v roce 1939 uchýlil ke své dceři do Přerova.

Z jeho osobního života je nám známo, že se v roce 1900 oženil s Marii Blachovou, se kterou měl tři děti. Dočkal se i vnoučat a právě v Přerově, kde žila jeho dcera Melánie s rodinou, 10. dubna 1941 v tamní nemocnici, ve věku 66 let zemřel.

JA.RO.KO.

Herec

Reklama

Reklama