foto

Ryan Murphy

  • nar. 30.11.1965 (50 let)
    Indianapolis, Indiana, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ačkoli svou kariéru započal jako novinář, spisovatel a režisér Ryan Murphy přeřadil svoje zaměření, aby se stal tvůrcem a výkonným producentem seriálu NIP/TUCK (PLASTICKÁ CHIRURGIE S.R.O., 2003-2010), kontroverzního dramatu o dvou plastických chirurzích, kteří často balancují na hraně morálky a dobrého vkusu. Ačkoli Ryan nikdy nesnil o práci televizního producenta, měl v hlavě určitou představu práce ve filmovém průmyslu. Ta se však nikdy netočila kolem seriálu, který bude kritiky milován i nenáviděn pro svou otevřenou sexualitu, pokleslou morálku a explicitní operace. Ještě před Nip/Tuck však Murphy vytvořil krátký seriál POPULAR (1999-2001) a napsal scénář, který prodal Stevenu Spielbergovi. Místo filmařské kariéry se sice zaměřil na práci žurnalisty pro noviny The Miami Herald, tato cesta však nakonec vedla k úspěšné televizní a filmové kariéře, kterou definitivně ztvrdil, když své herecké zkušenosti ze střední školy uplatnil jako tvůrce, režisér a výkonný producent muzikálové komedie GLEE.

Narodil se 30. listopadu 1965 v Indianapolisu, Indianě, kde také vyrostl. Poprvé se do styku s psaním dostal už jako dítě, když jeho rodiče založili malé nakladatelství. Na střední škole Warren Central byl aktivní v mnoha klubech, psal do školních novin a hrál ve školních muzikálech a představeních. Po maturitě vystudoval žurnalistiku na indianské univerzitě. Po práci nejprve v miamském a pak v losangeleském Heraldu napsal a prodal svůj první filmový scénář s názvem „WHY CAN'T I BE AUDREY HEPBURN“ (Proč nemůžu být Audrey Hepburnová), film o ženě, kterou ženich nechá stát před oltářem, a která se zamiluje do svědka poté, co objeví společnou lásku k filmům Audrey Hepburnové. Steven Spielberg byl zpočátku scénářem zaujatý, ale z realizování filmu nakonec upustil.

Poté, co Murphy opustil svět žurnalistiky, pustil se se svou kamarádkou, televizní producentkou Ginou Matthews, do vytváření své první televizní show s názvem POPULAR. Satirické drama se zaměřilo na dvě středoškolské studentky (Carly Pope a Leslie Bibb), chytrého outsidera a populární roztleskávačku, které jsou z rodinných důvodů nucené spolu vycházet. Ačkoli šlo technicky o drama, Murphy se zaměřil na přestřelenou komedii, která mu dovolovala zdůrazňovat povrchnost lidí. Ačkoli byl POPULAR po dvou letech zrušen, stihnul si najít své diváky a vytvořit kult.

Po zrušení POPULAR Murphy vytvořil pilotní film k seriálu ST. SASS, který měl podobné téma. S humorem pohlížel na dramata na střední škole. Bohužel nebyl vybrán pro seriálové pokračování, a tak Murphy přesedlal k divácky zajímavějšímu tématu, plastické chirugii. K tomu ho dovedla neobvyklá novinářská zkušenost. Ještě v době své novinářské práce psal článek o úskalích plastické chirurgie, a absolvoval pohovor u plastického chirurga, předstírajíc zájem o určitou operaci, aby sesbíral hodnotné informace. Doktor místo toho Murphymu doporučil hned pět různých zákroků a nehezky podkopal jeho sebevědomí. Už jako seriálový tvůrce se tedy rozhodl tenhle nebezpečný svět plastické a estetické chirurgie a vnější krásy, největší posedlosti USA, navštívit.

NIP/TUCK se hned po svém uvedení stal jedním z nejkontroverznějších a nejdiskutovanějších televizních počinů. Seriál, ve kterém Julian McMahon ztvárnil okouzlujícího Christiana Troye, sukničkáře a chirurga bez valné morálky, a Dylan Walsh upjatého Seana McNamaru, pravý Christianův opak, si okamžitě vysloužil bouřlivou kritiku ze strany několika mocných televizních Rad. Především pak Rady rodičovské, která seriál prohlašovala za smetí. Kritici a divácká obec měli ovšem odlišný názor, a tak se z NIP/TUCKU stal nejúspěšnější seriál kabelové televize FX.

Když byl NIP/TUCK v plném proudu, Murphy si odbyl svůj první filmový debut na režisérské stoličce při filmu RUNNING WITH SCISSORS (HLAVA NEHLAVA). Ve výstředním komediálním dramatu se sice sešla spousta hereckých hvězd (Alec Baldwin, Annette Bening, Gwyneth Paltrow, Evan Rachel Wood), ale navzdory jejich výkonům Hlava nehlava obdržela slabší kritiku, protože se prý nevyrovnala emocionální hloubce stejnojmenné knižní předlohy od A. Burroughse.

Zatímco se dál usilovně věnoval psaní scénářů k NIP/TUCKU, který se během let dostával do čím dál absurdnější roviny, stihnul si odskočit k napsání dvou pilotních dílů pro dva různé seriály. Prvním bylo velice kontroverzní PRETTY/HANDSOME, kde si ústřední manželský pár zahráli Joseph Fiennes a Carrie-Anne Moss. Drama zaobírající se ožehavým tématem transsexuality se navzdory výborným kritikám svého seriálového pokračování nedočkalo, prý to bylo na všedního amerického diváka až příliš. Ve druhém pilotu si Murphy zavzpomínal na svá léta ve školním sboru, a napsal muzikálovou satirickou komedii s názvem GLEE. Ta si našla své široké obecenstvo prakticky okamžitě, a stala se vůbec největším seriálovým hitem roku 2009.

V tomtéž roce Murphy docílil dalších dvou milníků své kariéry. Stou epizodou završil osudy miamských chirurgů, a zrežíroval už svůj druhý film, opět knižní adaptaci, tentokráte světový bestseller EAT PRAY LOVE (JÍST, MEDITOVAT, MILOVAT) od autorky Elizabeth Gilbert, kde si hlavní roli zahrála Julia Roberts. Bohužel se i ten dočkal spíše vlažného přijetí kritiky. Z toho si Murphy ale nic nebere, získává hned několik ocenění (mimo jiné i Emmy a Zlatý glóbus) za Glee, pro které vytváří plán na celé tři roky a navrch se chystá už na svůj třetí film, psychologické drama NEED s Naomi Watts. Jak je patrné, kontroverzní tvůrce překypuje nápady, tak doufejme, že mu ještě hezkou řádku let vydrží.

Ezra "Tom Riddle" Fitzmonster

Scenáristická filmografie

2017 Feud (TV seriál)
2016 American Crime Story (TV seriál)
American Horror Story (TV seriál)
Chapter 10 (S06E10)
Chapter 9 (S06E09)
Chapter 8 (S06E08)
Chapter 7 (S06E07)
Chapter 6 (S06E06)
další epizody
2015 American Horror Story (TV seriál)
She Gets Revenge (S05E10)
She Wants Revenge (S05E09)
The Ten Commandments Killer (S05E08)
Flicker (S05E07)
Room 33 (S05E06)
další epizody
Scream Queens (TV seriál)
2014 American Horror Story (TV seriál)
Orphans (S04E10)
Tupperware Party Massacre (S04E09)
Blood Bath (S04E08)
Test of Strength (S04E07)
Bullseye (S04E06)
další epizody
Open (TV film)
2013 American Horror Story (TV seriál)
Head (S03E09)
The Sacred Taking (S03E08)
The Dead (S03E07)
The Axeman Cometh (S03E06)
Burn, Witch. Burn! (S03E05)
další epizody
2012 American Horror Story (TV seriál)
Kořeny zrůdnosti (S02E06)
Úplně normální (TV seriál)
2011 American Horror Story (TV seriál)
Rubber Man (S01E08)
Home Invasion (S01E02)
Pilot (S01E01)
2010 Jíst, meditovat, milovat
2009 Glee (TV seriál)
2008 Pretty/Handsome (TV film)
2006 Hlava nehlava
2003 Plastická chirurgie s. r. o. (TV seriál)
2002 St. Sass (TV film)
1999 Popular (TV seriál)

Režijní filmografie

2017 Feud (TV seriál)
2016 American Crime Story (TV seriál)
The Verdict (S01E10)
Marcia, Marcia, Marcia (S01E06)
The Run of His Life (S01E02)
From the Ashes of Tragedy (S01E01)
2015 American Horror Story (TV seriál)
Checking In (S05E01)
Scream Queens (TV seriál)
2014 American Horror Story (TV seriál)
Monsters Among Us (S04E01)
Stejná srdce (TV film)
2012 Úplně normální (TV seriál)
2011 American Horror Story (TV seriál)
Pilot (S01E01)
2010 Jíst, meditovat, milovat
2009 Glee (TV seriál)
Glee: Director's Cut Pilot Episode
2008 Pretty/Handsome (TV film)
2006 Hlava nehlava
2003 Plastická chirurgie s. r. o. (TV seriál)

Producentská filmografie

2014 Děs po setmění
2006 Hlava nehlava

Dokumentární

2011 Glee Live! 3D (koncert)

Herecká filmografie

Dokumentární

2008 Sexo en serie (TV film)

TV pořady

2016 Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2014 66. Emmy Awards (TV pořad)
2013 The Writers' Room (TV pořad)
2012 64. Emmy Awards (TV pořad)
2011 Glee Project, The (TV pořad)
2010 The 8th Annual TV Land Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(224)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace