foto

Otto Heller

  • nar. 3.9.1896
    Praha, Rakousko-Uhersko
  • zem. 17.2.1970 (73 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Kameraman Otto Heller se narodil 3. září 1896 v Praze. Absolvoval měšťanku a započal s učením v textilním obchodě. Okouzlilo ho prostředí filmu, utekl z obchodu a stal se uvaděčem v pražském kině Lido – bio a promítačem v kině Lucerna. S fotografickou technikou se seznámil při praxi ve velkém fotozávodě. V období 1. světové války se živil několik měsíců jako promítač polního biografu na italské frontě a záhy pracoval ve vojenských filmových laboratořích ve Vídni. K filmové kameře se poprvé dostal, jako asistent vojenského reportéra, při pohřbu císaře Františka Josefa I. Po válce přijal místo u pražského Pragafilmu, kam ho jako kameramana přijal ředitel Antonín Fencl. Jeho první prací byla reportáž o příjezdu prezidenta T. G. Masaryka do Prahy v roce 1918.

Od této chvíle propadl a zůstal kinematografii navždy věrný. Každoročně stál za kamerou minimálně u šesti filmů. Byl jedním z nejzaměstnávanějších kameramanů ve dvacátých letech. Na začátku dvacátých let se seznámil s režisérem a hercem Karlem Lamačem. Stal se jeho nejvěrnějším spolupracovníkem. Když se pak ke dvojici přidala Anny Ondráková a Václav Wasserman, vznikla takzvaná „Silná čtyřka českého filmu“, která úspěšně působila i v zahraničí.

Spolu vyprodukovali oblíbenou veselohru CHYŤTE HO! (1924), drama LUCERNA (1925) podle Aloise Jiráska, komedii ANIČKO, VRAŤ SE! (1926) a další. S Lamačem Heller spolupracoval téměř na všech jeho zvukových filmech (C. A K. POLNÍ MARŠÁLEK, ON A JEHO SESTRA, TO NEZNÁTE HADIMRŠKU, FUNEBRÁK, KANTOR IDEÁL, LELÍČEK VE SLUŽBÁCH SHERLOCKA HOLMESE, DOBRÝ TRAMP BERNÁŠEK, JINDRA, HRABĚNKA OSTROVÍNOVÁ, NEZLOBTE DĚDEČKA, POLSKÁ KREV, NA TÝ LOUCE ZELENÝ, DŮVOD K ROZVODU nebo DUCHÁČEK TO ZAŘÍDÍ). Oba tvůrci s úspěchem natáčeli i v Německu (od roku 1930 často pro Ondra – Lamač film), Holandsku, Belgii, Francii a Anglii.

Heller natáčel i s dalšími předními českými režiséry: s J. S. Kolárem (PŘÍCHOZÍ Z TEMNOT, KŘÍŽ U POTOKA, SVATÝ VÁCLAV), Svatoplukem Innemannem (FALEŠNÁ KOČIČKA, LÁSKY KAČENKY STRNADOVÉ, MILENKY STARÉHO KRIMINÁLNÍKA), Vladimírem Slavínským (ULIČNICE, BARBORA ŘÁDÍ), Martinem Fričem (PÁTER VOJTĚCH, ANTON ŠPELEC, OSTROSTŘELEC, HEJ – RUP!, SVĚT PATŘÍ NÁM, JEDENÁCTÉ PŘIKÁZÁNÍ), Hugo Haasem (DĚVČATA, NEDEJTE SE!, BÍLÁ NEMOC), Gustavem Machatým (KREUTZEROVA SONÁTA), Karlem Antonem (TU TEN KÁMEN) a dalšími.

V Československu se jako kameraman podílel na téměř 70 němých a více jak 40 zvukových filmech. Natáčel rovněž dokumenty a kulturní snímky. Jeho kamera vynikala interiérovou fotografií se skvěle zasvětlenou scénou a uhlazenými portrétními záběry. S Jaroslavem Blažkem a Karlem Deglem patřil ke „Klasikům české filmové kamery“. Vychoval také novou kameramanskou generaci, např. Václava Vícha a Jana Stallicha. Je autorem různých technických zdokonalení a úprav na kamerách.

Ztělesnění epizodních roliček se ujal v šesti snímcích MAHARADŽOVO POTĚŠENÍ (eunuch), SYN HOR (lékárník), C. A K. POLNÍ MARŠÁLEK (voják), česká a německá verze filmu TO NEZNÁTE HADIMRŠKU (strážník) a S VYLOUČENÍM VEŘEJNOSTI (kameraman). Diváci mohli Hellera spatřit i v dokumentárním snímku TOVÁRNA NA ILUZE (1937), kde byl zachycen při filmování BÍLÉ MOCI. Jeho tvář za kamerou se mihla i v titulkách Lamačova snímku DUCHÁČEK TO ZAŘÍDÍ.

Roku 1938 musel z rasových důvodů opustil nacismem ohrožené Československo. S Lamačem se přes Francii a Nizozemí dostal až do Velké Británie. V Anglii se natrvalo usadil a filmoval zde až do své smrti. V Anglii natočil téměř osmdesát filmů s předními britskými režiséry, například s A. Mackendrickem (PĚT LUPIČŮ A STARÁ DÁMA), H. Frenchem, Ch. Crichtonem či hercem Laurencem Olivierem (RICHARD III.). Světové filmografie uvádějí, že se Heller podílel na více jak 250 titulech. Heller zemřel po natočení snímku BLOOMFIELD 17. února 1970 v Londýně. Kameraman Otto Heller byl jedním z nejvýznamnějších průkopnických českých kameramanů, který si i ve světě vydobyl zvučné a slavné jméno.

Jarda "krib" Lopour

Kameramanská filmografie

1971 Bloomfield
1969 Can Hieronymus Merkin Ever Forget Mercy Humppe and Find True Happiness?
In Search of Gregory
1968 Don't Raise the Bridge, Lower the River
Duffy
1967 Naked Runner, The
Nikdy nezapomenu jeho jméno
1966 Alfie
Pohřeb v Berlíně
That Riviera Touch
1965 Agent Palmer: Případ Ipcress
Fraška
1964 Bezcharakterní žena
Curse of the Mummy's Tomb, The
1963 West 11
What a Crazy World
1962 Light in the Piazza
Tiara Tahiti
We Joined the Navy
Život pro Ruth
1961 Big Show, The
Singer Not the Song, The
Victim
1960 An heiligen Wassern
Peeping Tom
Rough and the Smooth, The
Too Hot to Handle
1959 Ferry to Hong Kong
Můj přítel pes
1958 Duke Wore Jeans, The
Hello London
Sheriff of Fractured Jaw, The
Silent Enemy, The
1957 Manuela
Passionate Stranger, A
Truth About Women, The
Vicious Circle, The
1956 Circus Friends
Child in the House
Who Done It?
1955 Pět lupičů a stará dáma
Richard III.
1954 Divided Heart, The
His Majesty O'Keefe
Rainbow Jacket, The
1953 Peppino e Violetta
Square Ring, The
1952 Man Who Watched the Trains Go By, The
Pirát Vallo
1951 Flesh & Blood
I'll Get You for This
Never Take No for an Answer
1950 Woman with No Name, The
1949 Golden Arrow
Now Barabbas
Poslední dny Dolwynu
Queen of Spades, The
1948 Bond Street
Noose
1947 Kvůli nim jsem uprchl
Temptation Harbour
1946 Gaiety George
Night Boat to Dublin
1945 Flight from Folly
Vingt-quatre heures de perm'
Yankee v Londýně
1944 Mr. Emmanuel
One Exciting Night
Setkání v Alžíru
Stolibrové okénko
1943 Dark Tower, The
Night Invader, The
Setkání ve tmě
Tomorrow We Live
1942 Alibi
Soyez les bienvenus
1941 Enfer des anges, L'
1940 De Mayerling à Sarajevo
Empreinte du Dieu, L'
Grand élan, Le
Menaces
1939 Morgen gaat 't beter!
Půlnoční vlak
1938 Ducháček to zařídí
High Command, The
Krok do tmy
Slávko nedej se!
Třetí zvonění
Veertig jaren
1937 Bílá nemoc
Děvčata, nedejte se!
Důvod k rozvodu
Filosofská historie
Karel Hynek Mácha
Secret Lives
Svět patří nám
1936 Amazing Quest of Ernest Bliss, The
Dreams Come True
Jízdní hlídka
Na tý louce zelený
Port Arthur (francouzská verze)
Port Arthur (německá verze)
Tomorrow We Live
Ulička v ráji
Ulička v ráji (německá verze)
Vzdušné torpédo 48
1935 ...a život jde dál...
Barbora řádí
Bezdětná
Jedenácté přikázání
Knockout - Mladé děvče, mladý muž
Mladý hrabě
Velký úklid
Život je pes (francouzská verze)
1934 Anita v ráji
Anita v ráji (německá verze)
Falešná dvojčata
Falešná dvojčata (francouzská verze)
Hej-rup!
Karneval a láska
Malá Dorritka
Nezlobte dědečka
Polská krev
Polská krev (německá verze)
Tři kroky od těla
Žena, která ví, co chce
1933 Baby (francouzská verze)
Dcera pluku
Dcera pluku (francouzská verze)
Dobrý tramp Bernášek
Jindra, hraběnka Ostrovínová
Jsem děvče s čertem v těle
Pobočník Jeho Výsosti
Pobočník Jeho Výsosti (německá verze)
Povídky slečny Hoffmanové
Prodaná nevěsta
S vyloučením veřejnosti
Zamilovaný hotel
1932 Anny, ukrutná přítelkyně
Anny, ukrutná přítelkyně (francouzská verze)
Anton Špelec, ostrostřelec
Baby
Criez-le sur les toits
Funebrák
Kantor Ideál
Kiki
Kiki (francouzská verze)
Lelíček ve službách Sherlocka Holmesa
Lelíček ve službách Sherlocka Holmesa (francouzská verze)
Maquillage
Maska
Před maturitou
Simone est comme ça
Zapadlí vlastenci
1931 C. a k. polní maršálek (francouzská verze)
Dactylo
Jedinou noc v ráji
Jedinou noc v ráji (francouzská verze)
Mamzelle Nitouche
Netopýr
Netopýr (francouzská verze)
On a jeho sestra
On a jeho sestra (německá verze)
Privatsekretärin, Die
To neznáte Hadimršku
To neznáte Hadimršku (německá verze)
Udavač
1930 Anny řádí
C. a k. polní maršálek
C. a k. polní maršálek (německá verze)
Das Kabinett des Dr. Larifari
Děvče z U.S.A.
Pradlenka Jeho Jasnosti
Sensace
1929 Adjunkt Vrba
Bibi
Hříchy lásky
Kaviárová princezna
Pražské švadlenky
Starý hřích
Svatý Václav
Vezmi mě s sebou
1928 Anny, pozor - policajt!
Dcery Eviny
Hřích
Kedlubnový kavalír
Páter Vojtěch
Saxofon Suzi
Známosti z ulice
1927 Květ ze Šumavy
Milenky starého kriminálníka
Sladká Josefínka
1926 Aničko, vrať se!
Dobrý voják Švejk
Falešná kočička aneb Když si žena umíní
Kreutzerova sonáta
Lásky Kačenky Strnadové
Loupežníci na Chlumu
Pantáta Bezoušek
Příběh jednoho dne
Švejk na frontě
Werther
1925 Hraběnka z Podskalí
Josef Kajetán Tyl
Karel Havlíček Borovský
Lucerna
Syn hor
Vdavky Nanynky Kulichovy
1924 Bílý ráj
Chyťte ho!
Píseň života
1923 Muž bez srdce
Tu ten kámen
Únos bankéře Fuxe
Za oponou smrti
1922 Drvoštěp
Jejich svatební noc
Koryatovič
Maharadžovo potěšení
Mrtví žijí
Poslední polibek
Proč se nesměješ
Proudy
Venoušek a Stázička
1921 Cesty k výšinám
Kříž u potoka
Manželé paní Mileny
Moderní Magdalena
Nad propastí
Otrávené světlo
Příchozí z temnot
Roztržené foto
Stíny
Trny a květy
1920 Dráteníček
Komediantka
Odplata
Plameny života
Setřelé písmo
Za svobodu národa
Zpěv zlata
1919 Aloisův los
Krasavice Káťa
O Adrienu
Probuzené svědomí
Vzteklý ženich
Záhadný případ
1918 Československý Ježíšek

Dokumentární

1926 Neděle československých filmových pracovníků

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky