foto

Kathryn Bigelow

  • nar. 27.11.1951 (64 let)
    San Carlos, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Kathryn Bigelow se narodila 27. listopadu 1951 v San Carlos v Kalifornii. Již od mládí se zajímala o malířství. Navštěvovala Art Institute v San Franciscu a Columbia Film School, kterou absolvovala krátkým filmem SET UP z roku 1978, pojednávájícím o rvačce mezi dvěma muži, kterou komentují dva profesoři filosofie.

První celovečerní film z roku 1982, NEMILOVANÁ, natočila spolu s Montym Montogomerym. Ve své první hlavní roli se tu představuje Willem Dafoe, hrající motorkáře, jenž naruší klid venkovského maloměsta. Následující film - "poetický horor" NA PRAHU TEMNOT - znamenal průlom v její kariéře režisérky. Velký komerční úspěch zaznamenal snímek MODRÁ OCEL z roku 1990 v hlavní roli s Jamie Lee Curtisovou, představující policistku bojující se svým bývalým milencem, psychopatickým vrahem. V roce 1991 se objevuje v kinech akční krimi BOD ZLOMU s Keanu Reevesem a Patrickem Swayzem.

Ke 100. výročí kinematografie byl v roce 1995 uveden její další film, ZVLÁŠTNÍ DNY, právem považovaný za vrchol její dosavadní kariéry, který filmová kritika oslavovala, nicméně komerčně se toto akční sci-fi stalo propadákem. Ke konci roku 2008 by měl mít v kinech premiéru její zatím poslední projekt, válečné drama THE HURT LOCKER.

mlhomír "PaulAvery" mlžný

Režijní filmografie

2012 30 minut po půlnoci
2011 Miraculous Year, The (TV film)
2008 Smrt čeká všude
2007 Mission Zero
2002 K-19: Stroj na smrt
2000 Váha vody
1995 Zvláštní dny
1993 Divoké palmy (TV seriál)
Zločin v ulicích (TV seriál)
1991 Bod zlomu
1989 Modrá ocel
1987 Na prahu temnot
1982 Nemilovaná
1978 Set-Up, The

Dokumentární

2014 Last Days

Hudební videoklipy

2005 New Order - A Collection (hudební videoklip)

Herecká filmografie

1993 Divoké palmy (TV seriál)
1988 Reach (TV film)
1983 Born in Flames

Dokumentární

2002 Living in Darkness
1995 American Cinema (TV seriál)
Cinefile: Reel Women (TV film)
Martin Scorsese v roli průvodce americkým filmem (TV film)

TV pořady

2013 Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
2011 The Orange BAFTA Film Awards 2011 (TV pořad)
83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
82. Annual Academy Awards (TV pořad)
2009 Moving Pictures Live! (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(201)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace