Reklama

Reklama

Vladimír Smíchovský

Vladimír Smíchovský

nar. 22.05.1876
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko

zem. 02.02.1943 (66 let)
Praha, Protektorát Čechy a Morava

Biografie

Vladimír Smíchovský se narodil 22. května 1876 v Praze jako Vladimír Kocourek. Svoji kariéru začal jako činoherní a operetní herec i komik u cestujících kočovných divadelních spolčeností (mj. krátce hrál v Jelínkově společnosti – Společnosti Viléma Karla Jelínka). Poté se trvale usadil v rodné Praze, kde působil ve zpěvní síni U Štajgrů (1901) a U Šedivých (1908), v Kabaretu Hvězda (1914) a U Kuřího oka (1915) a od léta 1923 byl angažován jako herec a režisér ve smíchovské Aréně a na dalších menších činoherních, zábavných a operetních scénách. Roku 1934 hostoval na prknech Národního divadla v Praze (v epizodce Ředitele věznice a Druhý sedláka ve Slonimského „Čisté rase" režiséra Vojty Nováka).

Ke konci života se herec věnoval zejména filmování. Na filmovém plátně debutoval už roku 1921 jako muž (ROMÁN BOXERA), turista (POSLEDNÍ RADOST) a pan vrchní (IRČIN ROMÁNEK I. a II.), až do roku 1929 v dalších němých filmech jako žalářník (LIKÉROVÁ PRINCEZNIČKA), muž (KORYATOVIČ POHORSKÁ VESNICE), mušketýr (LUCERNA), četník (JOSEF KAJETÁN TYL), vrchní číšník (PŘÍBĚH JEDNOHO DNE), otčím (PANÍ KATYNKA Z VAJEČNÉHO TRHU), komisař (DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK), zedník Rokos (BATALION), správce (KRÁSNÁ VYZVĚDAČKA), majitel (ŽIVOTEM VEDLA JE LÁSKA), četník (DŮM ZTRACENÉHO ŠTĚSTÍ), plynař (TAKOVÝ JE ŽIVOT), hospodský (VARHANÍK U SV. VÍTA).

V první polovině 30. let se objevil ve snímcích (často na filmovém plátně představoval stejné epizodky) české a německé verzi TO NEZNÁTE HADIMRŠKU (člen delegace městské rady), MUŽI V OFFSIDU (muž v okně), MILÁČEK PLUKU (starší host na tancovačce), KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ (písař), U SNĚDENÉHO KRÁMU (malostranský strážník), MAZLÍČEK (chodec), HEJ – RUP! (asfaltér), BEZDĚTNÁ (návštěvník v hospodě), JEDNA Z MILIONU (host v kavárně) a PRVNÍ POLÍBENÍ (přísedící u soudu). A v následující dekádě na Vladimíra Smíchovského čekal největší počet jeho filmových rolí (v roce 1937 se dokonce zjevil až ve třinácti snímcích!).

Ve svém nejúspěšnějším období byl polírem (ULIČKA V RÁJI), dražitelem (PÍSEŇ DROŽKÁŘE), panem strážmistrem (PÁTER VOJTĚCH), funkcionářem mužstva (NAŠE XI.), kolovrátkářem (KOMEDIANTSKÁ PRINCEZNA), uvaděčem (ŽENA POD KŘÍŽEM), průvodčím (VDOVIČKA SPADLÁ S NEBE), členem ÚVP (SVĚT PATŘÍ NÁM), hostem (SRDCE NA KOLEJÍCH), listonošem Kaňkou (OTEC KONDELÍK A ŽENICH VEJVARA), šafářem (LÍZIN LET DO NEBE), vrátným v továrně (LÁSKA A LIDÉ), přítelem Douši (HLÍDAČ Č. 47), dělníkem v lomu (HORDUBALOVÉ), dělníkem (HARMONIKA), zastavárníkem (DŮVOD K ROZVODU), vrátným ve zbrojovce (BÍLÁ NEMOC) i přísedícím u soudu (BATALION).

Ke konci 30. let mohli diváci Smíchovského vidět ve filmech VČERA NEDĚLE BYLA (karbaník), POD JEDNOU STŘECHOU (domovník), VANDINY TRAMPOTY (zahradník), SLEČNA MATINKA (divák na závodech), DRUHÉ MLÁDÍ (host), BLÁHOVÉ DĚVČE (divák), TULÁK MACOUN (votant), NEVINNÁ (listonoš), SVÁTEK VĚŘITELŮ (věřitel), MUŽ Z NEZNÁMA (mluvčí z dělníků), JEJÍ HŘÍCH (karbaník), DOBŘE SITUOVANÝ PÁN (kuželkář), DĚDEČKEM PROTI SVÉ VŮLI (hostinský), PRO KAMARÁDA (flašinetář), POSLEDNÍ PODSKALÁK (listonoš), PÍSEŇ LÁSKY a PEŘEJE (četník), MADLA ZPÍVÁ EVROPĚ (železničář), DRUHÁ SMĚNA (důlní), DCERUŠKA K POHLEDÁNÍ (strážník), ČEKANKY (probuzený soused) a nebo BARON PRÁŠIL / KDYŽ BURIAN PRÁŠIL (starý lesník).

Filmovat se Vladimír Smíchovský snažil až do své smrti na začátku 40. let: hostinský v Cikánově komedii Z ČESKÝCH MLÝNŮ (1941), berní zřízenec v TURBINĚ (1941) Otakara Vávry, soused v PANTÁTOVI BEZOUŠKOVI (1941) Jiřího Slavíčka, chodec v Borského PALIČOVĚ DCEŘI (1941), doručovatel ve snímku MODRÝ ZÁVOJ (1941) J. A. Holmana a naposledy starý chasník v tragikomedii na námět Jana Drdy MĚSTEČKO NA DLANI (1942) Václava Binovce.

Ojediněle spolupracoval i s rozhlasem. Herec a režisér Vladimír Smíchovský zemřel 2. února 1943 v Praze v nedožitém věku sedmašedesáti let. Ve své velké filmografii Smíchovský zanechal na osmdesát filmových epizodek a miniaturních roliček, které velmi a celkem zdatně doplňovaly hlavní hvězdné herecké obsazení kinematografických děl.

Jaroslav "krib" Lopour

Herec

Filmy
1958

Blednoucí romance

1942

Barbora Hlavsová

 

Městečko na dlani

1941

Advokát chudých

 

Modrý závoj

 

Paličova dcera

 

Pantáta Bezoušek

 

Turbina

 

Z českých mlýnů

Reklama

Reklama

1940

Artur a Leontýna

 

Dceruška k pohledání

 

Druhá směna

 

Když Burian prášil

 

Madla zpívá Evropě

 

Peřeje

 

Poslední Podskalák

 

Pro kamaráda

 

Píseň lásky

 

To byl český muzikant

 

Čekanky

1939

Dobře situovaný pán

 

Dívka v modrém

 

Dědečkem proti své vůli

 

Její hřích

 

Muž z neznáma

 

Nevinná

 

Svátek věřitelů

 

Tulák Macoun

1938

Bláhové děvče

 

Boží mlýny

 

Druhé mládí

 

Jarka a Věra

 

Pod jednou střechou

 

Pozor, straší!

 

Slečna matinka

 

Vandiny trampoty

 

Včera neděle byla

1937

Batalion

 

Bílá nemoc

 

Důvod k rozvodu

 

Harmonika

 

Hlídač č. 47

 

Hordubalové

 

Jan Výrava

 

Karel Hynek Mácha

 

Láska a lidé

 

Lízin let do nebe

 

Otec Kondelík a ženich Vejvara

 

Píseň drožkáře

 

Rozvod paní Evy

 

Srdce na kolejích

 

Svět patří nám

 

Vdovička spadlá s nebe

 

Vyděrač

 

Žena pod křížem

1936

Komediantská princezna

 

Naše XI.

 

Páter Vojtěch

 

Rozkošný příběh

 

Srdce v soumraku

 

Ulička v ráji

1935

Bezdětná

 

Jedna z milionu

 

Jánošík

 

První políbení

1934

Dokud máš maminku

 

Hej-rup!

 

Hudba srdcí

 

Matka Kráčmerka

 

Mazlíček

 

Polská krev

1933

U snědeného krámu

1931

Karel Havlíček Borovský

 

Miláček pluku

 

Muži v offsidu

 

To neznáte Hadimršku

 

To neznáte Hadimršku (německá verze)

1929

Takový je život

 

Varhaník u sv. Víta

1928

Pohorská vesnice

 

Životem vedla je láska

1927

Batalion

 

Dům ztraceného štěstí

 

Krásná vyzvědačka

 

Paní Katynka z Vaječného trhu

1926

Příběh jednoho dne

1925

Dobrý voják Švejk

 

Josef Kajetán Tyl

 

Lucerna

1922

Koryatovič

 

Likérová princeznička

1921

Irčin románek I.

 

Irčin románek II.

 

Poslední radost

 

Román boxera

1919

Píseň lásky

Reklama

Reklama