Reklama

Reklama

Marie Buddeusová

Marie Buddeusová

nar. 04.02.1897
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko

zem. 19.07.1978 (81 let)
Praha, Československo

Biografie

Marie Buddeusová se narodila 4. února 1897 v Praze. Jejím mužem byl známý divadelní režisér a dramaturg Julius Lébl (1897 – 1960). Po sňatku byla často uváděna jako Marie Buddeusová – Léblová. V mládí vypukla její láska k divadlu a k herectví. Po soukromém školení se roku 1918 jejím prvním angažmá stalo do poloviny třicátých let velmi známé pražské divadlo Uranie.

Od třicátých let vystřídala řadu angažmá v různých divadlech, např. Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích, pražské Švandovo divadlo, Intimní divadlo, Národní divadlo v Bratislavě a Divadlo v Karlíně. Rovněž ve dvacátých letech hostovala v pražském Národním divadle (v činoherních hrách „Nezralé ovoce“, „Film“ a „Michelina“).

Bohužel její filmový debut v němé éře v roce 1921 pod režijní taktovkou Igora Kouši a Miroslava J. Krňanského s názvem PROMOCE se nedochoval. Neznáme ani jméno její role. Film nebyl nikdy uveden kvůli neshodám režisérů s výrobní firmou Albatros. Film byl natáčen na dvorku divadla Uranie, kde Buddeusová svého času vystupovala.

Ani její druhý film (tentokráte ve zvukové éře) se nedochoval. Hrála dámu ze společnosti ve filmu svého muže Julia Lébla TAJEMSTVÍ LÉKAŘOVO (1930). Film se natáčel v pařížských ateliérech Joinville u Paříže v produkci americké společnosti Paramount Pictures. Film byl natočen ještě v americké, italské, španělské, švédské a polské verzi. U diváků a zejména u kritiky však snímek zcela propadl, což bylo způsobeno chatrným scénářem, divadelními výkony herců a nezkušenou režisérskou prací.

Prvním právoplatným filmovým dochovaným debutem Marie Buddeusové se stalo až klasické melodrama BEZDĚTNÁ (1935) Miroslava J. Krňanského, kde vytvořila malou roli návštěvnice Mánesa. Melodrama je z dnešního pohledu zvláště zajímavé první větší úlohou skvělé a oblíbené herečky Nataši Gollové. Do roku 1945 vytvořila ještě tři malé role manželky Marie Hladíkové v dramatu HRDINOVÉ HRANIC (1938) – tento film nemohl být kvůli nastalé polické situaci v roce 1938 nikdy dokončen, zákaznice v kadeřnictví ve snímku BLÁHOVÝ SEN (1943) a klepavé měšťky ve Fričově komedii POČESTNÉ PANÍ PARDUBICKÉ (1944).

Po roce 1945 stvořila pouze tři malé role s velkými přestávkami: ve filmu Václava Kršky ŘEKA ČARUJE (1945), který se začal natáčet ještě za okupace, vytvořila malou roli ženy na veselici (spolu s Blankou Waleskou, Marií Norrovou, Marií Vášovou, Jarmilou Svatou, Evou Klenovou či Annou Steimarovou). O třináct let později ve snímku HRY A SNY (1958) Milana Vošmika zahrála roličku paní Masopustové. Snímek obsahuje dvě povídky, dva těžkopádné lyrické příběhy o dětech. Film plný dětských příběhů je spíše určen pro dospělé diváky. Ve Sci – Fi grotesce režiséra Pavla Hobla ZTRACENÁ TVÁŘ (1965) ztělesnila o sedm let později slečnu z vykřičeného domu. Zapomenutý snímek, který vyniká svoji fantastičností však postrádá dynamičnost a napětí a diváky v době premiérového uvedení příliš nezaujal.

Marie Buddeusová měla opravdu ve filmu velikou smůlu – hrála pouze malinké a epizodní role a z velmi malého množství devíti filmů, které natočila, se tři nedochovaly a pouhých šest je nám alespoň trochu důkazem jejího hereckého umění. Občas mohli posluchači zaslechnout její hlas také v rozhlase. Marie Buddeusová zemřela 19. července 1978 v Praze ve věku osmdesáti jedna let. Svého stejně starého manžela Julia Lébla přežila o celých osmnáct let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herečka

Reklama

Reklama