foto

Danny Boyle

  • nar. 20.10.1956 (60 let)
    Manchester, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Danny Boyle se narodil 20. října 1956 v Manchesteru. V letech 1982-87 pracoval jako umělecký ředitel pro divadelní společnosti Royal Court. O několik let později se přesunul do televize, kde režíroval mnoho epizod populárních seriálů např. INSPEKTOR MORSE nebo MR WROE'S VIRGINS. Roku 1993 začal spolupracovat s Andrewem Macdonaldem (vnuk scénáristy Emerica Pressburgera) a producentem Johnem Hodgem, kteří mu pomohli s jeho celovečerním debutem MĚLKÝ HROB. Tento levný thriller (stál něco okolo 1,5 milionu dolarů) se stal pro Dannyho prvním velkým úspěchem.

Dalším velkým průlomem v Dannyho kariéře byl kultovní TRAINSPOTTING, na kterém pracoval opět s Macdonaldem a Hodgem. Tento drogový film slavil po celém světě obrovský úspěch a z Boyla se stal jeden z nejuznávanějších režisérů.

Po geniálním Trainspottingu si vzal na starost film EXTRA ŽIVOT, do kterého opět obsadil Ewana McGregora. Film nesklidil úspěch, jaký si Danny přál a proto skočil ihned do dalšího projektu. Tentokrát si vybral film PLÁŽ, kam si zaletěl spolu s Leonardem DiCapriem. Film vydělal 150 milionů a dívky při pohledu na svlečeného DiCapria řvali a skákali radostí, zatímco náš Danny si mnul ručičky nad další zvládnutou prací.

V roce 2000 odjel do své rodné země, kde natočil pár filmů pro BBC (Vacuuming Completely Nude in Paradise a Strumpet). Filmem 28 DNÍ POTÉ se opět vrátil na stříbrné plátno. Po bláznivé komedii MILLIONS nám zmizel Danny na tři roky z očí a vrací se až nyní s filmem SUNSHINE. Tento kritiky chválený film znovu vykopl Boyla na vrchol a někteří lidé tvrdí, že je v nejlepší formě.

Mahalik

Režijní filmografie

2017 Smash and Grab
Trainspotting 2
2015 Steve Jobs
2014 Babylon (TV seriál)
2013 Trans
2011 Frankenstein (divadelní záznam)
2010 127 hodin
2008 Milionář z chatrče
2007 Sunshine
2004 Milióny
2002 28 dní poté
2001 Běhna (TV film)
Vacuuming Completely Nude in Paradise (TV film)
2000 Pláž
1999 Alien Love Triangle
1997 Extra život
1996 Trainspotting
1994 Mělký hrob
1993 Mr. Wroe's Virgins (TV seriál)
1991 For the Greater Good (TV film)
1989 Hen House, The (TV film)
Monkeys (TV film)
Nightwatch, The (TV film)
1987 Inspektor Morse (TV seriál)
Scout (TV film)
Venus de Milo Instead, The (TV film)
1986 Screenplay (TV seriál)

TV pořady

2012 Slavnostní zahájení XXX. Letních olympijských her 2012 Londýn (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(2 088)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace